Egyéb

Fidesz-közeli ércbánya Borsodban?

Az amerikai kitiltási botrány kapcsán mostanában újra gyakran emlegetett Heim Péter érdekeltségéből a csepeli és a XVIII. kerületi fideszes városvezetéshez a közelmúltig bekötött Werner Péterhez került nemrégiben az a Jeremie-alapkezelő, amely most ércfeldolgozót alapított Borsodban.

Színesfém érc bányászata a fő tevékenysége az Ózdra bejegyzett Ore Recovery Ércfeldolgozó Zrt.-nek, amelyet a budapesti ABC Kockázati Tőkealap hozott létre a minap.

Az alap kezelője, az ABC Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. július közepéig Hemisphere néven futott, és Heim Péter, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. igazgatósági tagja, korábbi vezérigazgatója volt a fő tulajdonosa. A Hemisphere a Jeremie-III. nyerteseként 4,28 milliárd forintot kezelt.

Heimre hivatkozott Tábor Viktor informatikus az ellene szóló vádirat szerint a Bunge étolajcégnél, hogy 2 milliárd forintért cserébe magas kapcsolataival el tudja intézni az étolaj áfájának csökkentését, az amerikai érdekeltségű Bunge azonban felvette a kapcsolatot az USA nagykövetségével. Innen eredhet az úgynevezett kitiltási botrány, bár azt ma sem tudni még, hogy kik azok a magyar állampolgárok, akik korrupció miatt nem léphetnek be az Egyesült Államokba.

Heim mindenesetre – bár neve nem először köröz a témában – most az ATV-nek adott interjúban azt fejtegette: nem tud róla, hogy nem kívánatos személy lenne az USÁ-ban, Tábort sosem látta, a Bungétól nem ismer senkit, sőt: soha semmiféle céglobbista nem kereste vele a kapcsolatot.

Az Átlátszó főbb cikkei a Századvég-ügyekről:

Nekilátunk a Századvég átvilágításának

Gondolatminiszter úr: Giró-Szász András főkommunikátor pályaíve

Szoci ejtőernyősből századvéges: egy helyettes államtitkár kormányokon átívelő karrierje

Amióta vezérigazgatóságból elnökként vonult háttérbe a közpénzmilliárdokkal tömött kormányzati agytröszt Századvégnél, Heim politikai befolyásának jelentős apadásáról szóltak a fideszes kremlinológia hírei. Az, hogy befolyásos támogatói, akik adott esetben egy harmadosztályú énekes ostoba macsóskodását követő szponzorpénz-afférból is képesek nemzetközi kardcsörgetésbe kezdeni, most hagyják Heimet főni a kitiltás botrány levében, mindenesetre nem cáfolja az elméletet.

Márpedig e szerint az elmélet szerint a Hemisphere-ABC tulajdonosváltozásának is lehet köze az elhidegüléshez. Ha így volt, nem ez az első hasonló eset: a valahai Töröcskei-közeli Jeremie-alapkezelő, a Prosperitás szintén tulajdonost váltott nemrégiben, az oligarcha-cserével párhuzamosan.

Nyugat-Kelet Kft.: Töröcskeiék utóvédharca?

A Hemisphere-utód ABC jelenleg Werner Péteré. Ő a kétezres évek elején a Napi Gazdaság kiadóját vezette, szélesebb körben mégis akkor vált ismertté, amikor a Magyar Narancs tényfeltáró írása a csepeli és a pestszenlőrinci vagyonkezelő cégek több ponton összefonódó gazdálkodását mutatta be. A két kerületet vagyonkezelőjében Werner kulcsfigura volt egészen a közelmúltig: a csepelit vezette, a lőrinciben elnökölt.

Beágyazottságát mutathatja az is, hogy a Teréz-Tetőtér Loft Kft. élén egymást váltották Serfőző Péter üzletemberrel, Giró-Szász András volt kormányzati főkommunikátor, jelenlegi miniszterelnökségi tanácsadó exsógorával-üzletfelével.

Az új, ózdi cég tevékenységéről szerettünk volna többet megtudni, az Ore Recovery cégbíróságon bejelentett email-jére írt levelet azonban visszadobja a levelezőrendszer, a tulajdonos ABC-nek nincsen fellelhető honlapja, a Hemispheré pedig nem működik.

A környék ércbányászata mindenképpen ígéretes üzlet: a kormány az utóbbi hetekben igen sietősre vette a világ tízedik legnagyobb rézérc-készletét és mintegy 50 tonna aranyat rejtő – az Ore Recovery ózdi székhelyétől 50 kilométerre fekvő – recski bányák újrahasznosítását. A HVG minapi híre szerint legalábbis a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. villámtenderrel keres tanácsadót a feladatra.

Az ex-Hemisphere-es Heimnek is van egyébként némi borsodi kötődése: a napokban itt, közelebbről Lillafüreden tartotta lakodalmát menyasszonyával, Nikolits Rékával, Nikolits Istvánnak, a Horn-kormány titokminiszterének lányával.

Rádi Antónia

Fotó: MTI/Kovács Attila

Frissítés (2016. január 3.): Cikkünk korábbi verziójában tévesen szerepelt, hogy a Hemisphere Zrt.-ben tavaly novemberig felügyelőbizottsági tag volt Fürjes Balázs, a kiemelt fővárosi beruházásokért felelős kormánybiztos, a Századvég Gazdaságkutató korábbi vezérigazgatója is – Fürjes Balázs, a kiemelt fővárosi beruházásokért felelős kormánybiztos, és Fürjes Balázs Zoltán, a Századvég Gazdaságkutató korábbi vezérigazgatója két külön személy. Az érintettektől elnézést kérünk.

 

remek800x

Megosztás