Egyéb

Még 13,6 milliárd forint stadionfejlesztésre

Diósgyőrben, Szombathelyen, a Vasasnál és Kispesten is örülhetnek: a kormány csütörtöki határozata mindenhol több milliárd forinttal növelte a folyamatban lévő, vagy csak tervezett stadion- és sportlétesítmény-fejlesztéseket.


banner2_mozgo_2
Nemrég számoltunk be róla, hogy a szombathelyi Haladás-stadion közbeszerzési eljárásakor kiderült, hogy a korábban tervezett 9,6 milliárdhoz képest milliárdokkal többért, 13,1 milliárd forintért építhet a Swietelsky-ZÁÉV konzorcium. Akkor egy titokzatos kormányhatározatra mutogattak Szombathelyen, hogy abban biztosítják a beruházáshoz a hiányzó összeget.

A Magyar Közlönyben meg nem jelentetett 2041/2015 kormányhatározatot hiába kajtattuk, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól (NFM) azt a választ kaptuk, a feladatkijelölő határozat eredménye hamarosan nyilvános határozatban is testet fog ölteni. Így lett, és a 1071/2016, illetve a 1072/2016 kormányhatározatokból kiderül, hogy a szombathelyi építkezés mellett még egy sor sportberuházás milliárdokkal bővülhet.

A legtöbbet ebben az etapban Szombathely sportberuházásai nyertek, több mint 5,6 milliárd forintos a plusz. A Haladás sportkomplexumára (a futballstadion mellett sportcsarnokot is építenek itt) 2013-17-ben összesen 15,2 milliárd forintot fordítanak. Eddig 9,6 milliárd volt beállítva, tehát a növekmény 4,6 milliárd forint.

(A csütörtöki kormányhatározat második pontja engedélyezte a nemzeti fejlesztési miniszternek azt is, hogy 2017-re, legfeljebb 5,58 milliárd forint erejéig kötelezettséget vállaljon – mindezt hetekkel azután, hogy a szombathelyi stadionfejlesztő cég vezetője, akkor még fedezet nélkül, aláírta a kivitelezésre vonatkozó szerződést, 13,1 milliárd forint értékben.)

A vasi megyeszékhelyen azonban az akadémia is bővül, az Illés Akadémiához kötődő nyugat-magyarországi utánpótlás-nevelési centrum megvalósításához 2017-ig összesen 3,071 milliárd forintot fordíthatnak, vagyis az eddigi 2,57 milliárdhoz képest 400 millió forintos a növekedés. Így a két beruházásra összesen 18,271 milliárdot költ a kormány.

 

 

Egy másik futballakadémia, a Bp. Honvédhoz kötődő dél-pesti utánpótlás-nevelési centrum megvalósításához is további 1,7 milliárdot dobott a kormány, így az eddigi 2,5 milliárd helyett 4,192 milliárdért valósul meg a Kispest déli szélére, az Ecseri piac oldalába tervezett, de továbbra is csúszó beruházás.

Tovább hízik a diósgyőri stadionberuházás büdzséje is. Ott 2013-ben még 4,5 milliárddal indítottak, egy tavalyi kormányhatározat már 8 milliárdot irányozott elő a miskolci építkezésre. A kormány csütörtöki döntése értelmében már 2,9 milliárdot lehet erre a célra költeni – miközben a stadion műszaki tartalma nem változott. Így a DVTK új otthona már összesen 10,9 milliárdból épülhet meg, igaz, a beruházás kezdete még mindig nem látszik.

Úgy tűnik, a csütörtöki döntések legnagyobb nyertese a Vasas, amelynek létesítményfejlesztéseiről külön kormányhatározat is született (1072/2016). Eddig egymilliárdos támogatásnak volt nyoma, a Nemzeti Stadionfejlesztési Program (NSP) módosított táblázatában viszont most már 4 milliárd forint szerepel, tehát itt újabb hárommilliárdos a növekedés.

Ha összesítjük, ez újabb 13,6 milliárd forint – öt beruházásra, amelyek az eddigi tervek szerint 23,67 milliárd forintba kerültek volna, az új keretek szerint viszont 37,63 milliárd forintot emésztenek majd fel. És ez csak a beruházások töredéke, a számla vége nagyon messze ehhez képest.

Igaztalanak lennénk, ha a hosszú kormányhatározat által érintett többi sportcélt nem említenénk meg: így a Vasas egyéb sportlétesítmény-fejlesztéseire jut még 4,2 milliárd forint (2017-20-ban), a pécsi kosárlabda-akadémia létrehozására összesen 2,2 milliárd fog jutni és az atlétákhoz is jut plusz 90 millió.

Cikkeink stadionfronton

Felcsúton is van telephelye, nagyon hasít a stadionépítési piacon a ZTE tulajdonosa

Titkolt kormányhatározat alapján épülhet a szombathelyi stadion 4,3 milliárd forinttal drágábban

A mezszponzor Strabag cége bontja Garancsi klubjának stadionját

Csepregi Botond

Közreműködött: D. Kovács Ildikó

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás