Egyéb

2,5 milliárd forintért újítja fel a Nemzeti Lovardát Mészáros Lőrinc családi cége és a West Bau

A „Nemzeti Lovarda területén meglévő épületek átalakítása és bővítése, továbbá új épületek építésének megvalósítása” tárgyú projektre kapott megbízást a két kormányközeli cég az eredetileg becsültnél 700 millió forinttal drágábban.

 

tamogatoi_rontgen_jav2

Helyreigazitás

Cikkünk egy korábbi verziójában a Budai Várban építendő lovardával kevertük össze a Kerepesi úti Nemzeti Lovarda felújítását célzó projektet, a tévedésért elnézést kérünk.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő 2015 októberében nyílt közbeszerzést írt ki a beruházás kivitelezésére, március 24-én pedig megjelent az EU-s közbeszerzési értesítőben, hogy megszületett az eredmény a „Nemzeti Lovarda területén meglévő épületek átalakítása és bővítése, továbbá új épületek építésének megvalósítása” tárgyú projekt kivitelezése és az ehhez szükséges kiviteli tervek elkészítése, tervezői művezetés elvégzése” címet viselő tenderen.

A beruházást előzetesen 1,8 milliárd forintra becsülte az MNV, de végül 2,5 milliárd forintért fog építkezni a W-F Nemzeti Lovarda Konzorcium.

A konzorcium két tagja a West Bau Hungária Kft. és a Fejér-B.Á.L. Zrt.

A 2015 júniusában alapított Fejér-B.Á.L. Zrt. tulajdonosai Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester fia, ifjabb Mészáros Lőrinc, és lányai, Mészáros Ágnes és Mészáros Beatrix.

A 133 főt foglalkoztató vállalkozás ügyvezetője a mányi illetőségű Schmidt Zoltán, jegyzett tőkéje 5,1 millió forint.

A tender ajánlati felhívásából kiderül, hogy a tervezett átalakított és bővített épületek és az új épületek összesített nettó alapterülete 8.845,62 négyzetméter lesz. Ebből a nagyfedeles csarnok tervezett nettó alapterülete 2.930,64 négyzetméter, a tervezett kisfedeles csarnok nettó alapterülete 1.157,43 nm, az istálló tervezett nettó alapterülete 2.867,26 nm. A bontások és felújítások mellett pedig épül három raktár, és egy 65 négyzetméteres, kétszintes bírói emelvény is.

A Várkert Bazár felújítását is végző West Bau Kft.-ről, a leggazdagabb magyarok egyikének, Paár Attilának cégéről már többször írtunk korábban. A vállalkozás, amelyet Győrben a Fidesz „házi építőcégeként” emlegetnek, 2010 óta hasít az állami tendereken. 2015-ben összesen nettó 14,9 milliárd értékű közbeszerzést nyert a West Bau, ennek nagy részét konzorciumi partnerekkel közösen, önállóan csak 1,5 milliárdot. A cég legnagyobb megbízása az MTK-stadion kivitelezése, melyet a ZÁÉV Építőipari Zrt.-vel közösen nyert el nettó 6,3 milliárd értékben

A gázszerelőből lett felcsúti polgármester is kiemelkedően sikeres vállalkozó, akire folyamatosan mosolyog a Jóisten, a szerencse, és Orbán Viktor személyesen: a Mészáros és Mészáros Kft. egymaga ugyan “csak” 350 millió forintnyi közbeszerzést nyert el, konzorciumi tagként azonban még 36,65 milliárd értékű megbízáshoz jutott 2015-ben.

Legnagyobb munkái a Békés Drén Kft.-vel közösen a Hármas-Körös és a Hortobágy-Berettyó árvízvédelmi munkái nettó 9,9 milliárdért, majd a Közgéptől elhappolt gönyűi kikötőfejlesztés 6,9 milliárdért az A-Híd Zrt.-vel és a Swietelsky Vasúttechnika Kft.-vel együtt alkotott konzorciumban, végül a szilvásváradi lovarda felújítása 6,2 milliárd forintért az Euro Campus Kft.-vel közösen.

A földpályázatokon is folyamatosan taroló Mészáros legutóbb a herceghalmi kísérleti gazdaságot kebelezte be.

Erdélyi Katalin

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Adj 1%-ot az Átlátszónak, hogy megtudd, mire megy el az adód 99%-a!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás