Egyéb

250 millió forintos olimpia-előkészítő cég Schmitt Pállal

A 2024-es nyári olimpiai játékok elnyerését célzó pályázat előkészítésére 50-50 százalékos tulajdonban alapított vállalkozást a Fővárosi Önkormányzat és a Magyar Olimpiai Bizottság. A MOB-elnök Borkai Zsolt szűkebb pátriája, Győr felülreprezentált a vezetőségben: a győri aljegyző és Borkai MOB-os főtanácsadója is ismerősek lehetnek az Átlátszó olvasóinak.

 

banner2_mozgo_2

 

Előzmények

Újabb 240 millió a PwC-nek a budapesti olimpia megvalósíthatósági tanulmányára

A Fradi vezérigazgatójának reklámcége népszerűsítheti a budapesti olimpiát

Népszavazás nem lesz, de az Evokson még szavazhatsz a budapesti olimpiáról

Megszereztük és közzétesszük a teljes megvalósíthatósági tanulmányt a budapesti olimpiáról

Olimpiai népszavazás: lenne mitől félni

Így csalták el a játékokat az amerikaiak – kis olimpiai korrupciótörténelem

Schmitt Pál dr volt köztársasági elnök, a MOB tiszteletbeli elnöke is az igazgatóság tag lett a napokban alakult Budapest 2024 Nonprofit Zrt.-ben, amelyet 250 millió forint alaptőkével papíron tanácsadásra, ténylegesen azonban a 2024-es nyári olimpiai játékok pályázat-előkészítésére hozott létre 50-50 százalékos részvénypakettel a Fővárosi Önkormányzat és a MOB. A cég határozott ideig, 2017 végéig működik majd.

Mint Tarlós István főpolgármester által a közgyűlésnek címzett előterjesztésből kiderül: a cég alaptőkén felüli forrásait a központi költségvetés állja majd. A társaságnak igen erős jogosítványai lesznek a tervek szerint: szervez minden pályázattal kapcsolatos tevékenységet és irányítja az olimpiarendezés népszerűsítését szolgáló hazai és nemzetközi kommunikációs kampányt.

A Budapest 2024 NZrt. vezetője Schneller Márton Domokos és Fürjes Balázs a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja két irányítója lesz, az igazgatóságban rajtuk és Schmitten kívül helyet kapott Bienerth Gusztáv, a történetesen olimpiatanulmány-készítőként is ismert PricewaterHouseCoopers nemzetközi könyvvizsgáló magyar leánycégének volt ügyvezetője, az FTC igazgatósági tagja is.

Szintén az it-t erősíti Csörgits Lajos Imre, a Borkai-vezette Győr aljegyzője, akinek sajátos kommunikációs stílusával már megismerkedhettek az Átlátszó olvasói:

Szolgáltató állam: A győri aljegyző fenyegetőzik

A felügyelőbizottságban helyet kapott mások mellett Szabó Bence vívó olimpikon, a MOB főtitkára, valamint a MOB – amúgy szintén győri – főtanácsadója, Sipos Gertrúd. Ő hétmillió forinttal szerepel a londoni olimpiai utáni jutalomlistán, amit az Átlátszó ismertetett:

Itt van a tételes lista a 2012-es olimpiai jutalmakról, nevekkel

A fővárosi előterjesztésben az is szerepel: a két cégtulajdonos és az állam között egyezség készül olimpiaügyben, amiben az is szerepel, hogy a felek támogatják az úgynevezett olimpiatörvény megszületését. A jogszabály egyebek mellett a kiemelt beruházások finanszírozásáról és a vízumszabályok olimpiakonform változásáairól is rendelkezne.

Rádi Antónia

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás