Egyéb

Szabad Sajtóra költ legtöbbet az MSZP pártalapítványa

Aki arra számít, hogy az MSZP pártalapítványa, a Táncsics Alapítvány szerződései között annak a (feltételezett) illegális pártvagyonnak a nyomaira bukkan, amelynek (feltételezett) töredékét Simon Gábor bécsi számláján találtak meg, az csalódni fog a pártalapítvány szerződéseit böngészve. Sehol egy több tízmilliós tanácsadói szerződés off shore hátterű cégekkel, irreálisan magas áron igénybe vett szolgáltatás, vagy legalább egy felső kategóriás gépkocsivásárlás.

Magyarországon most először: böngésszen a pártalapítványok összes szerződése között!

Mindenkitől kértük, nyolc párt kiadta, egy tagadta meg. Nem, nem a Fidesz, nem is a KDNP, és még csak nem is az MSZP: a Jobbik elszámoltatási lendülete tört meg akkor, amikor el kellett volna árulni, hogy kik gyarapodtak a Gyarapodó Magyarország Alapítvány százmillióiból 2010 óta. A fair play jegyében bevártunk minden választ, és most minden megkapott adatot közzéteszünk, ugyanakkor az érdekesebb részleteket pártonként külön cikkekben elemezzük. Tovább az összefoglaló cikkre.

Vannak persze drága tanulmányok, amelyeknek a tényleges tartalmát ebből a listából nem ismerhetjük meg, 500 ezer forintos alapítványi igazgatói fizetések, de azért ez nem az a nagyságrend, amelyik összemérhető lenne mondjuk az illegális kampányfinanszírozás összegével. Az MSZP pártalapítványának szerződéseire inkább az a jellemző, hogy sok helyre fizetnek – magánszemélyeknek és vállalkozásoknak – kisebb-nagyobb összegeket.

A szerződött partnerek közt – a magánszemélyek csak monogrammal szerepelnek, úgyhogy ezek feloldására természetesen egy újabb adatkérési körben kísérletet teszünk – nem találtunk olyan céget, vagy tulajdonosi csoportot, amelyik feltűnően gyakran kapott volna megbízást a Táncsics Alapítványtól, és olyat sem, amelyik kiugróan magas összegre szerződött volna.

A szerződések értéke jellemzően a néhány tízezer és néhány százezer forint közti sávban mozog, a tárgya pedig olyasmi, ami leginkább pont egy pártalapítvány tevékenységi körbe tartozik: tanulmányírás, rendezvényszervezés, helyiségbérlet és catering, egyebek. Persze minden évben van egy-két jelentősebbnek tűnő egyszeri megbízás, például terembérlet 1,3 millióért, de ezek közt sincs irreálisan nagy összeg.

Van néhány tétel, ami érdekesnek tűnik, de ezek a szerződések sem a nagy mutyi felé mutatnak. 2012-ben például a legnagyobb értékű szerződést a Táncsics Alapítvány a Cool Cat Bt-vel kötötte nettó 12 millió forintért „Politikai Kommunikáció és Imázsépítő Program (képzés)”-tárgyban. A képzés tartalmáról nem sokat tudunk, a Cool Cat Bt-ről kicsit többet: a cég ellen a következő évben már végrehajtást kezdeményezett a NAV, 2014-ben pedig kényszertörléssel megszüntették a céget. A bt utolsó évét az párttól kapott szerződés aranyozta be, ebből volt a cég bevételének közel fele, az adózott eredmény 7 millió volt, a céget mégis falnak vitték.

A legismertebb név a Táncsics Alapítvány szerződött partnerei közt a Hócipő Kiadványszerkesztő és Lapkiadó Kft.: az alapítvány 2014 augusztusa és decembere között 1,5 millió forintot fizetett közelebbről meg nem határozott céllal a Hócipőnek. A megkapott listán mindössze annyi szerepel: „Hócipő augusztus-szeptemberi száma”. A kapcsolat.hu már 2010-ben is havi 2 millió forintba került a pártnak, 2015-re az összeg megduplázódott, havi 4,5 millióba került a portál üzemeltetése. Összegszerűen a Szabad Sajtó Alapítvánnyal kötött szerződések a legjelentősebbek: 2014-ben 24 millió forintért szerződött a Táncsics a Szabad Sajtóval, idén ugyancsak működésre és programra 7 millióért.

Az MSZP pártalapítványának szerződéslistáját itt lehet böngészni

Becker András

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás