Egyéb

Az Agrárkamarának fontos az átláthatóság, de titkolja szerződéseit

Ezt ők maguk írták le nekünk egy fejléces, pecsétes papírra. Köszönjük.

Július végén végre megkaptuk a Nemzeti Agrárkamarától a 2012 augusztusa óta kötött szerződéseik listáját, amit egyébként még tavaly október végén kértünk ki tőlük közadatigénylésben, de csak most voltak hajlandók kiadni, és most is csak azért, mert a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) erre szólította fel őket.

A szerződéslistát átböngészve találtunk néhány érdekes tételt, ezért több szerződést teljes terjedelmében kikértünk egy újabb adatigénylésben. Az Agrárkamara először meghosszabbította 15 nappal a válaszadási határidőt a kért adatok nagy számára hivatkozva (ez jogában áll), majd annak letelte után megküldött néhány szerződést. Egész pontosan nyolcat. Az általunk kért harmincból.

Mert nekik fontos érték a transzparencia, vagyis az átláthatóság, de a többit nem közpénzből, hanem saját forrásaikból fedezték, ezért nem adják ki – írják egy fejléces, pecsétes válaszlevélben. Mi meg írtunk megint a NAIH-nak. Igen, egy újabb panaszt. Ugyanis az Agrárkamara közfeladatot ellátó szerv, így az általa kezelt közérdekű adatokat bárki megismerheti. A kamara által kötött szerződések pedig egyértelműen közérdekű adatok, a finanszírozásuk teljesen irreleváns.

Ami érdekes, hogy milyen szerződéseket NEM kaptunk meg.

– szerződéses partner a Lounge Design Kft., a Lounge Communication Kft., a VALTON-SEC Kft.

– autólízingek, informatikai beszerzések, egyéni vállalkozókkal kötött szerződések

Remélhetőleg hamarosan azokat is megkapjuk, jelenleg a NAIH válaszát várjuk a beadványunkra.

 

Erdélyi Katalin

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 983 új előfizetőre van szükségünk
ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

4000__ani_6

Megosztás