Egyéb

Rendőrök is laktak a menekültcsempész-hotelben

Tavaly és tavalyelőtt is a később menekült-csempészközpont hírébe került Hotel Berlinben szállásoltak el készenléti rendőröket – derült ki az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatának az Átlátszó kérdésére küldött válaszából.

Előzmények

Embercsempészekre bukkantak a Migration Aid önkéntesei egy újbudai hotelben, a rendőrség nem lépett

Nagyüzemi menekültcsempészet hatósági szemhunyással? Ezek az érintett budapesti szállók

Tartózkodjanak az illegális tevékenységtől – kérte az ingatlantulajdonos a Hotel Berlin üzemeltetőjétől

A Nadim Balouch tulajdonában lévő Hotelberlin.hu Kft. által üzemeltetett XI. kerületi szállodáról először a Migration Aid önkéntesei jelezték, hogy a hotelben alighanem szervezett embercsempészet zajlik, mégpedig úgy, hogy a menekülteket bezárva tartják a transzport érkezéséig. Az önkéntesek nem kaptak érdemi segítséget a kihívott rendőröktől.

A rendőrség korábban kapcsolatban állt az üzemeltetőkkel – tudta meg most az Átlátszó. Az ORFK friss válaszából az derül ki: 2014-ben 141, 2015-ben 135, a március 15.-i nemzeti ünnep biztosítására Budapestre vezényelt készenléti rendőr aludhatott egy éjszakát a Hotel Berlinben.

A szállásért az idén 270 ezer, egy évvel korábban 253 ezer 800 forintot fizetett a rendőrség a szállodának. A Közbeszerzési Értesítőben nincsen nyoma olyan beszerzésnek, amit a Hotelberlin.hu Kft. (vagy a szálló) nyert volna meg.

Úgy fest, a rendőrök jelentős árengedményt kaptak. A szálloda honlapján közölt tarifák szerint a leggazdaságosabb megoldásnak a három ágyas szoba tűnik 23 ezer 200 forintért szezonon kívül. Amennyiben 7250 forintos pótágyakat is „bevetnek” – erre alighanem szükség is volt, mivel összesen 106 szobája van a Berlinnek – fölfelé kerekítve is csak 27 fő éjszakáztatására elegendő a 270 ezres büdzsé. E kalkuláció szerint mind a 9 darab háromágyas szobát kivették.

Nagyobb lehet a mozgástér apartman esetén, amiből 8 van a Berlinben, előszezonban 29 ezerért, de nem írja a honlap, hogy hány fő elszállásolására szolgál – az azonban mindenképpen valószínű, hogy a honlapon is közölt „sürű fillér” mottó jegyében nem garasoskodtak a kékekkel.

Amikor pár nappal a Berlin viselt dolgairól szóló első cikkek megjelenése után az Átlátszó munkatársai a helyszínen jártak, már nem uralkodtak kaotikus állapotok az újbudai címen. Balouch pedig később levélben tagadta a csempészetre vonatkozó sejtetéseket. Megerősítették ugyanakkor az önkéntesek információit az ingatlantulajdonos cég vezetői, akik, mint az Átlátszónak írt válaszukból kiderült, maguk is értesültek „menekültek jelenlétérről a szálloda környékén”.

Az Átlátszó gyanússzálló-körképe szerint pár napja még több budapesti hotelben is aktívan, hatósági háborítás nélkül folyt az embercsempészetnek tűnő tevékenység, legnagyobb mértékben a bevándorlási hivatal egyik irodája melletti címen található, török üzemeltetésű Hotel Seni Stúdiumban Kőbányán.

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 945 új előfizetőre van szükségünk
ahhoz, hogy az alaptevékenységünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

4000__ani_6

Megosztás