Egyéb

Betonút-árverés: Kulcsártól a mutyiszövetkezetig

Az Kulcsár-féle húszmilliárdos brókerbotránytól a friss szociális-szövetkezeti mutyiig találni kapcsolatot egy friss üzletrész-árverési ügyletben.

Háromszázezer forintért kínálja a felszámolóbiztos a Betonút Zrt.-nek az Ahead Global Nonprofit Kft.-ben lévő, adóvégrehajtással terhelt üzletrészét – derült ki egy minapi cégközleményből. Az Ahead Global gazdaságfejlesztéssel, tagjai ázsia-afrikai piaci kapcsolatainak megsegítésével foglalkozik.

Az nkft tagjai gazdálkodó társaságok, mások mellett az infrastruktúra-beruházásokon taroló Penta Kft., az egykori SZDSZ-közeli pénzember, Virág Attila érdekeltségében álló Eurohand Zrt., a születésnapi oligarcha-mulatságáról elhíresült tiszteletbeli kazah konzul, Horváth László L.A.C. Holding Zrt.-je, valamint az első Orbán-kormány udvari sztrádaépítőjéből, a Vegyépszer Zrt.-ből évekkel ezelőtt kivált Vegyépszer Hungária Zrt.

Az Ahead Globál honlapján egyik kapcsolattartóként a szintén a valahai SZDSZ-hez kötődő Szedlacskó Zoltán üzletembert, egykori ENSZ-diplomatát adják meg, akit korábban a Heti Válasz az állampárt szt-tiszkéntjeként leplezett le.

A Vegyépszer és a Betonút egyéb módon is kötődik: partnerek voltak annak idején az autópályaépítésekben, legújabban pedig a 2002-ben kibukott, de jelenleg is csak megismételt első fokú bírósági eljárásnál tartó Kulcsár Attila-féle brókerbotrány kapcsán emlegetik a két céget.

A HVG korábbi cikke idézi a Vegyépszer hátterében álló nagyvállalkozó, Nagy Elek tanúvallomását, amely szerint édesanyja, néhai Nagy Erzsébet érdekeltségében álló off-shore cégek jártak közben 2001-ben, amikor a Betonút bevásárolt egyik építőipari versenytársa részvényeiből. A magyar hatóságok szerint azonban akár máshonnan is eredhet a pénz, a részvényeladás legalábbis meglehetősen túlárazott volt, a pénzeket mindenesetre – a Kulcsár-féle K&H közreműködésével – off-shore-cégeken keresztül utaztatták, betonutas vezetők is lecsippentettek belőle, többmillió euró végállomása azonban Nagy Erzsébet érdekeltségeinél volt.

A történtekkel összefüggésben Dunai Györgyöt, a Betonút akkori fő tulajdonos-vezérigazgatóját, egykori helyettesét, Garamszegi Gábort és egy segítő ügyvédet pénzmosással és hűtlen kezeléssel vádolták meg, ügyüket pedig egyesítették az „eredeti” Kulcsár-üggyel. Nagy Erzsébet már csak azért sem lehet terhelt az ügyben, mert időközben elhunyt, fia pedig a hetilap által idézett tanúvallomásában kitartott amellett, hogy édesanyja cégei különösen kockázatos ügyben jártak közben, amiért tisztes árfolyamnyereség járt.

Dunaiék – akik az alapügyben is vádlottak, miközben a Betonút éppenséggel átvert K&H-ügyfélként kártérítést követel – védekezése szerint pedig értelmezhetetlen a saját cégnél elkövetett hűtlen kezelés. Amúgy Nagy Elek és a Vegyépszer is Kulcsár-ügyfél volt a bank brókercégénél.

Az Ahead-Vegyépszer-vonal a Kulcsár-ügynél lényegesen frissebb mutyiban, a munkásait a jelek szerint átverő, Első Magyar Környezettudatos Országos Szociális Szövetkezet (ESZOSZ) ügyében merült fel. A 2,9 millió forint uniós támogatást elnyert ESZOSZ tagjai között volt még a legutóbbi, áprilisi közgyűlési jegyzőkönyv tanúsága szerint Seprényi Sándor, az Ahead-tulajdonos Vegyépszer Hungária vezérigazgatója, illetve Bada János ügyvéd, a szintén ahead-közeli Virág Attila volt munkatársa, aki jelenleg is az Ahead Global felügyelőbizottságát erősíti.

Cikkeink az ESZOSZ-botrányról

Évfolyamtársak és ingatlanmutyisták: ők állnak a milliárdos csalással vádolt szociális szövetkezet mögött

Dollármilliomos volt a simlis szövetkezet?

Időközben az uniós projektért felelős Emberi Erőforrások minisztériuma a támogatási szerződés felbontásról döntött a szövetkezettel, a NAV pedig költségvetési csalás gyanúja miatt nyomoz.

Rádi Antónia

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 945 új előfizetőre van szükségünk
ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

4000__ani_6

Megosztás