Egyéb

Titkolja a MOB a paralimpiai bizottság vezetőinek kifizetett jutalmak összegét

Közel egy hónappal ezelőtt robbant ki a Paralimpiai Bizottsággal kapcsolatos botrány, miszerint Gömöri Zsolt elnök 3 millió forintos végtörlesztését a bizottság fizette ki. Néhány napja végre elindult az ügyben a rendőrségi nyomozás, közben pedig kiderült az is, hogy a fejeseknek milliós gálavacsorára mentek, a sportolókat viszont egy külvárosi motelben szállásolták el.

Ami még nem derült ki az az, hogy mennyi jutalmat fizettek ki különböző jogcímeken az elnökségi tagoknak az elmúlt években. A Paralimpiai Bizottság ugyanis megtagadta az erre vonatkozó közadatigénylés megválaszolását, de az Átlátszó jogászainak segítségével az igénylő a NAIH-hoz fordult, ugyanis ezek közérdekből nyilvános adatok, így hamarosan kiderül, megkora összegeket szeretnének eltitkolni a nyilvánosság elől.

A Magyar Paralimpiai Bizottságnál (MPB) 2015.május elején kirobbant botrány egy igazi, tankönyvbe való példa arra, hogy miként zajlik le egy hasonló ügy folyamata a kirobbanástól a hülyébbnél furcsább magyarázkodáson és egyre több kompromittáló információ nyilvánosságra kerülésén át a nyomozás megindításáig.

Kronológia röviden:

– 2015.05.09.: Kiderül, hogy a Paralimpiai Bizottság fizette ki Gömöri Zsolt 3 millió forintos végtörlesztését. Gömöri szerint ez nem szabálytalan, és az ötletgazda Deutsch Tamás, a szervezet alelnöke szerint sem problémás.

– 2015.05.12.: Gömöri Zsolt visszafizeti a kasszába a 3 millió forint közpénzt, bár szerinte jogosan vette azt fel, és ez az egész ügy csak egy aljas lejáratókampány ellene.

– 2015.05.13.: A parasportolók az elnök és a teljes MPB-vezetés távozását követelik.

– 2015.05.24.: A Paralimpia Bizottság kiad egy közleményt, miszerint „Kiderült az igazság: részletesen megkonstruált, hazug lejáratókampány zajlik” a szervezet ellen, és ezt alátámasztandó nyilvánosságra hoznak (emailcímekkel együtt) egy levelezést is, amiből viszont nem derül ki semmi új.

– 2015.05.26.:

a) Pásztory Dóra kétszeres paralimpiai aranyérmes úszó egy nyílt levélben kőkeményen kiosztja Gömöri Zsoltot és az egész MPB-vezetést.

b) Gömöri bejelenti, hogy a Magyar Paralimpiai Bizottság rendőrséggel vizsgáltatná ki a szerinte őt lejárató kampány hátterét.

– 2015.05.27.: Kitálal a Paralimpiai Bizottság gazdasági vezetője az RTL-Híradóban.

– 2015.06.02.: Hűtlen kezelés és csalás bűncselekmények gyanúja miatt nyomozást rendelt el a Gömöri Zsoltot, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökét érintő feljelentések alapján a Budapesti XIV. és XVI. Kerületi Ügyészség.

– 2015.06.03.: A HVG megírja, hogy kikérték a Fővárosi Törvényszéken a MPB teljes aktáját, amiből például az derült ki, hogy a szervezetnél a fejeseknek milliós gálavacsora, a parasportolóknak meg olcsó külvárosi motel jutott.

Egyelőre ennyi, kíváncsian várjuk a fejleményeket.

Történt közben más is az ügyben: a botrányról szóló első sajtóhíreket elolvasása után egy állampolgár közérdekűadat-igénylésben kérte ki a Magyar Olimpiai Bizottságtól a Magyar Paralimpiai Bizottság mindenkori elnökségi tagjainak kifizetett állami jutalmait, valamint az erről szóló testületi előterjesztéseket a 2008. május 1-től 2015. április 30-ig terjedő időszakra vonatkozóan a Paralimpiák, az Európa-bajnokságok és a világbajnokságok után.

A MOB közel két oldalon cifrázott válasza szerint a jutalmazásban részesültek névsora, és a számukra kifizetett összegek nem közérdekű, hanem _személyes_ adat. Mármint az, hogy a Paralimpiai Bizottságnál ki és mennyi közpénzt kapott.

Meglehetősen gyenge hárítási próbálkozásnak tűnik ez az elutasítási indok, ezért az Átlátszó jogászai írtak egy NAIH-beadványt az adatigénylő számára, hogy jogorvoslatért fordulhasson, és megkaphassa a kért, és nyilvánvalóan a közre tartozó adatokat.

Jogászaink álláspontja szerint ugyanis:

„…az adatigénylés megtagadása jogellenes. Az Alkotmánybíróság 3026/2015. (II. 9.) AB határozatában foglaltak alapján 1. minden, közpénzekkel gazdálkodó szervezet a nyilvánosság előtt köteles elszámolni a közpénzekre vonatkozó gazdálkodásával, 2. a közpénzek kezelését az átláthatóság és a közélet tisztasága elvének érvényesülésével kell végezni, 3. a közpénzekre és a nemzeti vagyonra vonatkozó adatok közérdekű adatok. Az AB határozat 29. pontja alapján az Alaptörvény 39. cikk (2) bekezdése végrehajtási szabályaként foghatók fel az Infotv 27. § (3) és (3a) pontjai, amelyek értelmében közérdekből nyilvános adatként nem minősül üzleti titoknak a központi és a helyi önkormányzati költségvetés, illetve az európai uniós támogatás felhasználásával, költségvetést érintő juttatással, kedvezménnyel, az ilyen vagyont érintő bármilyen jog megszerzésével kapcsolatos adat, és „[a]z a természetes személy, jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, aki vagy amely az államháztartás alrendszerébe tartozó valamely személlyel pénzügyi vagy üzleti kapcsolatot létesít, köteles e jogviszonnyal összefüggő és a (3) bekezdés alapján közérdekből nyilvános adatra vonatkozóan – erre irányuló igény esetén – bárki számára tájékoztatást adni.”

Ezek alapján egyértelmű, hogy az állami juttatással kapcsolatos adat olyan személyes adat,amely egyben közérdekből nyilvános is. A MOB pedig költségvetési pénzt kezel, a forrásokról minden évben a költségvetési törvényben rendelkezik az Országgyűlés. (Pl. 2015-ös évre vonatkozóan a költségvetési törvény 1. melléklet XX. Emberi Erőforrások Minisztériuma fejezet, 20. Fejezeti kezelésű előirányzatok cím, 23.6.1.; 23.6.2.; 23.6.4; 23.6.7.; 23.6.8; 23.6.9.; 23.6.10.; 23.23.; 23.24.; 23.28.; 23.29.; 30.26.2. alcímbe sorolt előirányzatok tartalmazzák azoknak az állami sportcélú támogatásoknak a körét és pénzügyi forrásait, amelyek felosztása és folyósítása a MOB, mint kedvezményezett feladatkörébe tartozik.

Az Infotv. 26. § (1) bekezdése alapján pedig az ilyen adat megismerése mindenkinek joga. Az adatszolgáltatási kötelezettséget pedig önmagában megalapozza az a tény, hogy az adatgazda közérdekből nyilvános adatot kezel. (lásd ABH 19. pontja)

A kért testületi előterjesztések ugyanúgy közérdekből nyilvános adatok: a közpénz felhasználásával kapcsolatos információt tartalmaznak (ti. hogy milyen indokok alapján került sor az állami jutalmak kifizetésére).”

(kép innen)

Erdélyi Katalin

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Megosztás