Egyéb

Versenybe szálltunk a KiMitTuddal – szavazz az adatigénylő oldalunkra!

A SozialMarie a legrégebbi európai társadalmi innovációs díj, amely 2005 óta évente tizenöt társadalmi innovációt díjaz. A pénzdíj mellett nyilvánosságot biztosít olyan projekteknek, amelyek innovatív válaszokat adnak társadalmi kihívásokra. Van szakértő zsűri által adott díj és közönségdíj is. Mi a KiMiTud adatigénylő projektünkkel indulunk az Európa nyolc országában meghirdetett versenyen. Úgy gondoljuk, hogy az átláthatóság valódi kihívás, és a mi válaszunkkal érdemes versenybe szállni az elismerésért.

 

banner2_mozgo_2

 

Bár nekünk már sokkal régebbinek tűnik, az atlatszo.hu KiMitTud weboldala csak négy éve, 2012 májusában indult el. Viszont villámrajtot vett, és 2013-ra a világon működő huszonhat hasonló adatigénylő portál közül a második legnagyobb lett.

2013 elejére elértük az 1000 adatkérést, ugyanezen év december végére a 2000-et, 2014 szeptemberére a 3000-et. 2016 januárjában ez a szám megközelíti a 6000-et, és mára már túl is lépte azt. Mi lehet a siker titka, miben különbözik a mi KiMitTud-unk a többi hasonló felülettől?

Sok mindenben. Nyilván fontos, hogy van egy jól kialakított design és közel 5000 adatgazda az adatbázisban. De ez nem lenne elég magyarázat. Rendszeresen tartunk képzéseket az eszköz használatáról, eddig közel 30 ilyenre került sor több mint 300 résztvevővel, akik között újságírók, civil szervezetek munkatársai és érdeklődő állampolgárok is voltak.

 

kimit

 

Ami ugyanilyen fontos talán, hogy tőlünk lehet segítséget is kérni. Heti rendszerességgel 5-10 esetben közvetlen segítséget adunk a felhasználóknak, ezek jellemzően a kérdés megfogalmazásával, a megfelelő adatgazdák kiválasztásával, illetve az adatkérés elutasítása esetén a jogi lehetőségekkel kapcsolatos érdeklődés.

Éves szinten ez 200-300 kérdés megválaszolását jelenti, sok esetben beadványtervezetet készítünk, illetve akár helyettük adunk be adatkérést, ha ők anonimitást szeretnének. Sőt, végső esetben ingyenesen jogi képviseletet is adunk bírósági eljárásban, ha az ügy súlya azt indokolja, és éppen van rá kapacitásunk is.

De ami abszolút egyedülállóvá teszi az Átlátszó projektjét, az az, hogy egy oknyomozó portál működésébe van integrálva. Így a közérdeklődésre számot tartó adatigénylések saját médiafelületet kaphatnak a magyar online médiapiacon. Így kapott nyilvánosságot a nemzeti konzultációkkal kapcsolatos per, egy kerületi óvoda offshore cégnek történő eladása vagy éppen az állami pénzből működő cég alkalmazottai fizetésének az ügye is.

Ha szerinted mindez érdemessé tesz bennünket a szavazatodra, február 26-ig az alábbiakat kell tenned:

  1. Nyisd meg a KiMitTud projekt oldalát a böngészőben a SozialMarie oldalán.
  2. Klikkelj az „Erre szavazok” gombra. Add meg az e-mailcímedet.
  3. A megadott címre érkező e-mailben található linken erősítsd meg a szavazatod.
  4. Ha nem találod a leveleid között a megerősítő mailt, nézd meg a „Spam” mappádat, ott lesz.

Kicsit macerás, de így gondolták kiszűrni a robotokat a szavazásból. Úgyhogy jó szavazást nektek, és köszönjük a szavazatokat!

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás