Egyéb

Költségek határok nélkül: százmilliókért forgatott az MTVA Kínában

Közérdekű adatigénylésben kértük ki a közmédiától a Játék határok nélkülhöz kapcsolódó szerződéseket. Az alvállalkozói díj mellett a műsor jogait birtokló francia cégnek is jelentős összeget kellett kifizetni: a játék 296 millió forintba került az adófizetőknek.

A Játék határok nélkül vetélkedő második évadát az MTVA Magyarország helyett Kínában forgatta. Ezzel kapcsolatban a Kimittud közérdekű adatigénylő portálon keresztül kértük ki a szerződéseket, amelyet a közmédia – korábbi gyakorlatával ellentétben – el is küldött.

A szerződésekből kiderül, hogy az MTVA a ráckevei NuMuvee Hungary Kft. nevű céget bízta meg az epizódok leforgatásával. A szerződés első verziójában összesen 93,9 millió forint vállalkozási díjat állapítottak meg az összes epizódra vonatkozóan, egy később, módosított szerződésben ez az összeg már 113,4 millió forintra emelkedett, vagyis epizódonként 8,7 millió forintra. A személyzeti költségek 20,4 millió forintot tettek ki, a gyártási költségek közel 51 milliót, míg az utómunka 13 millió forintba került.

A NuMuvee Hungary Kft.-t 2011-ben alapították, az Opten adatai szerint 2012-ben és 2013-ban veszteséges volt, 2014-ben az adózott eredménye 876 ezer forint volt. A cég honlapján fellelhető felhívás szerint a második évad forgatására Magyarországon is kerestek helyszínt. A NuMuvee honlapján mindössze két produkció szerepel a referenciák között, a Játék határok nélkül két évada mellett a Televíziós Újságírók Díjának gálaműsora.

A játék licence a francia Mistral Production tulajdonában van, ezért az MTVA-nak azt is meg kellett vásárolnia. A szerződésben kétféle összeget határoztak meg, európai forgatási helyszín esetén 614 250 eurót (192 millió forint), Európán kívüli helyszínnél 585 ezer eurót (182,5 millió forint). Mivel az MTVA választása Kínára esett, így a licencdíjat kicsit olcsóbban úszták meg.

Az adatigénylésre kapott válaszban egy catering szerződés is szerepel. Eszerint 2014. január 18-án az MTVA konferenciatermében 60 főre rendeztek fogadást, amiért a Fine Dine Catering Kft.-nek bruttó 310 896 forintot fizettek.

D. Kovács Ildikó

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 945 új előfizetőre van szükségünk
ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

Megosztás