Egyéb

Gömöri Zsolt 17,5 millió Ft jutalmat kapott

Mint korábban megírtuk, a Magyar Olimpiai Bizottság nem akarta elárulni azt, hogy mennyi jutalmat fizettek ki közpénzből a botrányt botrányra halmozó Paralimpiai Bizottság vezetőinek. Egy állampolgár a segítségünkkel a NAIH-hoz fordult, amely kötelezte a MOB-ot az adatok kiadására.

Mint emlékezetes, a botrányról szóló első sajtóhíreket elolvasása után egy állampolgár közérdekűadat-igénylésben kérte ki a Magyar Olimpiai Bizottságtól a Magyar Paralimpiai Bizottság mindenkori elnökségi tagjainak kifizetett állami jutalmait, valamint az erről szóló testületi előterjesztéseket a 2008. május 1-től 2015. április 30-ig terjedő időszakra vonatkozóan a Paralimpiák, az Európa-bajnokságok és a világbajnokságok után.

A MOB közel két oldalon cifrázott válasza szerint a jutalmazásban részesültek névsora, és a számukra kifizetett összegek nem közérdekű, hanem személyes adatok. Mármint az, hogy a Paralimpiai Bizottságnál ki és mennyi közpénzt kapott.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság is meglepődött az adatigénylés megtagadásán, mivel a Magyar Paralimpia Bizottság közfeladatot lát el, így tagjainak a bizottságban kifejtett tevékenységre tekintettel kifizetett juttatások közérdekből nyilvános adatnak minősülnek.

A NAIH oda is szűrt egyet a MOB-nak, utalva arra, hogy amikor Gömöri Zsolt a Paralampiai Bizottság elnökeként más személyek levelezését azok tudta nélkül nyilvánosságra hozta, akkor a MOB azzal védekezett, hogy a Magyar Paralimpiai Bizottság működésének átláthatósága kiemelt fontossággal bír. Pedig az a levelezés magán-email címeken folyt, és tárgya az volt, hogy az abban részt vevők Gömöri Zsolt elnöki tevékenységével kapcsolatban milyen kritikát tartanak megfogalmazhatónak, milyen állásfoglalást adjanak ki erről, és milyen tartalommal tegyenek feljelentést.

Furcsa álláspont magánlevelezést nyilvánosnak tekinteni, közpénzből kifizetett tízmilliós jutalmat pedig titoknak.

 

 

Nem is világos, mit akart titkolni a MOB, mert csak az derült ki az adatszolgáltatásból, amit eddig is sejthettünk: Gömöri Zsolt kapta messze a legnagyobb jutalmat a Paralimpiai Bizottság elnökségi tagjai közül.

2008 és 2010 között ketten kaptak eredményességi támogatást:

– Keserű József sportszakember 2008-ban 275.000 forintot, 2010-ben pedig 234.400 forintot

– Szekeres Pál 2010-ben sportolóként 234.400 forintot, sportszakemberként pedig 71.600 forintot

2013 és 2015 között a Magyar Paralimpiai Bizottság egyetlen elnökségi tagjának sem fizettek ki sem eredményességi támogatást, sem jutalmat.

Bezzeg 2012-ben, a londoni paralimpiai játékok után. Tavaly februárban, több mint egyéves procedúra után megkaptuk, illetve konkrétan kipereltük az EMMI-től ezeket az adatokat, amiket most elküldött a MOB az adatigénylőnek. Gömöri Zsolt neve azonban tavaly még nem volt különösebben ismert a nyilvánosság előtt, azóta viszont ugye kitört a vele kapcsolatos botrány.

Tehát a paralimpiai bizottság elnökségi tagjainak kifizetett jutalmak 2012-ben, a paralimpia után:

– Gömöri Zsolt 17,5 millió Ft

– Keserű József 7 millió Ft

– dr. Kokas Péter 970 ezer Ft

– dr. Kaiser János 900 ezer Ft

– Tardos József 900 ezer Ft

– dr. Égeni Attila 900 ezer Ft

– Kovács Tamás 400 ezer Ft

– dr. Lelik Ferenc 200 ezer Ft

– Kaposvári Zsolt 160 ezer Ft

Erdélyi Katalin – Tóth Balázs

Címlapkép: MTI

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 1257 új előfizetőre van szükségünk
ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

4000__ani_6

Megosztás