Egyéb

Tiltott jegybanki finanszírozás is felsejlik az MNB alapítványok szerződéseiből

 

Az egész Európában tiltott monetáris finanszírozást leplezi a jegybank az alapítványai állampapír-vásárlásain keresztül. Értékpapír kereskedelmi pénzügyi tranzakciókban Matolcsy rokonának a bankja, és a jegybankelnök legjobb tanítványa által vezetett bank is rész vett.

 

 

Az államkötvények segítségével finanszírozza magát a központi költségvetés. A tiltott monetáris finanszírozás szabálya szerint a jegybankok nem vehetnek ezekből a kötvényekből. Az MNB olyan pénzügyi eszközt vet be az állami büdzsé finanszírozása érdekében, ami az egész Európában lévő szabályok szellemével szembe megy.

A nonprofit szervezetek az MNB adatai szerint 2016 januárjában ugyanis 222,9 milliárd forint értékű, központi kormányzattól származó hitelviszonyt megtestesítő értékpapírral rendelkeztek.

Az Európai Központi Bank (EKB) hetekkel ezelőtt ízekre szedte az alapítványi értékpapír vásárlási programot:

Az EKB 2014-es Éves jelentésében felvetett aggodalmakat nyomon követve az EKB továbbra is figyelemmel kísért a Magyar Nemzeti Bank által 2014-ben indított több programot, amelyek nem kötődtek a monetáris politikához, és amelyek felfoghatóak úgy is, hogy potenciálisan ellentétben állnak a monetáris finanszírozás tilalmával, amennyiben úgy tekinthető, hogy az MNB állami feladatokat vállal át, vagy más módon pénzügyi előnyöket nyújt az államnak.

Az volt az EKB feltétele, hogy a magyar jegybanknak biztosítania kell, hogy a közvagyon nem kerül át a jegybanki zsebből a költségvetési zsebbe. Arra pedig kiemelten ügyelni kell, hogy ne veszítse el közvagyon jellegét.

Főbb cikkeink Matolcsyék költekezéséről

Böngésszen MNB igazgatósági határozatokat, hogy lássa, hogyan veszti el közvagyon jellegét a pénze

Ezeket az erdélyi szervezeteket támogatta leginkább a Magyar Nemzeti Bank

103 millió forintot kapott az egyik MNB-alapítványtól az Eiffel Palace-t felújító cég

Negyedannyiért privatizálja az önkormányzat, mint amennyiért a jegybank veszi a piacon, mi az?

Fidesz-közeli műértők irányítják az MNB 30 milliárdos műkincsvásárlási programját

Eiffel Palace: erősen vitatható a KPMG értékbecslése

Eiffel Palace: 15 millió euró az offshore hátterű befektető profitja

Közel egymilliárd forintért vettek MÁV-üdülőt a jegybank alapítványai Matolcsyfalván

Ezúttal 7,2 milliárdért csináltak ingatlancéget Matolcsyék

Hűtlen kezeléssel vádolt zugbankár az MNB festményüzlete mögött

A jegybanki alapítványok szerződéseinek nyilvánosságra hozatalával kiderült, hogy az alapítványok mégis csak érintettek állami pénzintézetek ügyleteiben, Az egyik alapítvány nagy tételben vett értékpapírokat a bajban lévő állami tulajdonú Magyar Külkereskedelmi Banktól, amit éppen szanálás alatt állt. Kérdés, hogy erre miként reagál az Európai Központi Bank.

A Matolcsy alapítványok rendkívül belterjes birodalmának pénzügyi lépései érdekes önfinanszírozási képet mutatnak. Volt olyan szerződés, amiben az egyik alapítvány a jegybanknak fizetett volna a stratégiai szerződésért. A Pallas Athéné alapítványok Pallas Athéné Domus Optima Zrt-nek fizetnek értékpapírok adás-vételéért, és befektetési tanácsokért. Egymás között is szerződnek az alapítványok ingatlanügyben.

A Pallasz Athéné Domos Concordiae alapítvány az állampapír-állomány mellett az MKB Bank Zrt.-től bevásárolt még értékpapírokból 6 milliárdért, illetve 63.823.000 euróért külföldi értékpapírokból.

Az MKB-t eléggé rossz pénzügyi húzással államosították 2014-ben a bajor tulajdonostól. 2015-ben az a Balog Ádám lett a bank elnök-vezérigazgatója, aki előtte az MNB alelnökeként, és a nemzetgazdasági államtitkárként is Matolcsy legközelebbi munkatársa volt. Az állam kisegítette a bankot 2015-ben a pénzügyi csávából. Majd 2016-ban az MKB-t  megvették rejtélyes befektetők.

A piacon többen a Matolcsy alapítványokat sejtették a vevők mögött, de az MNB szerint nem volt közpénz a felvásárlásban.

A másik Matolcsy-klán közeli bankban a Növekedési és Hitelbankban hatmilliárdos betétje van a PA Domus Concordiae alapítványnak. Ezen felül értékpapírokat is vett többször, összesen százmilliós tételben a banktól a PADOC.

A Bankot még Evobank néven vásárolta meg  Matolcsy unokatestvérének, Szemerey Tamásnak a cége a BanKonzult 2013-ban. Utána kezdett a tulajdonos Bankonzult a jegybanki alapítványokkal gyümölcsöző üzletbe.

Vágó Gábor

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Adj 1%-ot az Átlátszónak, hogy megtudd, mire megy el az adód 99%-a!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás