Egyéb

Magyar Kémény: nagykoalíciós csőd

A lehető legnagykoalíciósabb cég a minap kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánított kaposvári Magyar Kémény Kft.

A nemrégiben még az ország egyik legnagyobb kéményseprő vállalkozása a múlt héten került csődeljárás alá, a friss Cégközlöny szerint a bíróság már fel is mentette a kijelölt csődbiztost, s a vállalkozás, a kiemelt jelentőségű cégek esetében eljáró állami érdekeltségű Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. szárnyai alá került.

A Magyar Kémény ügyvezetője 2010-től fogva Korom Norbert Lajos, aki 2013-ban vezette az MNKH Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.-t is, s aki a második Orbán-kormány idején a természeti erőforrások felhasználásáért felelős miniszteri biztos volt; Korom 2013 óta személyesen is tulajdonos a kéményseprő-cégben (a Korom-családot addig szlovák cégük a Lanark s.r.o. képviselte a kft-ben).

A Magyar Kémény felügyelőbizottságából tavaly lépett ki Velez Árpád, az MSZP pártpénzügyekre is rálátó korábbi pártigazgatója, Mesterházy Attila exelnök  bizalmi embere, aki 2010 óta felügyelte a kéményseprést. Benn maradt az ellenőrző testületben Csutora László, akit a fővárosi Fidesz befolyásos gazdasági háttérembereként ismernek Budapesten, s aki egyébiránt Csutora Zsolt bakui magyar nagykövet fivére, s az fb-t erősíti Szalay László, Dunaharaszti MSZP-SZDSZ-által is támogatott volt polgármestere.

Korom mellett ma már egyetlen tulajdonosa van a Magyar Kéménynek: a Corange Zrt., amely tavalyig Szalkai István László (MSZP) volt újpesti alpolgármester érdekeltsége volt.

Az egykori Somogy megyei állami kéményseprő vállalatból átalakult Magyar Kémény Kft. Kormárom, Esztergom, Nógrád, Somogy és Pest megye hatszáz településén szolgáltat. 2013-ban még a részvénytársasággá alakulást tervezték – az egy évvel korábbi 1,2 milliárdos árbevétel és 35 milliós profit nyomán optimisták lehetettek -, ám azt az évet már 88,7 milliós veszteséggel zárták.

Rádi Antónia

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás