Egyéb

A sportújságírók se maradjanak le a húsos fazékról!

Felcsút legjobb újságírója, Orbán Viktor házi futballklubjának korábbi sajtófőnöke is a sportújságírók elnöke szeretne lenni. A szervezet csütörtökön választ elnököt, az eddigi elnök, Pajor-Gyulai László mellett Szöllősi György is pályázik.

„Elöljáróban annyit, hogy a kandidálásom oka és üzenete ilyen egyszerűen megfogalmazható: üdvözöljük a magyar sport évtizedek óta késő, de végre elinduló felkarolását, újjáépítését a politika részéről, de jelezzük, hogy a sport kultúrája és infrastruktúrája sem építhető újjá a média aktív részvétele, támogatása, bevonása nélkül. Az újságíró ugyanolyan fontos és nélkülözhetetlen szereplője a sportnak, mint az edző, a sportoló és a sporthíreket olvasó szurkoló” – kezdte rövid kampányát a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) elnöki posztjáért Szöllősi György az MSÚSZ-tagoknak írt levelében.

A szervezet csütörtökön választ elnököt és az eddigi elnök Pajor-Gyulai László mellett Szöllősi György a másik jelentkező. Szöllősi korteslevelében kifejti, hogy sajnálatos módon mégis éppen a média maradt ki eddig az új sporttámogatási rendszerből:

„Az a média, amelynek nagy része bizony szigorú piaci körülmények között élte túl az elmúlt huszonöt évet, s piaci alapon működik ma is, szinte egyedüliként a sport szereplői közül, minden támogatás nélkül, mégis hatalmas szolgálatokat téve a magyar sportnak.”

Szöllősi szerint ezért fontos, hogy a sportújságírók megszervezzék magukat és hallassák hangjukat, hogy „többé ne legyen elképzelhető egyetlen sportágfejlesztési program sem kommunikációs büdzsé nélkül, hogy a klubok, egyesületek, szövetségek ne csak edzőkre, létesítményekre, versenyekre, hanem a saját honlapjukra, képzési anyagokra, archiválásra, dokumentálásra vagy marketingkampányokra is fordíthassák a TAO-forrásokat.”

Ambiciózus és a valódi, független újságírás legszebb hagyományait követő választási program ez. Ne lepődjünk meg, Szöllősi György nem ma kezdte a szoros együttműködést  a magyar sport újjáépítését nagy erőkkel  megkezdő  politikai erőkkel. Amint ez az önéletrajzából kiderül, a valóban komoly sportújságírói múlttal rendelkező, 38 éves Szöllősi sok szállal kötődik a miniszterelnök kedvenc falujához, Felcsúthoz és magához Orbán Viktorhoz.

A korábban a Nemzeti Sportnál dolgozó és a Magyar Labdarúgó-szövetség kommunikációját is vezető Szöllősi 2006 óta kapcsolódik az Orbán Viktor alapította Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiához (PFLA). Az akadémia sajtószolgálatát vezeti, sőt tavalyig a PFLA kommunikációs igazgatója is volt. Azóta a szintén Felcsúthoz kötődő Puskás Intézet igazgatója. A Puskás Ferenc (négy éve épp Orbán Viktor jelentette be, hogy hazakerül Puskás tárgyi hagyatéka), majd immár Sebes Gusztáv, és nemrég óta Deák Ferenc (nem a Haza Bölcse, hanem a 40-es évek nagyszerű csatára) örökségét kezelő intézetről mondjuk keveset tudunk, honlapja ugyan van, de onnan érdemi információ nem nyerhető  ki.

A Puskás Ferenc életéről könyvet jegyző Szöllősi szívügye egyébként is a legnagyobb magyar futballista emlékének ápolása: ő az ügyvezetője a Puskás.com kft.-nek, amely Puskás  Ferenc örököseinek licenckezelő cége, és amely kiadványokat ad ki, emléktárgyakat értékesít.

Szöllősi nem szakadt el azonban az elmúlt években sem a sportújságírástól, hiszen a világ egyik legismertebb futballmagazinja, a FourFourTwo 2010-ben indult, és szintén Felcsútról szerkesztett magyar kiadásának főszerkesztője.

Mondjuk az FFT-ről nehéz lenne azt mondani, hogy kimaradt a sportra odafigyelő állami vezetés figyelméből: a Kreatív tekintélyes februári cikkéből kiderül, hogy a lap kiadója, a Candover  Kft. 2010 áprilisa és 2014 áprilisa között 147,3 millió forint hirdetési pénzt fogadott minisztériumtól, állami tulajdonú cégektől, a közmédiától,  illetve a Magyar Labdarúgó-szövetségtől (MLSZ). A legnagyobb hirdetője a Paksi  Atomerőmű volt, 40 millió forintos összeggel, az MLSZ-től 24 millió esett le, Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól és a Magyar Postától 15-15 millió forint. Miközben a cégadatok szerint a Candover másfél évig felszámolás alatt állt.

Szöllősi jelöltsége jól illeszkedik abba folyamathoz, amely során egyre több fideszes politikus , kormánytag foglal el vezető pozíciót a sportági szövetségek élén. Elég az idei történésekre, Németh Szilárd rezsibiztos viharos győzelmére gondolni a birkózószövetség elnökségéért folytatott harcban, vagy éppen Kocsis Máté zavarba ejtően sima hatalomátvételét felidézni a kéziszövetségben.

A felcsúti hátszéllel érkező Szöllősi esélyeit az is javíthatja, hogy az MSÚSZ mostani elnöke, Pajor-Gyulai László az nb1.hu főszerkesztője volt a közelmúltig. Az első magyar futballtematikájú internetes lapként 1999-ben indult nb1.hu tulajdonosa a Quaestor volt, és a cégcsoport csődje miatt április elsején az oldal a megszűnést jelentette be, azonban azóta új csapattal újraindult.

Csepregi Botond

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás