Egyéb

Most harmincmillió forintos hibát szúrt ki az Átlátszó a HM közbeszerzésében

Ismét az Átlátszó szúrt ki egy hibát a Honvédelmi Minisztérium által kiírt élelmezési közbeszerzésekben. Miután jeleztük, hogy mintegy harminc millió forinttal több az eltérés a szerződések végleges összértéke és a nyertes cégekkel való szerződések összege között, arról tájékoztatták szerkesztőségünket, hogy helyesbítik a hibát.

Egy évre megvan a hadtápja a honvédeknek. A Közbeszerzési Értesítő január 25-i számából kiderül, hogy élelmiszerekre, kenyér és pékárura, húsra és húskészítményekre, valamint ásványvízre nagyjából 865 millió forintot költ a Honvédelmi Minisztérium (HM).

A listák böngészése közben feltűnt szerkesztőségünknek, hogy az „Üdítő és ásványvíz” kategóriában valami nem stimmel. A szerződések végleges értékének ugyanis a HM Beszerzési Hivatala 64 795 144 forintot adott meg. Viszont akárhányszor átszámoltuk a nyertes pályázókkal megkötött szerződések értékét, 28 millió forinttal több jött ki.

A Natur-Rost Kft. mintegy 59 millió forintos beszerzést vitt el, a Corvinus Ásványvíz Kft. 32,6 millió forint értékben nyert el alkoholmentes italok beszállítást, a Meal-Trade Kft. pedig szerény 320 ezer forint erejéig nyert a tenderen. Összességében 92 millióért. Hogy megtudjuk, mi az eltérés oka, megkerestük a Honvédelmi Minisztériumot.

Válaszukból kiderült az, amire számítottunk, vagyis elírták az egyik összeget. Nem is kevéssel: mintegy 30 millió forinttal többet írtak a Natur-Rost Kft. egyik szerződéséhez. „A szerződés végleges összértéke 30 999 198 forint” helyett a helyes érték: 3 059 506 forint.

„A hiba kijavítása érdekében a hirdetmény a mai napon helyesbítésre kerül” – közölték tájékoztatásukban. Hozzátették, a hirdetményben olyan adminisztrációs hiba történt, amelyre „a jogszabály által előírt hirdetményellenőrzés során sem derült fény.”

A Natur-Rost Kft-nek azért nem kell búslakodnia, hiszen szomjoltókra így is 31,8 millió forint értékben nyert az eredményhirdetés alapján. Ezen felül pedig tartós élelmiszerek kategóriájában a cégnek nem volt kihívója: a 229 millió forintos beszerzés egyedül az övé lett.

A társaság szerencséjének örülve, lássuk a nagy honvédségi élelmezési közbeszerzések további nyerteseit!

Cukrászati termékeket, különböző finomságokat egy éven át összesen 3,7 millió forintért vásárol a HM. Legnagyobb értékben, 2,93 millió forintért a Boros Kft-től.

Tej és tejtermékek tekintetében aratott a Sajt Kalmár Kft., amely 58, 3 millió forint értékben lett a honvédség ellátója.

Az Immofix Kft. a mirelit kategóriában vitte el a pálmát; a cég 20,6 millió forintért látja el a honvédséget fagyasztott termékekkel.

A hús és hentesáruk legnagyobb beszerzője címet a Gulyás János és Társa Kft. kaphatja meg. A vállalkozás a mostani, 197,8 millió forint összértékű tenderen mintegy 182 millió forintért etetheti hússal a katonákat.

A 61,4 millió forintos zöldség és gyümölcs közbeszerzés nagy részét a Mortak-Fruit Kft. kaparintotta meg: 55,6 millió forintért szállít a cég.

A legtöbb kenyérrel és pékáruval a Szegedi Sütödék Kft. láthatja el a honvédséget. A szerződés értéke összesen 43,1 millió forint.

A baromfihús és baromfihús-készítmények beszerzésén csak egy hajszállal lett a legjobb az Immofix Kft. a 11,4 millió forint értékű beszállítással, ugyanis 10,2 millió forintért a Helit Kft-nek is jutott hely a beszállítók között.

Elírt pénznem

Egy korábbi HM-közbeszerzéssel kapcsolatban nem lehetett eldönteni, hogy euróban vagy forintban kell-e számolni a szerződés értékét – írta meg az Átlátszó.

Nem volt mindegy, ugyanis az előbbi esetén 48 milliárdosnak tűnt a tender értéke, pedig valójában 155 millió forintért vettek haditechnikai eszközök alkatrészeit és javítóanyagokat. Megkeresésünkre akkor is azt közölték, hogy a téves adattartalom módosítására intézkedtek.

Csikász Brigitta

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás