Egyéb

Kókaközelben cseng a fesztiválkártya-kassza

Az újabban Szijjártó Péter külügyminiszter által kiállított diplomata-útlevéllel utazó Kóka János volt SZDSZ-elnök, a Gyurcsány-kormány gazdasági minisztere igazgatósági tagságával alapított céget a fesztiválkártyák továbbfejlesztésére többségi tulajdonosként a Cardnet Zrt., illetve a Gerendai Károly fesztiválguru nevével fémjelzett Sziget Menedzser Iroda Kft.

A Kóka ex-sógora és régi üzlettársa, Lepp Gyula érdekeltségében álló Cardnet mint üzemeltető tarol a magyarországi fesztiválok készpénzmentes fizetési megoldásaiban, a Festipay-jel fizettek a HVG tavalyi összegzése szerint a Sziget fesztivál vendégei a tranzakciók 95 százalékában.

A Cardnet kártyái forognak egyebek mellett a Balaton Soundon, a Volt Fesztiválon, a Hegyalján, az EFOTT-on is – nem csoda, hogy a novemberben létrehozott új cég a Festipay Készpénzmentes Fizetési Szogáltatások Zrt. nevet kapta.

A Festipay honlapja emlékeztet, a Festipay kártya „képes a fesztiválokhoz kapcsolódó egyéb szolgáltatások integrálására”, a példák között a beléptetést és a jegykezelést említették – alighanem ez lehet a fejlesztés egyik útja, a Cardnet legalábbis egyelőre nem árult el részleteket az Átlátszó érdeklődésére.

A Cardnet idén májusban nyert tízmillió forint uniós pénzt a Festipay rendszer továbbfejlesztésére és nemzetközi terjeszkedésre – a tavaly 1,7 milliárd forint árbevétel mellett 77 milliós nyereséggel gazdálkodott Lepp-cég összesen 55 millió forint uniós támogatást kapott a NER-ben.

Az 5 milliós jegyzett tőkével most létrehozott Festipay Zrt. társtulajdonosa, a Sziget Menedzser Iroda már eddig is a Cardnet együttműködő partnere volt. A 2014-ben gigantikus, 9 milliárdos forgalmat produkáló Gerendai-cégben közvetett résztulajdonos Lakatos Péter, az extrémen kormánypárti médiacézár, Széles Gábor érdekeltségében álló Videoton vezérigazgatója is.

A Sziget-cég 350 milliós tavalyi nyereségét a tulajdonosok osztaléknak szavazták meg.

Rádi Antónia

Van egy remek karácsonyi ajándékötletünk: ajándékozz névre szóló 2016-os Átlátszó Támogató Kártyát!

Havonta csak egy ezres: már csak 945 új előfizetőre van szükségünk ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozásúvá váljon.

A 2016-os Átlátszó Támogató Kártyát itt lehet megrendelni.

Megosztás