Egyéb

Második helyen a Kimittud a közadatigénylő weboldalak világranglistáján

A KiMitTudot azért indítottuk el 2012-ben, hogy segítsük az embereket abban, hogy egyszerűen tehessenek fel kérdéseket a közpénzből gazdálkodó szervezeteknek. Az oldalhoz egy nyílt forrású szoftvert használunk, amit Alavetelinek hívnak.

Alaveteli az a finn város, ahol az egyik első európai információszabadság-harcos élt az 1700-as években, a szoftver erről a városról kapta a nevét. A nyílt forrású szoftvereket bárki felhasználhatja, pont azért nyílt forrásúak, hogy más is „hasznot húzhasson” belőlük, és ne kelljen újra feltalálnia a spanyolviaszt.

Az Alaveteli szülőhazájában, az Egyesült Királyságban teljesít a legjobban. A WhatDoTheyKnow 2008-ban indult, több mint 70 ezer felhasználója van és több mint 260 ezer adatigénylést küldtek el a segítségével.

A napokban zajlik az Alaveteli konferencia, amelyet a szoftvert fejlesző mySociety civil szervezet rendez. Itt kaptuk az alábbi adatsort, amely az Alaveteli szoftvert használó oldalak teljesítményét mutatja meg. Az első helyen az egyik legfiatalabb oldal, az ukrán „Dosztup do pravdi” áll, az ő oldaluk 2014-ben indult, az ukrán Pravda és a forradalom révén gyorsan népszerű lett.

Az igénylések száma alapján a harmadik helyen a cseh oldal áll, amely a KiMitTudhoz hasonlóan 2012-ben indult, de ne tévesszen meg senkit a nagy szám: a cseheknek van egy újságíró felhasználójuk, David Havlík, aki egymaga több mint 2500 adatigénylést küldött be.

A negyedik helyen az új-zélandi FYI áll, amit 2009-ben indított el egy programozó. Az alapító nemrég engedte szabadon a projektet, és átadta az üzemeltetést a New Zealand Herald újságnak. Az igénylések száma alapján ötödik helyre pedig az európai uniós intézményekkel foglalkozó, 2011 óta működő AskTheEu.org került.

 

 

Le Marietta

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Megosztás