Egyéb

Még mindig a Fővárosi Állatkert az egyik legjófejebb adatgazda

Ahogy 2,5 évvel ezelőtt a zsiráfborjús, a mostani koalás igénylésre is korrekten válaszoltak.

Bár egyre több az olyan adatgazda, aki törvényi kötelezettségét teljesítve rendben megválaszolja a hozzá érkező közérdekűadat-igényléseket, néhányan a teljesen egyértelműekre is visszakérdeznek, húzódoznak a teljesítéstől, különösen a nem szokványosak esetében.

A Fővárosi Állatkert nem ilyen. 2013 tavaszán egy igénylő a KiMitTud-on keresztül benyújtott igénylésében a zsiráfborjú ellátásának költségei iránt érdeklődött, az állatkert pedig ugyan kellő nyilvántartás hiányában konkrét adatokkal nem tudott szolgálni, mégis a legbarátságosabb adatgazda címet érdemelte ki a levele végére írt alábbi zárómondatok miatt:

„Végül, de nem utolsó sorban szeretném hangsúlyozni és megerősíteni, ha az Állatkert tevékenységével kapcsolatban bármire is kíváncsi lenne, és kérdéseit a mostanra már ismert email címemre eljuttatja, azt a lehető leghamarabb megválaszoljuk. És mindezt megteheti nyugodtan úgyis, hogy levelének nem kell szükségszerűen az idézett törvényektől hemzsegnie. Nem azért válaszolunk, mert a jogszabályok ezt írják elő, hanem azért, mert ezt így találjuk rendjén valónak.”

Úgy tűnik, ezt komolyan is gondolják, mert nemrégiben kaptak egy, a 2,5 évvel ezelőttihez nagyon hasonló adatigénylést, amire ugyancsak rövid időn belül, és maximálisan korrekten válaszoltak. Most egy felhasználó arról érdeklődött a KiMitTud-on keresztül, hogy mennyibe kerül a két koala az állatkertnek (ellátásuk, illetve a koalaház valamint a koalakert létrehozásának költsége), és megdobták-e a látogatottságot.

A Fővárosi Állatkert az igénylést követően 2 nappal az adatigénylő türelmét kérte az adatok összegyűjtéséig, majd az ezt követő napon megküldte a kért információkat, avagy ilyen az, amikor egy adatgazda nem az általa gyakorolt kegyként, hanem – nagyon helyesen – kötelező feladataként fogja fel a beérkező közadatigénylések megválaszolását:

„Koala ház és Koala kert kialakításának teljes költsége: bruttó 51.021.588 Ft.
Ebből a ház megépítésének költsége bruttó 40.183.605 Ft, melyet az Állatkert közbeszerzésen kiválasztott partnere, a Nagóra Kft. végzett.
A fennmaradó összeg tartalmazza a teljes berendezést, egyedi eszközöket, növényesítés, dekorációkat, ez 15 különböző alvállalkozó között oszlik meg.
Az állatok számára a takarmányt az Egyesült Királyságbeli MacFoliage Ltd. biztosítja. Ennek költsége az állatok 2015 márciusi érkezése óta bruttó 5.968.150 forint volt.
A takarmány szállításáról egy támogatási szerződés keretén belül a DHL gondoskodik, így ez többletköltséget az Állatkert számára nem jelent.

Bízom benne, hogy a beszkennelt számlamásolatokhoz nem ragaszkodik, így Ön mentesül némi költségtől, mi pedig nem kevés macerától. Természetesen, ha igényli, akkor adunk árajánlatot a szkennelés költségére.

Ami a látogatószámot illeti egészen pontos adatokkal nem tudunk szolgálni. Csak egy dedikált megkérdezéses kutatás segítségével lehetne közel egzakt adatokra szert tenni, ilyet azonban nem folytattunk. Ennek hiányában, és lévén, hogy az Állatkert látogatását számtalan tényező befolyásolja, csak szakértői becsléssel rendelkezünk: az Állatkert látogatottsága a koalák érkezését követő három hónapban, azaz 2015 áprilisban, májusban és júniusban, az elmúlt közel húsz év legmagasabb havi látogatottságát hozta. Az április 120 ezres, a májusi 158 ezres és a júniusi 141 ezres látogatószám nagyságrendileg 45-50 ezerrel haladja meg a negyedéves átlagot. Számításaink szerint nagyságrendileg ez a tömeg volt, amivel az Állatkert látogatottsága ebben az évben megnövekedett a koalák érkezésének köszönhetően.

Amennyiben további kérdései lennének, kérem keressen nyugodtan az alábbi
elérhetőségek bármelyikén.”

A Fővárosi Állatkert válaszából az látszik, hogy ha megvan rá a szándék, akkor igenis rövid időn belül elő lehet bányászni az igénylők által kért közérdekű adatokat a nyilvántartásokból.

Reméljük egyre több ilyen adatgazda lesz, aki megérti, hogy neki nem az időhúzást, titkolózást, üzleti titokra és egyebekre való hivatkozást, hanem a közpénzek elköltésével való elszámolást írja elő az infotörvény.

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 945 új előfizetőre van szükségünk
ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozású legyen.Tudnivalók itt.

Megosztás