Egyéb

Precedens jellegű perben kell másodfokra mennie Kishantosnak

A kishantosi ökogazdaság nem hagyta, hogy a földbérleti pályázatokon kihúzzák alóla a földet. Több pert is indított a Nemzeti Földalap ellen. Ma egy olyan perben hoztak ítéletet első fokon, mely a földbérleti pályázatok egészének jogszerűségével kapcsolatban indítottak a kishantosiak.

 

banner2_mozgo_2

 

A per egy konkrét földrészlet botrányos pályázatából indult ki, ahol egy olyan építőipari vállalkozás nyerte el az ökológiai művelésű terület bérleti jogát, amelynek nem volt benne a tevékenységi körében a mezőgazdasági tevékenység. Azt a pert másodfokon megnyerte az Ács Sándorné által vezetett mintagazdaság.

A bíróság abban is igazat adott másodfokon a kishantosiaknak, hogy nem csupán az egyedi földrészlettel kapcsolatban voltak jogtalanságok, hanem a botrányos földbérletpályázatok egészét vizsgálni kell. Ezért az eljárásnak ezt a részét újra indították első fokon.

Kishantos álláspontja szerint a kétharmados NFA törvényben lefektetett birtokpolitikai irányelvekbe ütközött az egész pályázati felhívás és kiírás. Így a három éve lezajlott földbérleti pályázatok jogszerűtlenek a kishantosiak szerint.

Az első fokú eljárásban a bíróság elutasította a kishantosiak keresetét. Ács Sándorné a tárgyalás után kamerák gyűrűjében elmondta, hogy nem lepődött meg az ítéleten, mert az elsőfokú eljárásban már érezni lehetett, hogy így fog dönteni a bíró. Szerinte a bíróság az ítéletével felülírta az NFA törvényt, mely világosan kimondja, hogy milyen birtokpolitikai elveket kell alkalmaznia a földalapnak.

Újságírói kérdésre elmondta, hogy természetesen másodfokon viszik tovább a pert. Mivel már négy, az NFA ellen indított, perükben is az Ítélőtábla Kishantos mellett döntött az első fokú eljárás eredményének a megsemmisítésével, ezért reménykedik, hogy az ökológiai mintagazdaság visszaszerzi a földjeit, és kiderül az egész földbérleti pályázati rendszerről, hogy jogsértő volt.

Kapcsolódó cikkek:

Politikai leszámolásnak eshetett áldozatul a kishantosi ökológiai mintagazdaság

“Délután megálmodja a dolgot Orbán, másnap megszavazzák” – Rodics Katalin környezetvédelemről és földrablásról

Ángyán József beolvas: Így még nem osztotta ki egy volt tagja sem az Orbán-kormányt

Így kaparinthatják meg strómanok az állami földek legjavát

Parlagon hagyták birtokaikat az új bérlők a Hortobágyi Nemzeti Park területén

Gazdaságaik felszámolására készülnek a legelők nélkül maradt, kisemmizett gazdák a Hortobágyon

Földmutyi Mányon: szüret előtt tessékelik ki a gazdát, jöhetnek a fidesz-közeliek

Fazekas tanácsadójának családja és a kunok taroltak a hortobágyi földbérlet-pályázatokon

Új földesúr Göbölpusztán: “Itt minden Mészáros Lőrincé”

Ángyán József, a második Orbán-kormány vidékfejlesztéséért felelős államtitkára, számos jelentésében támadta a földbérleti pályázati rendszert. Kritikájának a fókuszában az állt, hogy nem az NFA törvényben meghatározott fő célcsoport, a helyben lakó, kis területen gazdálkodók nyerték el az állami földek bérleti jogát, hanem Fidesz-közeli vállalkozók, nagygazdák.

A Greenpeace mezőgazdasági kampányfelelőse, Rodics Katalin szerint azért kulcsfontosságú ez a per, mert precedenst teremthet, és a pórul járt gazdák tömegével perelhetik be majd a Nemzeti Földalapot. Az idő ketyeg. A pályázati eredmény kihirdetése után öt évük van a gazdálkodóknak a per megindítására a kishantosiak ügyvédje szerint.

A földbérleti pályázatokkal kapcsolatos jogi visszásságok megrengetik a földárverések egyébként is recsegő jogi talapzatát. Mivel a földbérleti pályázatokon földhöz jutott bérlők elővásárlási joggal, és hitel kedvezménnyel is rendelkeznek. Lehetnek olyan földrészletek, ahol megtámadhatóak lesznek a földárverések eredményei, ha a botrányos földbérleti pályázaton nyert bérlő az elővásárlási jogával élve vette meg az állami földet.

Vágó Gábor

Kép: Greenpeace

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás