Egyéb

Az amerikai képviselők igent mondtak a közérdekűadat-igénylés megkönnyítésére

Az amerikai Képviselőház elfogadta azt a közérdekűadat-igénylésre vonatkozó javaslatot, amely alapján bővül az igényelhető adatok köre és létrehoznak egy adatigénylő portált is az igénylés folyamatának megkönnyítésére.

A január 11-én elfogadott törvénymódosítás szerint az amerikai információszabadság törvényben (Freedom of Information Act, FOIA) foglalt kivételek körét szűkíteni fogják, tehát a szövetségi intézmények kevesebb esetben tarthatnak vissza információkat – írja a The Hill nevű washingtoni internetes portál. A módosítás azt is előírja, hogy létre kell hozni weboldalt, ahol az érdeklődők beadhatják az adatigényléseket, illetve ahova a kormányzati intézményeknek fel kell tölteniük a leggyakrabban igényelt adatokat.

Ellehetetlenítette a kormány a közérdekűadat-igénylést Spanyolországban

A reform fontos részét képezi a kivételek körének átalakítása, az ezt taglaló rész egyik pontját (Exemption 5) úgy is hívják, hogy „visszatartom, mert megtehetem”-törvény. A gyakorlatban ez általában az egyes kormányzati intézmények közötti, vagy az intézményeken belüli kommunikációt tartalmazó dokumentumokra vonatkozik. A most elfogadott módosítás szerint azonban az adatgazdák azokat a dokumentumokat visszatarthatják, amelyeknek a kiadása az adott intézmény működését negatívan befolyásolná, illetve ha döntéselőkészítő anyagról van szó. A kivételek körére vonatkozó bekezdés nem alkalmazható 25 évnél régebbi anyagok esetében.

Mégsem lesz fizetős Szlovéniában a közérdekűadat-igénylés

A törvény az adatigénylések teljesítésére vonatkozó előírásokat is rögzíti, illetve azt is, hogy az adatgazdák hogyan hozzák nyilvánosságra maguktól a közadatokat. A beterjesztők bíznak benne, hogy a módosítás még azelőtt Barack Obama amerikai elnök elé kerül, mielőtt lejárna a mandátuma.

Nem mindenki elégedett azonban teljes mértékben a módosítással. Az OpenTheGovernment.org nevű érdekvédelmi csoport szerint gyengíti a törvény hatását, hogy az utolsó pillanatban a kivételek közé kerültek a hírszerzéssel foglalkozó intézmények, amelyek szerintük leginkább rászorulnának a reformokra.

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás