Egyéb

Az Átlátszónak ajánlotta fel fizetése egy részét a vs.hu-tól távozó újságíró

 

„Két hónapja dolgoztam a vs.hu-nál, amikor kiderült, hogy a portál kiadója tisztességtelenül jutott közpénzekhez az MNB-s alapítványokból. Felmondtam, és úgy döntöttem hogy a fizetésemet közcélokra ajánlom fel. Azt gondolom hogy közcél az is, hogy valaki ellenőrizze a közpénzek sorsát. Ilyen az atlatszo.hu oknyomozó portál, ezért a pénz egy részét nekik ajánlom fel, és azt kérem, hogy ön is ajánlja fel adója 1 százalékát az atlatszo.hu-nak.”

 

Az Átlátszónak ajánlotta fel fizetése egy részét a vs.hu-tól távozó újságíró from atlatszo.hu on Vimeo.

 

Egy hete hozták nyilvánosságra a jegybanki alapítványok költéseit, ebből derült ki, hogy tekintélyes összeggel dotálták a vs.hu portált kiadó New Wave Production Kft.-t, amely a hírek szerint Matolcsy György jegybankelnök unokatestvére, Szemerey Tamás érdekeltségében áll.

A fizetése egy részét most az Átlátszónak felajánló Joób Sándor március 1-jével kezdte meg munkáját az MNB-alapítványoktól busás támogatást kapott kiadó portáljánál. Mint mondta, szeretné visszaállítani a VS-től kapott fizetése közpénz jellegét, ezért a pénzt egy olyan alapítványnak fogja eljuttatni, amely azt átlátható módon költi el. Mindezt VS-es kollégái és az újságírók becsülete érdekében is teszi.

„Én egy magáncéggel szerződtem akkor, amikor elfogadtam a VS.hu megkeresését a szerkesztői posztra. Izgalmas kihívásnak tartottam ezt, mert a VS.hu-t szakmailag jó színvonalú és fejlődőképes újságnak tartottam. Időközben kiderült, hogy ez a magáncég nem éppen átlátható módon közpénzeket használt fel.

A VS.hu-nál dolgozók egytől egyig becsülettel végezték a munkájukat, kiegyensúlyozott, magas színvonalú, a kormánnyal szemben kritikus újságot készítettek, azt tették, ami egy újságíró dolga. Semmiképpen nem gondolom, hogy nekik is vissza kellene fizetniük az eddig megkapott fizetésüket.

Én azért vagyok viszonylag könnyű helyzetben, mert kevesebb mint két hónapja dolgoztam csak itt. A fizetésemet tehát nem helyettük, hanem az ő nevükben is fizetem most vissza.

Ha újságíró maradok, szeretnék még arról kérdezni embereket, hogy hogyan és mire fordítottak közpénzt, ezért semmiképpen nem szeretném, ha a nevemmel kapcsolatban mindezt joggal vagy jog nélkül bárki felemlegetné. Ugyanezt kérem a VS.hu-nál dolgozó összes újságíró esetében is. Ők erről a helyzetről biztosan nem tehetnek” – írta Joób Sándor döntéséről a Facebookon.

Joóbhoz hasonlóan felmondott a vs.hu-nál Joó Hajnalka, a Századvég tanulmányokat a TASZ jogvédő szervezet segítségével kiperlő újságíró, valamint sokan mások: Rovó Attila, a Közélet rovat vezetője, Munkácsy Márton, a hírek rovat szerkesztője, továbbá Bátorfy Attila, Szabó András, Kovács Áron, Dzindzisz Sztefan és további újságírók, sőt lemondott a főszerkesztő, Lebhardt Olivér is.

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Adj 1%-ot az Átlátszónak, hogy megtudd, mire megy el az adód 99%-a!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás