Egyéb

Állami résztulajdonú bank hitelezi a Tiborcz-közeli kikötőt

Részvénytársasággá alakult a minap a Keszthelyi Yachtkikötő Üzemeltető Egyszemélyes Kft. A cég ingatlanait a Gránit Bank 450 milliós jelzáloga terheli – a bankban közel 50 százalék az állami tulajdon.

A 2014 végéig a helyi önkormányzat tulajdonában álló Keszthelyi Yachtkikötő Kft.-t 2014. december 15-én vásárolta meg pályázaton kívül a Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft., amely ekkor közvetve Tiborcz István, Orbán Viktor miniszterelnök veje résztulajdonában állt. Az Átlátszó cikksorozatából az is kiderült: a befolyásos vásárlók ügyes trükkel kerülték el a nemzeti vagyon kiárusítása esetén kötelező tendert.

Előzmények

Orbán veje és üzlettársai vitorláskikötőt vettek karácsonyra Keszthelyen

Hogyan szerezték meg pályáztatás és verseny nélkül Tiborczék a keszthelyi kikötőt? Mutatjuk a trükköt.

A Nyugati-medence Kft. nemrégiben összeolvadt a saját tulajdonosával, ezt vezette most át a cégbíróság, a jogutód a friss bejegyzésű Keszthelyi Yachtkikötő Üzemeltető Zrt. lett. A zrt tulajdonosai a jogelőd kft tagjai – amelyek közül márciusban kiszállt a Green Investments & Solutions Kft., amely Tiborczék tanyáján működik, s amelynek Orbán veje volt áprilisig az ügyvezetője.

Kikötőüzemeltető-részvényes ellenben mások mellett a termálfürdő-beruházó fidesz-közeli Aquaplus Kft., illetve az Eximbankos-mehibes cégvezető, Peresztegi Márton érdekeltsége, a Marathon Kft. Az új kikötőcég vezérigazgatója Péter Zsolt Miklós, aki a korábban Tiborcz érdekeltségében állt Elios Innovativ Kft.-t is vezette.

Tavaly az Átlátszó megírta: a Nyugati-medence annak idején 7 millió forintot fizetett az üzemeltető cégért, továbbá vállalt 330 milliós tőkeinvesztíciót, valamint hogy 22,8 millió erejéig állja a korábbi tagi kölcsönöket. A tőkebefektetésre a korábban a Balatoni Hajózási Zrt.-hez tartozó ingatlanok – fürdőház, recepció és snack bár -, valamint a kikötő-működtetéshez szükséges engedélyek megszerzéséhez volt szükség.

Az új rt székhelye a recepció 192 négyzetméteres épülete. Az ingatlan 2014. december 9.-ig a tóparti önkormányzatok, köztük Keszthely tulajdonában álló Balatoni Hajózási Zrt.-é volt, ekkor vette át vétel jogcímen az ekkor még a keszthelyi önkormányzat érdekeltségében álló Keszthelyi Yachtkikötő. A fideszes vezetésű Keszthely kevesebb, mint egy héttel később adott túl a cégen, amely ekkor került Tiborcz-közelbe.

A két dátum között, december 11.-én a földhivatal két jelzálogot is rávezetett az ingatlanra, az egyik 360, a másik 89 millió forintról szól, s a tulajdoni lap szerint „érinti még” a szomszédos ingatlanokat is. A hitel másik kötelezettje a Nyugati-medence Kft. A jelzálog jogosultja a Gránit Bank, amelyből a közelmúltban jelentették be az alapító Demján Sándor kivonulását, s az újabb állami tőkeinvesztíciót, amely révén az állam immár 49,9 százalékos tulajdonos a pénzintézetben.

Rádi Antónia

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás