Egyéb

Újabb áldozat: csaknem kétmilliárdot bukott Százhalombatta a brókerügyön

Névértéken 1,9 milliárd forint hiányzik Százhalombatta önkormányzatának a bedőlt Hungária Értékpapír Zrt.-nél tárolt befektetéseiből – ezt voltaképpen maga az önkormányzat árulta el az Átlátszónak, amikor arról faggattuk, megfelel-e valóságnak a városi forrásból származó értesülés, miszerint egy jelentékeny (a közölt összegnek csaknem a duplája) summának nyoma veszett.

A város szóvivője így fogalmazott: „az önkormányzat és a Hungária nyilvántartása között névértéken mintegy 1,9 Mrd Ft összegű eltérés mutatkozik”.

A 18 ezres lélekszámú, a MOL Dunai Finomítója adóinak köszönhetően módos Pest megyei várost az Értünk Százhalombattai Közéleti Egyesület polgármestere, Vezér Mihály vezeti, a képviselőtestületben is az ÉSZKE adja a többséget öt képviselőjével, rajtuk kívül 3 fideszes, 1-1 jobbikos, DK-s és független városatya dolgozik a testületben.

A testület – mint most az önkormányzat szóvivője érdeklődésünkre elmondta – valamennyi értékpapír-vásárlást előzetesen jóváhagyott, kizárólag diszkont kincstárjegyeket és magyar államkötvényt vettek, portfoliókezelésre nem adtak megbízást. 1,6 milliárd forintnyi papírjukat meg is lelte a Hungária jegybanki felügyeleti biztosa.

Ezzel együtt úgy fest, a Hungária átverte őket a maradékkal: az önkormányzat ügyfélszámláján lévő pénzekkel gyaníthatóan „sajátjukként rendelkeztek”, vagyis lenyúlták, legalábbis ezt tudták meg a százhalombattaiak a felügyeleti biztostól. A város 2012 áprilisa óta fektette be szabad pénzeszközei egy részét a Hungáriánál, a céget több ajánlat közül választották ki, mint a legmagasabb hozamot kínálót.

Korábbi cikkeink a brókerbotrányról

A fiktív kötvény vajon mi?

A Fidesz korábbi elnöki tanácsadója a Quaestor kommunikációs igazgatója

Átlátszó blöff a Fidesz brókerbotrány kapcsán javasolt törvénymódosítása

Buda-Cash: felszámolás fénysebességgel

Felszívódott milliárd: a brókerbotrány fóti szála

Nyíregyházi ingatlanmutyi, a bankbotrányban előzetesbe került üzletemberrel a háttérben

Hasonló a helyzete a szintén Pest megyei Fótnak azzal, hogy ott az egész befektetésnek nyoma veszett, ráadásul vállalati kötvényekben (utóbb kiderült, a Hungária saját kötvényeiben) volt a város  egymilliárdja.

Rádi Antónia

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás