Egyéb

OLAF-vizsgálat a simlis szövetkezetnél

Eljárást kezdett az EU csalás elleni hivatala, az OLAF a magyar mutyiszövetkezet ellen – értesült az Átlátszó. A cégbíróságon eközben bejegyezték a 2,9 milliárd forint uniós támogatást elnyert ESZOSZ végelszámolását, miközben a hoppon maradt dolgozók felszámolást kezdeményeznek. Arra is utalnak jelek, mintha a szervezők a Dunántúlon újra kezdenék a toborzást.

Végelszámolás alá került az Első Magyar Környezettudatos Országos Szociális Szövetkezet (ESZOSZ).  A szövetkezet arról híresült el, hogy halmozottan hátrányos helyzetű régiókban élő, munkanélküli foglalkoztatottaknak ígért erdőtisztítással járó munkákat, a tervek szerint az általuk összegyűjtött zöldhulladékot értékesítették (volna) bio-fűtőanyag alapanyagként.

A nagy csinnadrattával beindult projekt néhány hónap alatt múlt ki, a magukat átverve érző foglalkoztatottak tüntettek és éhségsztrájkoltak, a projektgazda emberminisztérium végül felfüggesztette a támogatás folyósítását.

Az ESZOSZ eközben végelszámolás alá került, a jászapátiban jegyzett szövetkezet végelszámolója a velencei Kleinné Molnár Edit lett, aki 2014-ben független színekben sikertelenül próbálkozott a tóparti település képviselőtestületébe bejutni, s aki családjával közösen birtokolt egy tavaly egyszerűsített felszámolással – vagyis vagyon nélkül – megszüntetett barkácsáru-kereskedő vállalkozást.

Az Átlátszó korábban kiderítette, igen messzire nyúlik az ESZOSZ háttérembereinek kapcsolatrendszere, s azt is bemutattuk, hogy annak idején tízmillió dollár értékű külföldi értékpapírral igazolták a pályázati önrészt.

Az Átlátszó cikkei az ESZOSZ-ról:

Évfolyamtársak és ingatlanmutyisták: ők állnak a milliárdos csalással vádolt szociális szövetkezet mögött

Dollármilliomos volt a simlis szövetkezet?

Most, hogy a cégbíróság nemrégiben bejegyezte az ESZOSZ végelszámolását, alighanem a szövetkezetnek szüksége lesz beáldozni 2014-es mérlegükben még szereplő 344 ezer darab Greenwich Capital Comm. Fund kötvényük egy részét. A hoppon maradt több ezer dolgozó között ugyanis akadnak, akiknek a bérkövetelését már a munkaügyi bíróság is elismerte, s e papír birtokában a felszámolási kérelmet fogalmazzák. Egymást segítő Facebook-oldalt is indítottak az összeghangolt fellépés érdekében.

A Hajdú-Bihar megyei MSZP felkarolta az ESZOSZ-osok ügyét, a párt EP-képviselője, Szanyi Tibor pedig az unió csalás elleni hivatalához, az OLAF-hoz fordult. A politikus az Átlátszónak megerősítette: az OLAF értesítette őt, hogy befogadták a beadványát és el is kezdték a vizsgálatot a mutyiszövetkezet ügyében.

ESZOSZ-dolgozóktól származó értesüléseink szerint a szövetkezet hátterében álló emberekhez kötődő szervezők az ESZOSZ-os munkavezetők egy részének új munkalehetőséget kínált: a szövetkezetihez kísértetiesen hasonlatos konstrukció dunántúli erdészekben indulna rövidesen az ígéretek szerint, a feldolgozott zöldhulladékot ottani erőművek vásárolnák fel.

Rádi Antónia

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 945 új előfizetőre van szükségünk
ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

Megosztás