Egyéb

Közadatigényléses pert vesztett a XIII. kerület az eloffsórozott óvoda ügyében

Az offshore hátterű cégnek értékesített egykori óvodával kapcsolatban kért ki közérdekű adatot a XIII. kerülettől egy civil, de igénylésének teljesítését az önkormányzat megtagadta. Jogászaink megírták a keresetlevelét, a bíróság pedig helyet adott annak, vagyis Angyalföldnek – hacsak nem fellebbez – heteken belül ki kell adnia az adatigénylő által kikért előszerződést.

Március közepén írtunk arról, hogy egy – korábbi ingatlanügyekből már jól ismert – offshore hátterű cégnek adta el a Pannónia utcai egykori óvodát a XIII. kerület. Illetve cikkünk megjelenése idején az adásvételit még nem, csupán egy előszerződést kötött az önkormányzat és az ingatlant megvásárolni szándékozó Korall-Invest 2006 Kft.

Március elején Kocsis Csaba közadatigénylésben kérte ki a KiMitTud-on keresztül ezt a bizonyos előszerződést, ám a XIII. kerületi önkormányzat arra hivatkozva, hogy a végleges adásvételi szerződés megkötéséig az előszerződés döntéselőkészítő dokumentumnak minősül, megtagadta az igénylés megválaszolását.

Kocsis Csaba ekkor az Átlátszóhoz fordult segítségért, amit meg is kapott: jogászaink megírták neki az igénylés elutasítása miatt a bíróságra beadandó keresetlevelet. Abban részletesen kifejtették, hogy az előszerződés – laikusok számára esetleg megtévesztő neve ellenére – nem egy előkészítő dokumentum, hanem természetesen maga is döntés, hiszen annak megkötésével az alperes önkormányzat kötelezettséget vállalt a szerződés megkötésére.

Az április 14-én megtartott tárgyaláson az elsőfokon eljáró Pesti Központi Kerületi Bíróság a keresetlevélnek helyt adott, és a XIII. kerületet a kért közérdekű adat, az óvoda értékesítésével összefüggően megkötött előszerződés kiadására kötelezte. A bíróság az indoklásban kiemelte, hogy az önkormányzat alaptalanul hivatkozott arra, hogy az előszerződés döntés előkészítő adat – ugyanis ezt csak állította, de nem bizonyította semmivel. Az ítélet nem jogerős.

 

Erdélyi Katalin – Sepsi Tibor

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás