Egyéb

27 milliárd forint értékű zálogjog van a TV2-t tulajdonló cégeken

A cégbíróságon felleltük annak a zálogszerződésnek a kivonatát, amit Yvonne Dederick és Simon Zsolt írt alá a ProSiebenSAT.1 Media AG-vel.

Októberben hatalmas médiavisszhang övezte Andy Vajna bejelentését, miszerint megvette a TV2-t, azt pedig még nagyobb, amikor ezután Fonyó Károly, Simicska Lajos régi barátja és üzlettársa bejelentette, hogy ő már korábban megvásárolta a csatornát. Kisvártatva hatalmas és meglehetősen bonyolult cégjogi kavarásra derült fény a kereskedelmi csatornát tulajdonló társaságok körül, ami ráadásul nem is most, hanem már két évvel korábban elkezdődött.

Yvonne Dederick és Simon Zsolt 2013-ban alapított egy-egy céget (CCA Vízió Kft. és Double 6 Diamonds Kft.), majd a két cég létrehozott egy harmadikat, a CCA-D6D Kft.-t, ami az ügylet lényegét tekintve megvette a német tulajdonostól a TV2-t. Az ügylet érdekessége, hogy a vásárláshoz Dedericknek és Simonnak maga az eladó, a ProSiebenSAT.1 Media AG adott kölcsön, cserébe pedig zálogjogot jegyeztetett be a vevő cégek üzletrészeire.

Később a CCA-D6D Kft.-t átnevezték TV2 Media Group Holdings Kft.-re. Fonyó Károly nyilatkozata szerint erre a cégre volt a tulajdonában lévő Megapolis Media Zrt.-nek opciós vételi joga, amelyet akkor érvényesített, amikor Vajna bejelentette, hogy megvásárolta a TV2-t. Vajna egyébként a TV2 Media Group Kft. tulajdonában lévő TV2 Média Csoport Kft.-t vette meg bejelentése szerint, és az a hír is felröppent, hogy az állami tulajdonú Eximbank által nyújtott hitelből finanszírozza a különböző források szerint nagyjából 20 milliárd forintba kerülő tévévásárlást.

Arra azonban mindeddig nem derült fény, hogy Deredrick és Simon 2013-ban pontosan mennyiért is vette meg a TV2-t.

Mi most a cégbíróságon felleltük az Yvonne Dederick és Simon Zsolt által a ProSiebenSAT.1-el kötött zálogszerződés kivonatát, amely szerint a zálogjog 87,5 millió euró, vagyis mintegy 27 milliárd forint értékben terheli az üzletrészt.

A zálogjog egy követelést biztosító mellékkötelem, így valószínűleg ennyi tartozása lehetett az adásvételkor Dedericknek és Simonnak a ProSieben felé. Ez az összeg állhat a vásárláskor meg nem fizetett vételárból és a ProSiebentől átvállalt (vagy átvállalni vállalt) kötelezettségekből.

Nem tudjuk persze, hogy az elmúlt időben mennyivel csökkenhetett Dederickék tartozása a németek felé, mindenesetre nehéz elképzelni, hogy veszteséggel akarnának kiszállni az ügyletből.

 

 

A cégbíróságon felleltük továbbá Yvonne Dederick és Simon Zsolt néhány nappal ezelőtt, 2015. november 5-án kelt nyilatkozatát is, amelyben kijelentik, hogy a Megapolis nem tett nekik semmiféle vételi ajánlatot.

 

nyilatkozat

 

Mindezek alapján nehéz azt gondolni, hogy a szappanoperába illő történet minden szereplője igazat mondana.

Erdélyi Katalin

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 945 új előfizetőre van szükségünk
ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozású legyen.Tudnivalók itt.

Megosztás