Egyéb

Egymilliárd forintból épült a NAV-elnök klubjának stadionja

Már másfél hete birtokba vették a futballisták és a nézők a mezőkövesdi stadion új, nettó 600 millió forintért épült főlelátóját, ezzel befejeződött az ötezres aréna építése. Tállai András klubjának már csak az NB I.-be kell feljutnia, és akkor jó szezont futna a szeptember óta NAV-elnök politikus. Ha jól számoltunk, a stadionépítés végösszege valahol nettó egymilliárd forint körül van.

 

tamogatoi_rontgen_jav2

 

Elég nagyot szólt 2013 nyarán, amikor kiderült, hogy az első osztályba feljutott mezőkövesdi futballklubot 400 millió forinttal dobta meg a rendkívüli tartalék terhére a kormány, hogy NB I.-re alkalmas stadiont építsen magának. A mezőkövesdi sportklubot akkor is Tállai András vezette, mint a Belügyminisztérium államtitkára. A fideszes politikus az Origónak azzal érvelt, hogy

„semmi szokatlan nincs abban, ha a kormány egy kiemelkedően sikeres csapatot támogat”

Néhány hónap alatt egészen pofás arénát dobtak össze a 16 ezer lakosú Mezőkövesden: az addig kisvárosi pályának is szerény létesítményben hirtelen három fedett, teljesen székezett oldallelátó nőtt ki a földből, a pályát is arrébb tolták, hogy közelebb legyen a nézőkhöz. Új klubházat is kapott a sporttelep, de egyértelművé tették, hogy a parlagon maradt egyik hosszú oldalon új főlelátó fog épülni és összesen ötezres lesz a Városi Stadion.

A Mezőkövesd egy szezont töltött el az NB I.-ben, kiesett, de azt lehetett sejteni, hogy nem süllyed a felejtésbe. A csapat mostani szezonban sem esélytelen a feljutásra, jelenleg harmadik, egy pontra a már feljutó ZTE-től, és az edző nem más, mint a volt szövetségi kapitány, Pintér Attila.

lelato_kovesd_uj

Na, a fentebb említett, eddig elmaradt főlelátó lett kész mostanra. Igaz, nagy csinnadratta nem övezte az elkészültét, a március 13-i, Sopron elleni bajnoki előtt rövid hírben tudatta a klubhonlap, hogy a „mérkőzést már innen is nézhetik a bérletesek, valamint az oda belépőjegyet váltók.”

A múlt hétvégén pedig a Borsod Online-on nyilatkozott a csapatot működtető, sportegyesületi tulajdonban lévő Mezőkövesd Zsóry FC Kft. ügyvezetője arról, hogy a főlelátó 2015 májusában kezdődött munkálataiból már csak néhány apróság van hátra.

„Az ügyvezető érdeklődésünkre azt is közölte, páholyt senki nem kapott, a VIP-be érkező vendégeik, ugyanúgy, mint a korábbi helyükön, székeken foglaltak helyet” – idézte Bocsi Annát a boon.hu.

Az új lelátó 12 soros, 1500 férőhelyes és a mostanáig üres két kanyar beépítésével további 220 helyet nyertek.

Az építkezésről mi is kérdeztük a klubot, de egyelőre nem kaptunk választ.

A beruházás pikantériája, hogy a Pharos ’95 Kft. építette a főlelátót. A Pharos 95 sorra nyeri a stadionos megrendeléseket, miközben telephelye van Felcsúton a Mészáros és Mészáros Kft. címén, és ez a cég a ZTE FC többségi tulajdonosa is – vagyis a feljutást nézve a Mezőkövesd legnagyobb riválisáé.

A mezőkövesdi stadion kapcsán nem egyszer repkedtek már a számok, de pontos adatot arra, hogy összesen mennyibe is került az ötezres létesítmény, nem találtunk. Idén februárban szurkolók előtt Tállai azt mondta, hogy időben kissé megcsúszott a beruházás, de

„az ország egyik leghangulatosabb stadionja lesz a kövesdi, amely ráadásul csupán egymilliárd forintból készül, szemben más csapatokéval, igaz, azok nagyobb létesítmények”

Egészen pontos szám híján megpróbáljuk összeszedni a pontos összeget, bár kissé zavarba ejtő, hogy a NAV-elnök klubjáról van szó.

Korábbi cikkeink stadionfronton

Háromszázmillió forintért terveztetett stadionokat az MLSZ a tulajdonosok helyett

Négymilliárd forintért bontják a Puskás Stadiont

Indul a százmilliárdos Puskás-projekt – itt az utolsó drónfelvétel a Népstadionról

Még 13,6 milliárd forint stadionfejlesztésre

Felcsúton is van telephelye, nagyon hasít a stadionépítési piacon a ZTE tulajdonosa

Titkolt kormányhatározat alapján épülhet a szombathelyi stadion 4,3 milliárd forinttal drágábban

A mezszponzor Strabag cége bontja Garancsi klubjának stadionját

2013 májusában, a feljutás küszöbén Tállai András arról beszélt a szükségessé vált stadionfejlesztés kapcsán, hogy 190 millió forint taós támogatás folyik be a klubhoz, és ehhez még 60 milliót tesz hozzá a város. Tállai megjegyezte, a klub a Belügyminisztériumnál is pályázik – a tárcánál, amelynek államtitkára épp ő volt akkor. Majd július közepén született meg a 400 milliós kormányhatározat, és indult meg az építkezés.

A kormány által 2013 végén beindított Nemzeti Stadionfejlesztési Program 400 millió forintos támogatást tartalmazott Mezőkövesdnek, 2014-re 220 milliós, 2015-re 180 milliós előirányzattal. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlése szerint ezek az összegek megérkeztek a borsodi kisvárosba. És valóban.

„A lelátó megépítésére a 2014-es költségvetésből 220 millió, míg a 2015-ösből 180 millió forint költségvetési támogatást kapott a klub, így összesen 400 millió forint áll rendelkezésre” – mondta tavaly májusban a klub honlapjának Tállai elnök. Az akkor még nem NAV-vezető politikus azt is hozzátette, hogy

„ez az összeg nagy valószínűséggel nem fedezi a létesítmény befejezését, éppen ezért igyekeznek további forrásokat szerezni”

Forrásoldalról tehát így néz ki a kép, tehát összesen 1,05 milliárd forint érkezett a csapatot működtető kft.-hez. Igaz, 2013 óta begyújtotta a tao-rakétákat a Kövesd, és például a 2015/16-os szezonra 357 millió forint támogatást tudott összeszedni a klubot működtető kft., ami a harmadik legnagyobb az überelhetetlen Felcsút és a szintén protekciós Kisvárda mögött.

A Mezőkövesd taós dokumentumait böngészve azonban kiderül, hogy az ingatlan céllal igénybe vett támogatás nagy része egy 42 szobás sportszálló beruházására megy el.

Ha kiadási oldalról nézzük, egyértelműbbnek tűnik a helyzet. A Mezőkövesd Zsóry FC Kft. a stadionberuházáshoz kötődően négy közbeszerzési eljárást folytatott le az elmúlt években. A 2013 nyári építkezések kapcsán kétszer is hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárásban, a 150 millió forintos értékhatár alatt valamivel bízták meg a Pharos ’95 Kft.-t. Előbb júliusban szerződtek a céggel nettó 143 879 394 forint értékben „A Mezőkövesd Zsóry Futball Club Kft. által üzemeltetett sportkomplexum karbantartási és állagmegóvási munkáinak elvégzése” tárgyban. Majd egy hónappal később nettó 149 406 577 forintra kötöttek szerződést „A Mezőkövesd Zsóry Futball Club Kft. labdarúgó pálya fejlesztésének keretén belül fedett lelátók kialakításának megvalósítása” tárgyban a Pharosszal.

2014-ben magát a pályát hozták rendbe, az erre kiírt „Mezőkövesd Zsóry Futball Club Kft. élőfüves nemzetközi labdarúgópályájának felújítási munkálatai” tárgyú, hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárásban a Strabag Általános Építő Kft. volt a nyertes, nettó 76 875 856 millió forintos ajánlattal.

Majd 2015-ben a most befejezett főlelátó kivitelezését nyílt pályázaton vitte a már jól ismert Pharos ’95 Kft. nettó 599 998 074 forintért.

A négy pályázaton tehát összesen nettó 968 millió forint munkát közbeszereztetett a stadiont építtető kft. – vagyis kijön a Tállai András által említett csupán egymilliárd forint.

Csepregi Botond

Fotók: YouTube, Mezőkövesd Zsóry honlapja

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Adj 1%-ot az Átlátszónak, hogy megtudd, mire megy el az adód 99%-a!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás