Egyéb

Buda-Cash: felszámolás fénysebességgel

A bíróság szupergyorsan, a Magyar Nemzeti Bank erre irányuló kérelme benyújtásának napján elrendelte a Buda-Cash Brókerház Zrt. felszámolását – derül ki a friss Cégközlönyből.

A jegybank közleménye szerint az MNB pénzügyi stabilitási tanácsa – miután a brókerház tetemes összeggel nem tud elszámolni ügyfelei felé – március 4.-én vonta vissza a brókerház tevékenységi engedélyét és kérelmezte a procedúrát, a Fővárosi Törvényszék cégközleménye szerint azonban a felszámolási kérelem benyújtásának dátuma 5.-e, a bíróság mindenesetre már aznapi határozatában zöld utat adott a procedúrának.

A törvény szerint a felszámolást a jegybank cége, a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. végzi majd. Ez a cég tavaly került a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től az MNB-hez, vezetője nem sokkal később lett Kaszpári Anita, aki Matolcsy György érkezése után kevéssel igazolt a jegybankhoz főosztályvezetőnek, s aki az MNB egyik új alapítványában, a Pallas Athéne Domus Scientiae-ben is felügyelőbizottsági tag.

A Fidesz korábbi elnöki tanácsadója a Quaestor kommunikációs igazgatója

Szintén most csütörtökön tette közzé a bíróság a volt fő-államadósságkezelő Töröcskei István és Simicska Lajos kegyvesztett Orbán-bizalmas főoligarcha közös érdekeltsége, a Platinium Pénzügyi Szolgáltatóház Zrt. felszámolásának elrendelését, amelyet szintén az MNB-s banklikvidátor intéz majd. A két üzletemberhez cégeik (a T&T Vagyonkezelő Zrt., illetve a Mahir) révén kötődő Platinium közel 600 millió forintos veszteséget termelt 2013-ban. Bukaresti érdekeltségük, a Platinum Institutie Financiara Nebancara SA papíron máig létezik, bár mérleget nem produkált, s a román jegybank már 2010-ben eltiltotta a tevékenységtől, miután a székhelyükön nem működnek.

Rádi Antónia

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás