Egyéb

NAIH: Miskolc nem kérhet oldalanként 150 forintot szkennelésért

A milliós, százmilliós ügyekhez képest apró sikernek tűnhet, pedig valójában nagyon-nagyon fontos: panaszbeadványunk nyomán a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság megállapította, hogy a miskolci önkormányzat egy közadatigénylés megválaszolásakor jogsértően kért oldalanként 150 forint költségtérítést egy 2 oldalas dokumentumért.

Január közepén a KiMitTudon keresztül közérdekűadat-igénylésben kértünk ki különböző adatokat és dokumentumokat a Miskolctapolcai Strandfürdővel kapcsolatban. Elég hamar, 8 nap múlva megérkezett Miskolc jegyzőjének válasza, melyben leírta, hogy

– egyes, általunk kért információknak nem ők az adatgazdái (de korrekten megmondták, hogy ki a tényleges adatkezelő, akihez fordulhatunk),

– néhány dokumentum pedig elérhető online (az Infotörvénynek megfelelően megadták az elektronikus elérhetőségeket, vagyis linkeket)

– egy kétoldalas dokumentum viszont nem érhető el online, de nagyon szívesen elküldik emailben, csak előbb fizessünk be 150 Ft + ÁFA szkennelési költséget.

Emiatt panaszt tettünk a NAIH-nál. Nem azért, mert nem tudjuk kifizetni a 300 Ft+ÁFA-t, nem is unalmunkban vagy rosszindulatból, hanem mert úgy gondoltuk, hogy ez a gyakorlat jogsértő, és akadálya lehet a közérdekű adatok nyilvánosságának. Egy kevésbé rutinos és jogi segítséggel nem rendelkező adatigénylőt könnyen megakaszthat egy ilyen önkormányzati reakció, hogy először fizessen, és majd utána kapja csak meg a papírokat – s esetleg a macera elkerülése érdekében inkább hagyja a fenébe az egészet. Vagy az is lehet, hogy ő nem egy 2, hanem 22, neadjisten 72 oldalas dokumentációt szeretne megkapni, ám a Miskolc által erre kalkulált 3300 vagy 10800 Ft-os költség kifizetése már meghaladja az anyagi lehetőségeit.

Ezért küldtük el tehát az alábbi beadványt a NAIH-nak:

 

 

Március 10-én megérkezett Péterfalvi Attila NAIH-elnök válasza, amelyből a legfontosabb megállapítások a következők:

– A hatóság már 2013-ban is elmarasztalta a miskolci önkormányzatot, amiért költségtérítést kér a közadatigénylések teljesítése során.

– „Az információszabadság maradéktalan érvényesülése érdekében csak a másoláshoz szorosan kapcsolódó anyagköltségek számolhatók fel. A kis terjedelmű másolatok igénylésénél lehetőség szerint el kell tekinteni a költségtérítés megállapításától.”

– „Amennyiben az adatigénylő a kért adatok szolgáltatásának teljesítését elektronikus úton igényli, úgy nem állapítható meg költségtérítés az Önkormányzat részéről, illetőleg amennyiben az nem jár személyes és védett adatok megismerésével, az igénylő élhet a szintén költségmentes betekintés lehetőségével is.”

– A közérdekű adatok megismerése iránti igény teljesítése nem tartozik ÁFA-körbe. – „Az Önkormányzat a közérdekű adat megismerése iránti igény teljesítésekor nem szolgáltatást nyújt, hanem az Alaptörvényben meghatározott alapvető jogból eredő kötelezettségét teljesíti.”

– A NAIH eddigi gyakorlatában csak jelentős terjedelmű adatigénylés esetén fogadta el a szkennelésért oldalanként minimális költségtérítés megállapítását, de egy megyeszékhely és megyei jogú város önkormányzata esetében 2 oldal (vagy akár 14 oldal) nem tekinthető jelentős terjedelműnek. Sőt egy korábbi állásfoglalásában a NAIH a megyeszékhely és megyei jogú városok önkormányzatai esetében a 100 oldalnyi dokumentumot sem tekintette jelentős terjedelmű adatigénylésnek.

– De 150 Ft/oldal még jelentős terjedelmű adatigénylés esetén is túl nagy költségtérítés.

– A NAIH felszólította Miskolcot, hogy küldje meg a kérdéses 2 oldalt a KiMitTudon keresztül ingyen, és a jövőben a fentiek alapján állapítson meg költségtérítést adatigénylések teljesítésekor.

Aprónak tűnő, de nagyon fontos győzelem ez. A NAIH teljes válaszlevele:  

 

(A címlapképen dr. Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke látható, kép forrása: NapiGazdaság)

Erdélyi Katalin

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás