Egyéb

Mér’ nem marad otthon a kurva anyjába? – helyszíni riport a szerb-magyar határról (előzetes)

Hétfő reggel lementünk Szegedre, és egészen kedd hajnali 3-ig forgattunk a szerb-magyar határon és környékén. Megnéztük a Magyarország felé tartó menekültek átmeneti illegális táborát Szabadkán, interjúkat készítettünk migránsokkal, akik Afganisztánból, Pakisztánból, Szomáliából, Szíriából keltek útra egy jobb élet reményében. Megszólaltattuk a városukon átutazókat segítő szegedi civilek egyik képviselőjét, és az idegenellenes taxisofőrt is. Hajnalban pedig szemtanúi voltunk egy rendőrségi akciónak: kameránk előtt fogtak el egy kisebb csoportot Szeged külterületén.

4000__ani_6

Hétfő délelőtt érkeztünk a szegedi vasútállomásra, ahol a hírek szerint sok menekült fordul meg, hisz a magyar határrendészettől kapott – a célállomásig tartó ingyenes utazásra feljogosító – igazolás birtokában innen tudnak a legkönnyebben a számukra kijelölt menekülttáborba, Debrecenbe vagy Vámosszabadiba eljutni.

A nap folyamán megnéztük a röszkei előállító hangárt, az ásotthalmi hivatalos határátkelőt és zöldhatárt, a kormány által építeni szándékozott kerítés helyét, a hosszú ideje ideiglenes és önkényes menekültszállásként funkcionáló elhagyatott téglagyárat a szerbiai Szabadkán, és Szeged külterületén kedd hajnalban szemtanúi lettünk egy rendőrségi elfogó-akciónak.

Interjúkat készítettünk Afganisztánból, Pakisztánból, Szomáliából, és Szíriából Magyarországon átutazni akaró, Nyugat-Európába tartó menekültekkel, megszólaltattuk a szabadkai táborban az Orvosok Határok Nélkül nevet viselő nemzetközi segélyszervezet egyik szerb munkatársát, és a rendkívül idegenellenes szegedi taxisofőrt is.

Egy kis előzetes a több órányi felvett anyagból, hamarosan jövünk a részletes beszámolóval és videókkal.

Erdélyi Katalin

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 1257 új előfizetőre van szükségünk ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

Megosztás