Egyéb

Lapkiadót alapított Schmidt Mária

Folyóirat-kiadót alapított a napokban Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum  és a XXI. Század Intézet főigazgatója.

A 3 millió forint törzstőkéjű Médiaháló Szolgáltató Kft. ügyvezetője és egyetlen tulajdonosa is a történész. Schmidt egyelőre nem reagált az Átlátszónak az új kiadványt firtató kérdésére, némi támpontot azonban adhat, hogy a XXI. Századi Intézetet fenntartó kormányalapítású Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány a napokban jegyeztette be a Mediahalo2015.hu domaint.

Schmidtnek, bár milliárdos üzletasszonyként is ismert, voltaképpen ez lesz az egyetlen aktívan tevékenykedő vállalkozása. Fő családi cégük, a két gyermekével tulajdonolt Pió-21 Kft. vagyonkezelő, elsősorban a történész-főigazgató 2006-ban elhunyt férje, Ungár András ingatlanvállalkozó hagyatékán alapul.

A Pió-21-nek 25 százaléka van a BIF Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt.-ben – a tőzsdén lévő, 14,3 milliárd forintos saját tőkéjű, 2013-ban félmilliárd forint adózott eredményt produkáló BIF-ben jelentős tulajdonos még mások mellett Nobilis Kristóf DonaDöme Kft. nevű családi érdekeltsége, illetve a Spéder Zoltán bankár nevével fémjelzett FHB.

Schmidt és a Pió-21 a tulajdonos az IM Media Kft.-ben, amelyben 2012-ig érdekelt volt Korda Sándor, a Népszabadság kiadójának korábbi első embere, 2013-ig pedig Varga Zoltán üzletember, akinek Central-médiacsoportja nemrégiben felvásárolta a finn Sanoma kiadványait.

 

 

A bíróság februárban végelszámolás után törölte Schmidt és gyermekei másik érdekeltségét, az évek óta zéró árbevételt termelő Art-East XXI. Kft.-t, amelyben a családtagok mellett tulajdonos volt Várhegyiné Fekete Marianna, Várhegyi Attila, hűtlen kezelésért korábban elítélt volt fideszes pártigazgató felesége.

Kapcsolódó cikkek

Még 800 millió kormányközeli történelemre

Nem kellett megszakadniuk Várhegyiéknek az MTVA első 10 milliójáért

Várhegyi, Kaminski és Huth cégei a Fidesz-frakció szerződéslistáján

Százezrek kormánypárti bloggereknek – az MTVA közzétette a szerződéseket

A holland állam fizette Fidesz-politikusok tanulmányainak kiadását

A végelszámolt céget a Magyar Egyetemi Kiadó Kft. alapította, amely Kövér Szilárdnak, Kövér László házelnök öccsének volt az érdekeltsége a 2010-es felszámolásig, s amelyben egy ideig tag volt Schmidt és Várhegyiné is. A Magyar Egyetemi Kiadó jelentette meg 2003-ban Orbán Viktor korábbi és jelenlegi miniszterelnök könyvét, A történelem főutcáján-t, amit Schmidt szerkeszett.

Rádi Antónia

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás