Egyéb

1,8 milliárd forintért szervezte ki az MTVA a reklámfelületek értékesítését

A nyertes cégben két héttel a megbízás előttig évekig tulajdonos volt Rogán szomszédja is.

Január 30-án jelent meg az EU-s közbeszerzési értesítőben a hirdetmény, miszerint a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) még tavaly október közepén döntött arról, hogy a Media Services Company Magyarország Szolgáltató Kft.-vel köt szerződést a közszolgálati műsorszolgáltatók hirdetési felületeinek tartalomfejlesztésével és értékesítésével összefüggő tevékenységekre.

Az MTVA közbeszerzése hirdetmény közzétételével induló tárgyalásos eljárás volt, melyet egyedüli ajánlattevőként nyert meg a Media Services Company Magyarország Kft..

A szerződés értéke nettó 1,84 milliárd forint, az MTVA által elvárt minimális bevétel évi nettó 2 milliárd Ft.

A hirdetmény szerint „Ajánlatkérő célja, hogy a saját szervezeti keretein belül működő elektronikus és nyomtatott közszolgálati műsorszolgáltatók médiacsatornái hirdetési felületeinek tartalomfejlesztését és értékesítését kiszervezze a 2015. naptári évtől kezdődően.”

A szerződés valamennyi közszolgálati műsorszolgáltató valamennyi médiacsatornáját érinti (így különösen a következő médiacsatornákat: M1, M2, M3, Duna, Duna World (televízió csatornák), Kossuth Rádió, Petőfi Rádió, Bartók Rádió, Dankó Rádió (rádiócsatornák), RTV részletes és Telehold nyomtatott kiadványok, illetve az előbbiekhez tartozó online és teletext felületek), illetőleg kiterjed a szerződés időtartama alatt induló esetleges további médiacsatornákra is.

„A közszolgálati műsorszolgáltatók médiacsatornái hirdetési felületeinek értékesítéséből elvárt minimális bevétel – figyelemmel az ajánlatkérő által elért korábbi bevételek átlagos mértékére az elmúlt 3 lezárt évben (36 hónapban) – 2 000 000 000 HUF + áfa/év (12 hónap) azzal, hogy a hirdetési felületek értékesítésére vállalt összeg mértéke értékelési részszempontnak minősül (a közbeszerzés mennyisége).”

A közmédia tenderét elnyerő vállalkozás, a 2006-ban bejegyzett Media Services Company Magyarország Kft. tulajdonosa a Hamu és Gyémánt Média Kft., amelyet a HGY Invest Kft. birtokol. A HGY Invest Kft.-ben tavaly október elejéig évekig tulajdonrésze volt Rogán Antal Pasa parki szomszédjának, Csetényi Csabának is, ám a céget azóta Krskó Tibor, Csetényi Cigar Tower-es üzlettársa egyedül birtokolja.

 

 

Csetényi kiszállása után két héttel nyerte el az MTVA-s megbízást a Media Services Company Magyarország Kft., melynek Krskó az ügyvezetője, és több Csetényi- és Krskó-érdekeltséghez hasonlóan a Lisznyai út 38. a székhelye.

A cég mérlegadatait nézve az MTVA közbeszerzésének elnyerésével megfogták az Isten lábát: az elmúlt öt évben 500 millió forint volt a legnagyobb nettó árbevételük, és 2,4 millió forint a legtöbb adózott eredményük. Közbeszerzést eddig még soha nem nyertek.

 

Frissítés: Cikkünk megjelenése után az MTVA az alábbi magyarázatot küldte el szerkesztőségünknek a szerződés értékének meghatározásával kapcsolatban:

„A megjelent tájékoztatóban kötelezően feltüntetésre került szerződéses
összeg az az elméleti maximum, amit akkor fizet ki az MTVA a szerződés
teljes, 3+1 éves időtartama alatt (3 év után 1 további évvel kölcsönös
szándék esetén meghosszabbítható a szerződés), ha az összes hirdetési
felület teljes áron értékesítésre kerül, megtöbbszörözve ezzel az MTVA
hirdetési bevételét. Ehhez képest amennyiben az MTVA reklámfelületeit
értékesítő nyertes ajánlattevő csupán a szerződésben foglalt garantált
vállalását teljesíti mint hirdetési bevétel,  nagyságrendileg évente
184.000.000,- Ft, azaz a szerződés három éve alatt összesen
552.000.000,- Ft jutalék kerül kifizetésre, ami az elméleti maximális
összeg kevesebb mint 30 %-a. A jutalék végleges mértéke tehát az MTVA
által realizált teljes hirdetési bevétel függvénye, az összes
értékesítési tevékenységgel kapcsolatos feladat ellátásával
kapcsolatos költségek MSC általi viselése mellett.

A két fenti minimum és maximum jutalékbevétel közötti nagyfokú eltérés
indoka az a kötelező számítási mód, ahogy a közbeszerzési iratokban a
kötelezettségvállalás maximális mértékét meg kell jelölni, szemben
azzal  az összeggel, ami adott esetben ténylegesen kifizetésre
kerülhet.”

 

Erdélyi Katalin

A cégadatokat az Opten és a Céginfó.hu szolgáltatta. Kép innen.

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás