Egyéb

A belügyminiszter és a főtestőr vetélkednek az új titkosszolgálati csúcsszervért

 

Csökkentheti a magyar terrorelhárítás bűnügyi elemző szerepét, és növelheti a rendőrség, a titkosszolgálatok és a terrorelhárítás között máris meglévő konkurenciaharcot a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ (TIBEK), amelynek létrehozását az Átlátszó értesülései szerint éppen a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója, Hajdu János szorgalmazta.

 

 

Központi bűnügyi elemző központot szeretett volna létrehozni a második Orbán-kormány hatalomra kerülése után az újra belügyminiszteri pozícióba kerülő Pintér Sándor. Hiába hivatkozott arra, hogy a Nemzeti Információs és Bűnügyi Elemző Központ, a NIBEK létrejöttével hatékonyabbá válhat a szervezett bűnözés elleni fellépés, a tervnek a Fideszen belül is akadtak ellenzői, köztük Kövér László és Lázár János.

A vezető fideszes politikusok leginkább attól tartottak, hogy túl sok információ fog a belügyminiszter kezében összefutni. Érvelhettek azzal is, hogy a belügyminiszter által említett célra már rendelkezésre áll a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ (SZEBEK).

Konkurenciaharc a szervezetek között

Az évekkel ezelőtt elmeszelt belügyminiszteri ötlet most újra testet öltött. Ehhez hozzájárult az, hogy a terrorelhárítás vezetője, Hajdu János – úgy tudjuk – többször kifogásolta, hogy az információk nem jutnak el elég gyorsan és pontosan a társszervektől hozzájuk, s ez nehezíti az eredményes munkát. Hogy ez a hivatali útnak köszönhető vagy a konkurenciaharcnak, vagyis hogy a szervezetek nem szeretik egymással megosztani az információikat, nem derült ki.

Információink szerint az egyik ilyen nevezetes eset a TEK által elfogott, szélsőséges nemzetközi bűnszervezet lefülelése volt. Később, mint emlékezetes, kiderült hogy háborús relikvia gyűjtögető fiatalok hobbista csoportjáról volt szó, az ügy nemzetközi szálát az adta, hogy a csoport tagjai között felvidéki fiatalok is vannak.

Belügyi forrásaink szerint a rendőrség által nem átadott információk okozták a TEK leszerepelését az ügyben.

A most újragondolt bűnügyi elemző központ annyit változott, hogy előtérbe került a terrorizmus elleni harc, ami megnyilvánul az új elnevezésben is. Mint írtuk korábban, a NIBEK első betűje változott, így TIBEK lett, vagyis most éppen Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központot terveznek létrehozni.

Hajdu kitalálta, de a belügyminiszter nyer vele?

Ugyanakkor a TIBEK nem Hajdu Jánosnak, hanem Pintér Sándor belügyminiszternek jön majd jól. Az új központi elemző csapat ugyanis nem a terrorelhárítás Zách utcai laktanyájában székel majd, így az információknak a terrorelhárításhoz való eljutásának a módja és gyorsasága valószínűleg nem sokat fog változni.

A TIBEK székhelye az Országos Rendőr-főkapitányság jelenleg nagyon kedvelt szervezete, a Készenléti Rendőrség Kerepes úti központjában lesz. Ott kap helyet, ahol a már említett SZEBEK működik. Az Országgyűlés elé benyújtott javaslatok között szerepel, hogy a SZEBEK a jövőben TIBEK néven működjön tovább.

Ez pedig Pintér Sándort erősítheti, hiszen az értesülések minden titkosszolgálattól ebbe a központba futnak be, nem pedig a terrorelhárításhoz. Amelynek parancsnoka nem is számít a belügyminiszter emberének. Hajdu János ugyanis mint a miniszterelnök testőre, illetve a Fidesz biztonsági igazgatója, nyolcévnyi szolgálat után kapta jutalmul a magyar terrorelhárítás megszervezését és irányítását.

A pénzzel, fegyverrel és paripával kitömött elitegység irigységet keltett a hozzá képest kevésbé megfizetett rendvédelmi szervezet tagjaiban. Ráadásul a belügyminiszter nem az általa választott embert ültethette a hivatalosan a minisztériuma alá tartozó egység élére, hanem a feje fölött döntöttek Hajdu János kinevezéséről.

Volt még egy fontos személy 2010-ben, akinek a kiválasztásába nem volt beleszólása Pintér Sándornak. Tóth Tamás, akinek a budapesti rendőr-főkapitányi székbe való ültetését kénytelen volt elviselni.

Tóth Tamás javára az szólt, hogy az akkor Rogán Antal által vezetett V. kerület rendőrkapitánya volt, édesanyja pedig a Fidesz gazdasági igazgatójaként dolgozott. Évek teltek el, míg a belügyminiszter elérte, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányságot (BRFK) ne Tóth Tamás irányítsa.

Az új budapesti rendőrfőkapitány, Bucsek Gábor már megmutatta, hogy hálás a posztjáért. Az Index hívta fel a figyelmet arra, hogy a tábornok a testület tavalyi munkájának értékelésekor egyebek mellett a kábítószeres bűncselekmények tíz százalékát sem vallotta be a Fővárosi Közgyűlés számára készített jelentésében.

A BRFK vezetőjéhez hasonló, Pintérhez lojális emberből lehet a TIBEK parancsnoka. Úgy tudjuk, egyelőre nincs konkrét jelölt a belügyminiszter részéről, de jelentkezőkben sincs hiány. Ami valószínű, hogy bűnügyes szakemberre esik majd a választás.

Hogy a TEK vezetése nem élvezi Pintér Sándor teljeskörű támogatását, jelzi az is, hogy Hajdu János helyettesének, Bodnár Zsoltnak a többszöri felterjesztés ellenére sem adta meg a belügyminiszter a vezérőrnagyi rendfokozatot.

Csikász Brigitta

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Adj 1%-ot az Átlátszónak, hogy megtudd, mire megy el az adód 99%-a!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás