Egyéb

A HM EI Zrt. szerint a vadászbolt még nem tudta eladni a leselejtezett rakétákat

Mintegy 50 millió forintért szerzett meg inkurrens hadi eszközöket – rakétákat, régi gépjárműveket – a HM EI Zrt-től a Pilis Vadászbolt Kft. az eltelt három évben. A Párbeszéd Magyarországért (PM) hozta fel az elmúlt napokban a céggel kapcsolatban, hogy az egyik, minimálár nélküli pályázaton egyetlen ajánlattevőként nyert, ezért felmerülhet a hűtlen kezelés gyanúja. A PM ezért feljelentést tesz. A HM EI Zrt. vezérigazgatója, Móró Lajos az Átlátszóval azt közölte, hogy minden nyilvános eljáráson, a jogszabályok szerint dőlt el. A vevő cég orosz ügyvezetője ismeretlen számukra.

Nem ismerik Ljubisin Vlagyimir Vlagyimirovicsot a HM EI Zrt-nél, pedig a férfi idén nyáron lett ügyvezetőként bejegyezve a Pilis Vadászbolt Kft-ben, vagyis ma már a Pilis Defence System Kft-ben, ugyanis tavaly augusztusban megváltoztatták a társaság nevét.

Az orosz származású cégvezető önállóan is képviselhetné a társaságot, de a HM EI vezetése eddig csak a másik ügyvezetőként feltüntetett Gyarmati Andrással találkozott. Ez azon a beszélgetésen derült ki, amelyre a Honvédelmi Minisztérium cégénél lehetőséget adtak az Átlátszó munkatársa számára.

Ismert, a PM bejelentette, hogy hűtlen kezelés miatt feljelentést tesz, mert szerinte ennek a gyanúját veti fel, hogy a HM EI Zrt. pár millió forintért adott el százmillió forintot érő föld-levegő és levegő-föld rakétákat és rádiólokátorokat a Pilis Vadászbolt Kft-nek. A vadászbolt – a PM meglátása alapján – minimálár nélküli pályázaton egyetlen ajánlattevőként nyert, ami erősíti a gyanút.

Nyilvánosságra került, hogy az adásvételi szerződések rögzítik: a vadászbolt „hazai és export továbbértékesítési céllal” vásárolta meg a fegyvereket. A részletes kiírás szerint jelentős részben éles rakétákról, közte félezer páncéltörő levegő-föld rakétáról és félszáz légelhárító rakétáról van szó.

„Ellenőrzés után egy részük használható” vagy „felújítás után annak eredményétől függően használható”. „Jelentős részük eredeti gyári csomagolásban van tárolva.” A „lokátorok ellenőrzés után használhatóak. Tartozékaik épek, tároló ládáik sértetlenek.” A PM részéről úgy gondolták, hogy a kft. jóval több pénzért fogja értékesíteni a harcászati eszközöket, mint amennyiért megszerezte.

Ugyanakkor a HM EI Zrt. részéről azt mondták az Átlátszónak, hogy mindig a piac dönti el, mennyit kérhet a nyertes pályázó, ebben az esetben a Pilis Defence System Kft. az eszközök továbbértékesítésekor.

„A cég egyébként nem járt jól a felemlegetett eszközök megszerzésével, mert nem tudtak túladni rajtuk, ezért Pusztavacson és Táborfalván, honvédségi területen bértárolja azokat, amiért fizet is. Ez adódhat abból például, hogy a pályázó a kereslet miatt jelentkezik, de előfordulhat, hogy mire a 90 napig tartó eljárás lezajlik, megváltozik a helyzet és mondjuk, a háborús felek kibékülnek. Itt viszont az történt, hogy volt egy zsíros tétel, amit egy másik jelentkező vitt el a Pilis Defence orra elől.”

A HM EI vezérigazgatója, Móró Lajos beszámolt arról, hogy a Honvédelmi Minisztérium megbízása alapján megbízotti jogállásban 2012 óta feladata a HM EI Zrt-nek az inkurrencia értékesítése, amit igyekeznek úgy teljesíteni, hogy vegyesen írják ki az eszközöket, vagyis az értékesebb dolgok mellé oda teszik a „szemetet” is, hogy ne maradjon a honvédség nyakán, főleg, hogy a megsemmisítésük jelentős összegbe kerülne.

„Az eljárások teljesen nyilvánosak. A Honvédelmi Minisztérium és a HM EI honlapja mellett egy napilapban, a Napi gazdaságban is közzétesszük az eladandó eszközöket. A meghirdetett csomagokra és azokon belül az egyes tételekre jelentkezhetnek azok – cégek, vadászboltok vagy akár egyéni vállalkozók is –, akik a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal haditechnikai kereskedelmi engedélyével rendelkeznek.”

A Pilis Defence System nagyjából a pályázatok felén indult – közölte a vezérigazgató – hozzátéve, hogy ezeken nem mindig nyert.

A HM EI vezére hangsúlyozta azt is, hogy a szerződéskor a nyertesnek nyilatkoznia kell arról is, hogy miként hasznosítaná az eszközöket, illetve, hogy külföldön – az Európai Unión belül vagy kívül – értékesítené-e.

„A Pilis Defence Systemnek eladott haditechnikai eszközök főleg gyakorló rakéták, amelyek kibelezve kénnel feltöltve kerültek a céghez, tehát semmi másra nem alkalmasak, minthogy a katonák dobálják azokat.”

A HM EI Zrt. vezetője az értékesített eszközök becsült értékére azonban nem volt hajlandó nyilatkozni, mondván, tapasztalatuk szerint m, ha kitudódott, árcsökkentő hatású volt, ráadásul üzleti titoknak is minősülhet.

A vásárló cég tulajdonosa a 2011-ben alakult Eastwest Defence Kft., amelynek a tulajdonosa ifjabb Gyarmati András. Az Opten céginformációs rendszer alapján a vállalkozás neve 2013. január 8-ig Bitang Jagd volt és székhelye a VII. kerületi Akácfa utcában található. A főtevékenységként saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadását, üzemeltetését jegyző társaságnak létezése óta egyik évben sem volt árbevétele, valamint mérleg szerinti eredménye is mindig mínuszban volt.

Ugyanakkor az Easwest Defence általa tulajdonolt Pilis Defence Systems Kft. mintegy 550 millió nettó árbevétel mellett közel 51 millió forint mérleg szerinti eredményt ért el a tavalyi évben.A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal kereskedőlistája szerint a cégnek 2019. augusztus 31-ig van engedélye.

A HVG-ben két évvel ezelőtt jelent meg, hogy a gyártási engedéllyel rendelkezők listáján nem csak a Pilis Vadászbolt szerepel, hanem más üzletek is, de a kft. a honvédség fölöslegessé vált készleteinek egyik nagy felvásárlója.

A Honvédelmi Minisztérium inkurrencia-értékesítésén 15 alkalommal nyert és jutott 48,4 millió forintért régi fegyverzethez, rohamsisakokhoz, élelmezési járművekhez vagy rakétákhoz. A legnagyobb értékű tétel URAL terepjáró autók és szivattyúállomások voltak; a 78 darabból álló csomagért az akkor még Pilis Vadászboltként futó vállalkozás 25 millió forintot fizetett ki.

A jelenleg 31 éves Ljubisin Vlagyimir Vlagyimirovics állítólag vendégláttással és idegenforgalommal foglalkozott/foglalkozik Szentpétervárott, de ő lehet az, aki 2010-ben egy orosz vámügyi fórumon érdeklődött, hogy lehetne elvámoltatni 10 tonnányi személyes holmiját (bútorokat), amiket Magyarországról Oroszországba akart küldeni.

Csikász Brigitta

Van egy remek karácsonyi ajándékötletünk: ajándékozz névre szóló Átlátszó Támogató Kártyát!

Havonta csak egy ezres: már csak 872 új előfizetőre van szükségünk ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozásúvá váljon.

Az Átlátszó Támogató Kártyát itt lehet megrendelni.

Megosztás