Egyéb

Árverés a Hungária Értékpapírnál

Alig több mint 11 millió forintot próbál beszedni használt irodaeszközök árveréséből a téli bankcsőd-hullám egyik áldozatának, a becslések szerint 5-8 milliárdosra taksált kárt maga után hagyva bedőlt Hungária Értékpapír Zrt.-nek a felszámolója.

A jegybanki tulajdonú pénzintézet-felszámoló, a Pénzügyi Stabilitási Felszámoló Nonprofit Zrt. (PSFN) a minap hirdetett meg egy csomagot a Hungária Értékpapír ingóságaiból: irodabútorokat, használt számítástechnikai eszközöket, televíziós készülékeket és mobiltelefonokat vertek dobra.

A Hugária Értékpapír elsősorban a kiemelt ügyfelek befektetéseinek elsíbolásában saras: a csőd legnagyobb vesztese Százhalombatta önkormányzata, amely több mint 2 milliárd forintot, illetve Fót és Alsónémedi, amely 1-1 milliárdot bukott, de veszélyben az állami TIG Tartalékgazdálkodási Nonprofit Kft., illetve a nyíregyházi közműcég pénze is.

Fontosabb cikkeink brókerbotrányügyben:

Közpénzek a Quaestornál: csúcsra jár a kormányzati ködgép

Brókerbotrány: likvidgondok a topvesztes Százhalombattán?

Felszívódott milliárd: a brókerbotrány fóti szála

Tarsolyék hétmilliárdos iowai fantomja – be sem jegyzett offshore cég részvényeivel fizetett a liechtensteini tulajdonos

A cég volt vezetői ellen büntetőeljárás folyik, arra azonban továbbra sincsen válasz, hogy az érintett önkormányzatok milyen megfontolásból fektették be éppen ennél a cégnél a városi vagyont.

A PSFN mindenesetre a napokban közleményben tudatta: végéhez közeledik a Hungária Értékpapírnál folyó „hiánymegállapítási vizsálat”, azt is ígérték, hamarosan kifizetik a bennragadt ügyfelek osztalékát – mindez csinos csomagolásban azt jelenti: nagyjából sehol sem tart az áprilisban elrendelt felszámolás, még azt sem tudják, pontosan mennyivel tartozik a brókercég.

A nagy bukó önkormányzatokat pedig kétséges, hogy kártalanítják-e majd, különösen árverésre bocsájtott használt telefonkészülékek értékesítéséből.

Rádi Antónia

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 1077 új előfizetőre van szükségünk
ahhoz, hogy az alaptevékenységünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

4000__ani_6

Megosztás