Egyéb

Elírt pénznem miatt 48 milliárdosnak tűnt a HM 155 millió forintos beszerzése

Meglepődött az Átlátszó szerkesztősége, amikor azzal szembesült a Honvédelmi Minisztérium nemrég közzétett közbeszerzés eredményében mintegy 155 millió euróban határozták meg a szerződés értékét, aztán később forintot tüntettek fel az összeg mellett. Miután jeleztük a tévedést a minisztériumnak, korrigálták a hibát.

48 milliárd forint vagy 155 millió? Elsőre nem derült ki abból a tájékoztatásból, amelyet a Honvédelmi Minisztérium (HM) tett közzé „katonai járművek és kapcsolódó alkatrészek” közbeszerzésére vonatkozó eredmény kihirdetésénél. Az árubeszerzésre vonatkozó szerződés végleges, áfa nélküli összértékének „154 988 624 EUR” írtak be a kontraktus tárgya részben, míg a szerződés eredetileg becsült összértékének „154 988 624 HUF”-ot tüntettek fel.

Mivel nem mindegy, hogy melyik pénznemről van, illetve nem derül ki az sem, hogy a nyertes vállalkozás, a debreceni Baléder Kft. mit is szállít majd a honvédségnek, megkeresést küldtünk a HM-hez. A minisztérium az Átlátszónak adott válaszában azt közölte, hogy különféle haditechnikai eszközök alkatrészeiről és javítóanyagokról van szó, járművekről nem. Megjegyezték azt is, hogy „a helyes pénznem a magyar forint. A téves adattartalom módosításával kapcsolatban a Honvédelmi Minisztérium Beszerzési Hivatal intézkedett.”

A Baléder Kft. a HM Currus Gödöllői Harcjárműtechnikai Zrt.-t ütötte ki a nyeregből. Az előbbi ugyanis mintegy 195 millió forintos ajánlatával olcsóbbnak bizonyult a HM Currus 225 milliós tételénél. Hogy mégis 154 millió forint értékben írták alá a szerződést, a HM azzal magyarázta, hogy ennyi a rendelkezésre álló keretösszegük. A minisztérium részéről hozzátették, hogy a vállalkozásnak a szerződéskötéstől 2016. május 31-ig kell teljesítenie a megrendeléseket.

Az Átlátszó megkereste a Baléder Kft.-t is, de elzárkóztak a nyilatkozat adása elől.

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal nyilvántartása szerint a debreceni vállalkozásnak 2018. július végéig van engedélye haditechnikai külkereskedelmi tevékenységre. A cég korábban szállított a honvédség számára gyakorlóruházatot, továbbá tavaly novemberben díszelgő ruházathoz „kardtartó csatlékot”, valamint a rendőrségnek szolgálati derékszíjakat vagy Opel autók alkatrészeit 2014-ben.

A Baléder Kft-.ről 2009-ben írt a Magyar Nemzet, annak apropóján, hogy többmilliós megbízást kapott a társaság a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságától (BvOP). Ez azért szúrta a lap szemét, mert a büntetés-végrehajtás első embere 1999 és 2006 között Bökönyi István volt, a Baléder ügyvezetője pedig nem más, mint az ő testvére, Bökönyi József. A BvOP részéről akkor azzal indokolták a cég nyertességét, hogy a legalacsonyabb ajánlatot a kft adta.

Csikász Brigitta

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás