Egyéb

Bepereltük a Miniszterelnökséget

Tudni akarjuk, hogy kinek mennyit fizetett a kormány a menekültellenes reklámok közzétételéért. A bíróság decemberre tűzte ki a tárgyalást.

Nyáron közadatigénylésben kértük ki a Miniszterelnökségtől a bevándorlásról és terrorizmusról szóló nemzeti konzultáció reklámköltéseit, vagyis az óriásplakátok, rádió-, tévé- és újsághirdetések árát.

Előzmények:

“Üzleti titok”, hogy mennyit fizetett a kormány a PestiSrácoknak és a TV2-nek a menekültellenes kampányért

380 millió forintból szítja a gyűlöletet a kormány a menekültek ellen

Először megküldték a kampány összköltségét, és médiatípusonkénti bontását, majd nagy nehezen, többszöri kérés után azt is, hogy egy-egy rádióban, tévében, újságban hány darab hirdetés jelent meg, azt azonban – korábbi gyakorlatukkal ellentétben – nem voltak hajlandóak megmondani, hogy melyik sajtóterméknek mennyit fizettek ki a menekültellenes reklámhadjárat 380 millió forintos büdzséjéből.

A végső érvük az volt, hogy az általunk kért adatokat az ajánlattevő üzleti titoknak minősítette, azért nem adják ki őket.

Ígéretünkhöz híven nem hagytuk annyiban a dolgot, keresetet nyújtottunk be a Miniszterelnökség ellen közérdekű adat megismerése iránti igény nem teljesítése miatt.

Nemrég megérkezett az értesítés: a bíróság december 4-re tűzte ki a tárgyalást. A fejleményekről beszámolunk majd.

Keresetlevelünk itt megtekinthető:

 

Erdélyi Katalin

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!
Havonta csak egy ezres: már csak 945 új előfizetőre van szükségünk ahhoz, hogy az alaptevékenységünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

Megosztás