Egyéb

Lisztet vett a felcsúti önkormányzat a rászorulóknak a polgármester cégétől

Citromlét, tarhonyát és löncshúst is vásárolt az önkormányzat, meg persze tejet és lisztet is, utóbbit azonban tavaly már nem a helyi CBA-ban, hanem a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Búzakalász 66 Kft.-től. Januári adatigénylésünkre nem válaszolt ugyan a felcsúti önkormányzat, de most a NAIH segítségével megkaptuk a 2010-2014 közötti vásárlásokra vonatkozó adatokat.

Január közepén közadatigénylésben kértük ki a felcsúti önkormányzattól a település lakóinak 2010-2014 között vásárolt ajándékokkal (utalványok, csomagok stb)  kapcsolatos valamennyi kiadás tételes listáját.

Vártunk, vártunk, de nem kaptunk választ se az Infotörvényben megszabott 15 napon belül, se azon túl. Ezért aztán március közepén bejelentést tettünk a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál.

Május elején aztán levelet kaptunk régi ismerősünktől, dr. Sisa András felcsúti jegyzőtől, aki tavaly a Mészáros Lőrinc vagyonnyilatkozatait tartalmazó zárt borítékokat mutatta meg nekünk, idén pedig készségesen válaszolt a tervezett csónakázótóval kapcsolatos kérdéseinkre.

„Tisztelt Erdélyi Katalin!

Legyen szíves segítsen nekem, hogy a 2014. karácsonyi ajándékutalványokkal kapcsolatban pontosan mire kíváncsi. A NAIH-hoz vélhetően küldött Ön egy bejelentést, azzal, hogy nem válaszoltunk, és úgy látom, hogy ők egyszerű kérdésekre sem tudnak egyértelmű választ adni.

A 2015. január 14-i dátum és a sajtóhírek alapján Ön valószínűleg az alcsútdobozi ajándékutalványokkal kapcsolatban fogalmazott meg kérdéseket (mivel máshol nem is volt ilyen), de ez az adatigénylés nem jutott el hozzám.

Legyen szíves válaszoljon arra, hogy ezt kinek és melyik e-mail címre küldte, mivel a hivatalhoz kapcsoltan van vagy negyven működő és ki tudja mennyi a korábbi önálló hivatalok életéből származó nem élő cím.

Illetve legyen szíves választ adni arra, hogy ez a kérés valóban az alcsúti utalványokra vonatkozik, avagy másra kíváncsi.

Köszönettel: Sisa András”

Örültünk, hogy ezek szerint hamarosan megkapjuk a kért adatokat, a jegyző kedves  és segítőkész levelére kedvesen és segítőkészen válaszoltunk néhány nap elteltével:

„Tisztelt Sisa András!

Köszönöm levelét, és elnézést a késői válaszért.
Adatigénylésemet valóban az Alcsútdobozon kiosztott, Mészáros Lőrinc boltjában beváltható ajándékutalványról szóló sajtóhírektől inspirálva adtam be, de a Felcsúti Önkormányzatnak címezve, mert a felcsúti adatokat szeretném megkapni.

 

Az alábbi linken elérhető közadatigénylésem, melyet az általunk üzemeltetett KiMitTud nevet viselő közadatigénylő portál az Ön email-címére, a [email protected] kézbesített 2015.01.14-én.

 

Bármilyen további kérdése esetén állok rendelkezésére.
 Segítségét köszönve, üdvözlettel:
 Erdélyi Katalin”

Ezután kaptunk némi információt az igénylésünkben kért témában:

„Tisztelt Erdélyi Katalin!

Időközben a felcsúti adatokat a NAIH részére megküldtem: minden bizonnyal ők fogják ezt követően Önnek átadni.

Az a javaslatom, hogy a későbbiekben a hasonló adatigényléseket ne az adatigénylő portálon generált címről szíveskedjék küldeni, mert az minden bizonnyal a vírusvédelem miatt vagy azonnal törlődik, vagy spam-be megy és onnan a napi törléskor tűnik el. Mi több, néhány kollégám is megerősítette, hogy erre a generált címre a válaszlevél sem megy el. (Egyébként az adatkezelési szabályzatunk alapján az elektronikus megkeresések fogadására kijelölt cím a [email protected] . Az adatvédelmi szabályok alapján az adatkérő adatait úgyis meg kell semmisíteni, tehát érdemi kockázatot ezzel sem vállal senki, ha később névtelen akar maradni.)

A pontos adatokat – mint említettem fentebb – a NAIH fogja közölni, de addig is annyi információt tudok adni, hogy

– Felcsúton nem volt az elmúlt öt évben utalvány-vásárlás,

– Minden évben 170-220 db csomag került kiosztásra a rászorultak között. (Ők az adott évben valamilyen jogcímen segélyt kaptak az önkormányzattól.) A számlák összege nagyságrendileg 500e Ft körül szórt: ez a költségvetésbe minden évben tervezésre is került. A csomagokat a helyi CBA-nál állítatták össze. Ekkora összegnél nincs külön szerződés: megrendelés, számlázás, számla kifizetés a sorrend, mint egy normál bolti vásárlásnál.

Üdvözlettel: Sisa András”

Néhány napja pedig megkaptuk a NAIH levelét, ami itt megtekinthető, és aminek ez a legszebb része: a jegyző szerint nem kaptak ilyen igénylést, és az nem is nekik lett címezve:

A levéllel együtt megkaptuk az 5 év csomagvásárlásainak számláit is, azokból pedig kiderül, ami a jegyző leveléből kimaradt: a rászorulóknak a lisztet tavaly már nem a CBA-ban, hanem a Mészáros Lőrinc polgármester tulajdonában lévő Búzakalász 66 Kft.-től vette a felcsúti önkormányzat. Persze a milliárdos közbeszerzésekhez képest semmi az így kifizetett 21.500 forint közpénz, a dolog üzenete azonban elég rossz: még a rászorulóknak vett lisztből is a gázszerelőből lett milliárdos húz hasznot.

A számlák tételesen:

– 2010-ben 190 csomag 425.570 forintért

– 2011-ben 220 csomag 520.025 forintért

– 2012-ben 220 csomag 659.096 forintért

– 2013-ban 200 csomag 495.000 forintért

– 2014-ben 200 csomag 558.607 forintért, ebből 21.590 Ft volt a Mészáros Lőrinc cégétől vásárolt 200 db egykilós BL-55 búzaliszt

Az élelmiszercsomagokban általában olyan klasszikus termékek szerepeltek, mint a liszt, tartós tej, kristálycukor, étolaj, kávé, tea, citromlé, rizs, tarhonya, levestészta, csokoládé, margarin, sós vagy édes keksz, de volt olyan év, amikor löncshúst, lekvárt, baromfimájast vagy gyümölcslevet is kaptak a rászorulók.

Az összes számla itt megtekinthető, jó böngészést.

(A felcsúti önkormányzat email-címét természetesen a jegyző úr kérésének megfelelően javítottuk a Kimittud adatigénylő rendszerben  a jövőbeni sikeres adatigénylések érdekében.)

Erdélyi Katalin

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 1155 új előfizetőre van szükségünk ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

Megosztás