Egyéb

Újabb Quaestor-talány: a luxemburgi végrehajtás

A Fidesz-közeli rendezvényeket biztosító Valton-Sec kisebbségi tulajdonosának végrehajtási joga terheli a becsődölt Quaestor-csoport ingatlanbefektetési cégét – ez derül ki a jogerősen a minap felszámolás alá került Quaestor Invest Kft. cégirataiból. A csoport feje, Tarsoly Csaba és 11 társa ellen májusban indul a büntetőügy.

 

banner2_mozgo_2

 

Előzmények

Tarsolyék hétmilliárdos iowai fantomja – be sem jegyzett offshore cég részvényeivel fizetett a liechtensteini tulajdonos

Közpénzek a Quaestornál: csúcsra jár a kormányzati ködgép

A Fidesz korábbi elnöki tanácsadója a Quaestor kommunikációs igazgatója

A Quaestor-ügytől a kereskedőház-alapításig: az exállamtitkár befektet

Ennél szomorúbban aligha nézhet ki cégmásolat: a Quaestor-csoport ingatlancégét, a Quaestor Invest Kft.-t számos végrehajtás és egyéb kényszer is terheli. A Fővárosi Főügyészség büntetőjogi intézkedést jegyeztetett be, a Készenléti Rendőrség vagyon-visszaszerzési hivatala – ahogy a becsődölt cégcsoport több tagjánál – biztosítási intézkedéssel próbálkozik.

Ezen túl sorjáznak a végrehajtások: a NAV mellett frissen jelentkezett végrehajtást kérőként a magyar állam, utóbbinak a kisebbségi tulajdonos Tarsoly Csaba üzletrészének lefoglalásáról van papírja.

A többségi tulajdonos Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. üzletrészére négy magánszemélynek is fáj a foga, közülük hárman Bessenyei István és az ő hozzátartozói.

A jelenleg luxemburgi lakcímen szereplő Bessenyeiről korábban már írt az Átlátszó, a férfi e szerint Dirk Gerkens örökös kereskedelmitévé-guru tanácsadója volt, s valaha egy később mutyigyanússá vált közmédia-beszállítóban volt érdekelt:

Az RTL-vezérig érnek az Apokalipszis-ügy szálai

Bessenyei jelenleg a Fidesz-közeli rendezvényeket, például a Békemeteket biztosító, közmegbízásokkal tömött Valton-Sec Kft. 11 százalékos tulajdonosa, s érdekelt még a Nakama&Partners nevű reklámcégben, amelyet Hajdú-Sarka Kata vezet. Hajdú-Sarka Kata az olykor Habony Árpáddal promenádozó Hajdú Péter celeb-műsorvezető felesége.

Az Átlátszó a Valton-Secről

Mélyen a piaci ár alatt bérli egy Fidesz-közeli cégcsoport a XI. kerület legjobb vendéglátóhelyeit

Jól szerepel a Valton-Sec Kft. a KEF és a HM közbeszerzésein

A Quaestor Invest – amelynek végrehajtását már tavaly nyáron kezdeményezték, a döntés azonban csak a múlt héten vált jogerőssé – a tulajdonosa a brókerbotrány-sorozatban bedőlt cégcsoport számos ingatlanbefektetésének, köztük a győri ETO-ingatlanokat birtokló vállalkozásoknak is – lásd ábránkat:

 

 

Tavaly márciusban e cég ügyvezetőjének is megválasztotta a közgyűlés Orgován Béla közmunkást, majd a hónap végén Tarsoly Csaba visszavette az irányítást egészen mostanáig, a felszámolás jogerős elrendeléséig ő volt a cég első embere.

Tarsolyt és 11 társát az ügyészég bűnszövetkezetben elkövetett sikkasztással vádolja, perük előre láthatóan májusban kezdődik a bíróságon. A 1548 oldalas vádiratban nem szerepel a több száz kisbefektető esete, ezekkel az ügyészség úgymond időtakarékosságból nem foglalkozott.

A vádiratban az elsikkasztott pénzt 77 milliárdra teszik, az összegről csak Tarsoly ügyvédje állítja, hogy meg lehet találni, mások a jelek szerint nem is keresik különösebben.

Rádi Antónia

A céginformációt az Opten és a Céginfó.hu szolgáltatta.

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás