Egyéb

Létszámleépítés uniós támogatással?

A Háda-sztoriban eddig a legrosszabb forgatókönyv látszik megvalósulni: a cégcsoporthoz tartozó Maxx-Pont Kft. révén – kormányközlemény nevezi így – ugyan elköltöttek 340 milliót munkahelyteremtésre, de eddig csak annyi történt, hogy 130-cal kevesebben dolgoznak ott, mint két hónapja.

UPDATE (2016. július 14.) A 2015. január 26. napján, valamint a 2015. március 7. napján megjelent cikkekben valótlanul híreszteltük, hogy a tiszakanyári polgármester 338 millió forint munkahelyteremtő támogatásra tett szert. A tiszakanyári polgármestertől bocsánatot kérünk.

Két héttel ezelőtt részletesen írtunk a Háda-1 Kft-nek juttatott 338 millió forint uniós támogatásról – a kiírás feltételei alapján a Hádához egyértelműen kapcsolódó cég, a Maxx-Pont Kft- nem is indulhatott volna a kis- és közepes vállalatoknak munkahelyteremtő beruházásra kiírt pályázaton.

Az egész ügyletben nem is annyira a pályázat bonyolításában résztvevő szervezetek feltűnő nagyvonalúsága volt szokatlan, mint inkább a projekt körül bábáskodó kormánytényezők cinizmusa, ahogy leplezni sem próbálták, hogy a KKV-szektornak célzott forrásból egy baráti nagyvállalkozó – mellesleg az érintett térség egyik fideszes polgármestere – nagyvállalkozását támogatják.

Cápa a kismedencében: így tett szert a tiszakanyári polgármester 338 millió forint munkahelyteremtő támogatásra

A fejlesztés révén 155 új munkavállalót alkalmaz a társaság, közülük százan regisztrált álláskeresők.” – állította a támogatásból megépült kisvárdai csarnok avatásakor Czomba Sándor államtitkár. A termelés beindítását az érintettek 2015 januárjára ígérték – ehhez képest a nyertes Maxx-Pont Kft-nek a NAV adatbázisa szerint február elején nincs egyetlen alkalmazottja sem. Ugyanakkor a Háda-1 Kft. munkavállalói létszáma a tavaly decemberi 923 főről – a NAV és a Céginfo.hu adatai szerint – februárra 789 főre csökkent. Igaz, a Hádánál már többször volt tapasztalható az alkalmazotti létszám éven belüli hasonló ingadozása. Csakhogy a mostani 134 főnyi létszámcsökkenést megelőzte a tulajdonos Háda György baljóslatú közleménye, mely szerint „(…) a Háda-cégcsoport eddigi tiszakanyári üzemét váltja ki az új válogatócsarnok, ami a társaság külön részlegeként fog működni.”

A Háda több mint 60 boltot üzemeltet az országban, előfordulhat, hogy bezártak néhányat, és nem a tiszakanyári üzemből küldetek el embereket – csakhogy információink szerint egyetlen Háda-bolt sem zárt be. Helyi forrásainktól csak annyit sikerült megtudni, hogy valamiféle átszervezésről tudnak, és hogy még ősszel sokan pályáztak „a kisvárdai Hádához”.

Az esetleges elbocsátásokkal kapcsolatban telefonon és email-ben is kerestük a céget, de nem reagáltak. Szerettük volna az ügyletről megkérdezni Seszták Miklós minisztert is, de ő is elzárkózott.  Megkérdeztük a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Kisvárdai Járási Hivatal Munkaügyi Kirendeltségét is, hogy bejelentettek-e csoportos létszámleépítést. Kérdésünkre dr. Rezsői István igazgató válaszolt:

„A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Kisvárdai Járási Hivatal Munkaügyi Kirendeltségének illetékességi területére vonatkozóan 2014. december hónapban csoportos létszámleépítést nem jelentett be egyetlen vállalkozás sem. A kirendeltségen 2014. december hónapban csoportos közvetítés nem történt.”

Pillanatnyilag tehát annyi látható, hogy a Háda-cégcsoport kapott tavaly 338 millió forint uniós támogatást munkahelyteremtésre, de a projekt indulásának tervezett időpontjában 130-cal kevesebben dolgoznak a cégnél. Igaz, a „cégcsoport” a saját telkén ebből a pénzből megépített egy modern üzemcsarnokot.

Móricz Csaba

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás