Egyéb

Mészárosközelivé válhat az egerszalóki fürdőkomplexum – itt a bizonyíték

Az Átlátszó bizonyítékot talált a hónapok óta terjedő hírre: Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester összefüggésbe hozható a Saliris Resort néven működő egerszalóki welnesshotel-komplexum körüli majdani tulajdonosváltással. A felszámolás alatt lévő üzemeltetőnek legalábbis február közepe óta az a faktorcég a hitelezője, amelyikről a minap derítettük ki, hogy követelésvásárlásokkal segítheti Mészáros cégeinek vagyongyarapodását.

 

banner2_mozgo_2

 

Sószivárvány – ezt jelenti a fantázia szülötte Saliris kifejezés, amelyről a négycsillagos hotelt és a hozzá tartozó gyógyfürdőket elnevezték a tulajdonosok a szálloda honlapja szerint. A Heves megyei település híres sódombját kihasználva felhúzott welness-központ helyzete a valóságban kevésbé csillogó: a beruházás szinte a kezdetektől botrányokkal terhes, súlyos állami milliárdok bánhatják az üzemeltető Szalók Holding Zrt. bedőlését.

Nagy az esély, hogy a teljes beruházás Mészáros Lőrinc milliárdos felcsúti polgármester érdekeltségébe kerül – írta tavaly a Népszabadság helyi iparági forrásokra hivatkozva. Most bemutatjuk, mi támaszthatja alá ezeket a híreket.

 

szalok

 

A Saliris egykor magánberuházásnak – egy delaware-i és egy wilmingtoni érdekeltségű cég üzletének – indult 2002-ben, az állam azonban fokozatosan átvette benne a főszerepet. Az első meghökkentő döntés rögtön a kezdetekkor történt: a beruházó Szalók Holding 2 ezer forintos négyzetméteráron szerezhette meg az önkormányzati tulajdonú ingatlant a HVG akkori cikke szerint.

Hamarosan állami pénzhez jutottak: a Széchenyi Terv 800 milliójával dobták meg a beruházást. 2004-ben az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank tulajdonosként is beszállt: kockázatitőke-cége kezdetben 49 százalékot szerzett – szintén HVG-s hír – 1,5 milliárdos befektetéssel, majd hitelezőként is megjelent az MFB, kezdetben még a CIB Bank mellett.

2009-re pedig – némi tulajdonosi zsörtölődés után – az MFB lett az akkor már zrt-vé alakult Szalók Holding egyetlen tulajdonosa, sőt a CIB kölcsöneit is átvállalva ő lett a fő hitelező is. A 11,7 hektáros szállodaingatlant összesen 16,5 milliárd forint keretbiztosítéki jelzálog terheli.

A meglehetősen aktív állami segítség kezdetben nem tetszett az elszámoltatási svunggal indító Nemzeti Együttműködésnek, még nyomozás is indult. A vádra adott büntetőeljárás azonban már csak a korábbi cégvezetők sarát taglalja, az MFB nagyvonalúságát nem.

Korábbi cikkünk az egerszalóki fürdőberuházás nyomán indult büntetőeljárásról

Bíróság előtt a ’90-es évek titokzatos háttérembere

Sőt, a Szalók Holding 2012-ben bekerült az úgynevezett stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetek beruházások közé, így a következő évben elrendelt felszámolást a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. vezényli. Amely azóta többször meg is hirdette az ingatlant, legutóbb tavaly 7,9 milliárd forintos becsértékkel, ám egyelőre hiába.

Az MFB a jelek szerint időközben lemondott 16,5 milliárdja teljes visszaszerzéséről: tavaly tavasszal az MFB-tulajdonú Magyar Követelés Kezelő lett az ingatlan hitelezője, az idén februártól pedig egy budapesti faktorcég, bizonyos Hórusz Zrt.

A Hórusz Zrt.-ről a minap írta meg az Átlátszó, hogy a szerződés-tervezet készítéséig mindenképpen eljutottak Mészáros Lőrinc milliárdos felcsúti polgármester cégével, a Mészáros és Mészáros Kft.-vel. Az együttműködés célja az Átlátszó birtokában lévő dokumentum szerint az, hogy a Hórusz felszámolási javakból mazsolázzon Mészáros megbízása alapján:

Mészáros Lőrinchez közeli exzsaru sertepertél egy értékes budaörsi telken

Arra nem sikerült választ kapnunk, hogy a birtokunkban lévő aláíratlan szerződés-tervezet végül megállapodássá vált-e, mivel a Balczó-család érdekeltségében álló Hórusz banktitokra hivatkozott.

A tervezet szerint mindenesetre a Mészáros és Mészárost Csík Zoltán képviselte volna az ügyletekben. Az egykori gyilkossági nyomozó jelenleg Mészáros bizalmi embere, féltucatnyi cégében vezető tisztségviselő.

A Szalók Holding felszámolóbiztosa tavaly a Népszabadságnak úgy nyilatkozott, hogy az „eljárás jelen szakaszában” a leendő tulajdonosról nem adható érdemi válasz, a létesítménnyel kapcsolatban perek zajlanak, azok jogerős befejezéséig nem lehet befejezni a felszámolást.

A Szalók Holding tulajdonosi szerkezete nem változott, a cég jelenleg is az MFB ingatlanfejlesztő leányáé, az ingatlan pedig a Szalók Holdingé. A taktika nem is ez, hanem – az Átlátszó múltkori cikkében vázolt koreográfia szerint legalábbis – az lehet, hogy a Hórusz, illetve a mögötte álló esetleges megbízó faktorált (azaz vélhetően olcsóbb) áron megszerzett hitelével úgymond uralkodó hitelezővé válva praktikusan a maga javára terelheti a felszámolás menetét.

Rádi Antónia

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás