Egyéb

Se diplomád, se nyelvvizsgád? Ha fideszes vagy, lehetsz Irán-szakértő a Magyar Nemzeti Kereskedőházban!

Középfokú végzettséggel, nyelvvizsga nélkül lett a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. Irán-szakértője Kulcsár József Ferenc (Fidesz) volt országgyűlési képviselő és zuglói politikus.

„Utánaolvastam a perzsa történelemnek” – ezt válaszolta érdeklődésünkre Kulcsár József Ferenc, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. (MNKH) tavaly nyáron megbízott Irán-szakértője, hogyan mélyedt el a témában.  Azt is hozzá tette: az Iráni Iszlám Köztársaság budapesti nagykövetsége Zuglóban található – innen erednek a jó kapcsolatai, s „dolgoznak barátai is a térségben”.

A korábban autószerelőként tevékenykedő Kulcsár ugyanis 2006-2010-ben a XIV. kerületi önkormányzat fideszes képviselője volt, egy ciklussal később, 2014-ig a párt parlamenti frakcióját erősítette, s egy időben a Fidesz zuglói választókerületében is elnökölt. A vs szerint egy időben még polgármester-jelöltként is esélyes volt, de Papcsák Ferenc akkor lenyomta.

Az Országgyűlés honlapján azt olvasni, Kulcsár végzettsége középfokú, nyelvismeretet nem tüntettek föl. Az expolitikus-szakértő azt mondja, oroszul és magyarul tárgyal iráni partnereivel, bár nyelvvizsgája oroszból sincsen, de „évekig tanulta az iskolában”.

Zuglóban az Átlátszó által megkérdezett kerületi politikusok – úgy a jobb, mint a bal térfélen – értetlenkedtek, és azt tippelték, csak véletlen névazonosság lehet, „a zuglói” Kulcsárnak ugyanis – akire egyébként szűkszavú közszereplőként emlékeznek, olyanra, akit elkerültek a botrányok hullámai – semmi köze Iránhoz. Csakhogy a tévedés kizárt: ugyanarról a Kulcsárról van szó.

Az Átlátszó főbb cikkei a Magyar Nemzeti Kereskedőházról:

Magasról tesz a Nemzeti Kereskedőház a Kúriára és az Adatvédelmi Hatóságra is

A Quaestor-ügytől a kereskedőház-alapításig: az exállamtitkár befektet

Közpénzek a Quaestornál: csúcsra jár a kormányzati ködgép

Kulcsár névjegyén a senior expert titulus áll, az MNKH tájékoztatása szerint a szakértő megbízási szerződéses viszonyban havi 135 ezer forintos juttatásért látja el feladatát. Ő maga azt mondja, a területtel (Iránnal, Irakkal és Indiával) foglalkozó csapat tagjaként serénykedik, elsősorban üzleti tárgyalásokat készít elő, célja a kis- és középvállalkozások helyzetbe hozása. Tapasztalatai szerint számos magyar cég érdeklődik a teheráni üzleti lehetőségek iránt, akad például, amelyik sajtot, rózsatövet vagy palacsintát értékesítene.

Orbán Viktor miniszterelnök népes, politikusokból és üzletemberekből álló delegáció élén nemrégiben látogatott Iránba, amelynek a jelek szerint a magyar kormányzat kiemelkedő szerepet szán a Teheránt sújtó szankciók feloldása után.

Rádi Antónia

Van egy remek karácsonyi ajándékötletünk: ajándékozz névre szóló Átlátszó Támogató Kártyát!

Havonta csak egy ezres: már csak 872 új előfizetőre van szükségünk ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozásúvá váljon.

Az Átlátszó Támogató Kártyát itt lehet megrendelni.

Megosztás