Egyéb

Több tízmilliárdos tartozása van az Emminek és a Kliknek

Közel 50 milliárd forintos tartozást halmozott fel 2015 végére az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Ez a többi közintézményhez képest is kiugró szám, a legnagyobb szerepe a Klebelsberg Iskolafenntartó Központnak van benne.

 

banner2_mozgo_2

 

A Magyar Államkincstár honlapján szereplő adatok szerint magasan az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) vezeti a tartozással rendelkező központi költségvetési intézmények listáját. Az Emmi 2015. novemberről 2015. decemberre ugyan csökkentette a 60 milliárd forintos tartozását, de még így is 49,6 milliárd forint maradt. Az Emmihez rengeteg intézmény tartozik, a kórházaktól az iskolákig, a tartozás legnagyobb részéért azonban a Klebelsberg Iskolafenntartó Központ a felelős, a Klik egyedül 10,1 milliárd forintos tartozást halmozott fel.

Az Emmi időközi mérlegjelentéseit a Kimittudon keresztül az Átlátszó is kikérte, de csak a 2015. első és második negyedévi adatait kaptuk meg, a minisztérium indoklása szerint csak ezek készültek el. Ez azért érdekes, mert az államháztartási törvény alapján a harmadik negyedéves jelentést október 20-ig, a negyedik negyedéves jelentést pedig 2016. február 5-ig le kellett volna adniuk.

A Miniszterelnökség a novemberi 8,8 milliárd forintos tartozását 4,8 milliárd forintra csökkentette 2015. decemberére. Ennek közel a felét, 1,5 milliárd forintot a Pest megyei kormányhivatal gyűjtötte össze, utána következik a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal 782 millió forinttal.

A Honvédelmi Minisztériumhoz mindössze egy intézményt társítottak, a Honvéd Kórházat, amely a 2015. novemberi, 3,2 milliárd forintos tartozását dolgozta le 2 milliárd forintra. Egyes intézményeknek sikerült az év végre megszüntetni a tartozást, így az Országgyűlés Hivatalának, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságnak és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalnak is.

D. Kovács Ildikó

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás