Egyéb

Fellegi Tamás megint kavarja – cégfúzió az Euroatlantic-csoportban

Fellegi Tamás az új Simicska? Ami az érdekeltségében lévő vállalkozáscsoport bonyolítását illeti, legalábbis jó úton halad, még ha állami megrendelései el is maradnak a Közgép által az oligarchaháború előtti fénykorban bezsebeltektől.

A második Orbán-kormány gazdasági minisztere, későbbi IMF-tárgyaló, majd egyelőre mérsékelten hatékony, Észak-amerikai területen magyar közpénzből is tevékenykedő országlobbista Fellegi közvetett érdekeltségében álló, fő tevékenységként filmgyártással foglalkozó EPPA Magyarország Kft. nevű cége olvad be egy friss cégközlemény szerint az Euroatlantic Solutions Kft.-be.

Utóbbi az a cég, amely a Prime Policy Group LLC-vel közösen 774 ezer dolláros keretösszegű megbízást nyert a Miniszterelnökségtől 2013-ban azért, hogy egyebek mellett „kapcsolatmenedzsmentet” folytasson az Egyesült Államok kormányával, tavaly pedig a 40 éves Rubik-kocka pr-jának intézésére kötött 24,5 milliós szerződést a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel.

A fúzióban érintett két cég 2013-as mérlege viszonylag szerény, de tisztes profitról tanúskodik: az Euroatlantic Solutions 29,5 milliós, az EPPA 3,5 millió forintos adózás előtti eredménnyel gazdálkodott.

 

Jelenleg a Fellegi száz százalékos tulajdonában lévő bécsi Euroatlantic Solutions Beteiligungs GmbH tűnik a központi vállalkozásnak, az exminiszter korábban azt nyilatkozta a HVG-nek, hogy a társaság a nemzetközi tanácsadópiacon működő Euroatlantic-csoport anyavállalata, amely Magyarországon, Romániában és az USA-ban működtet leányvállalatokat, s irodát tart fenn Rómában. A cég egyébként az osztrák főváros történelmi központjában, egy pazar palotában működik.

A volt miniszter a Bibó István Szakkollégium tanáraként ismerkedett meg a Fidesz alapító generációjával. A cégcsoport úttörője, az Euroatlantic Kft. (egy időben rt) 2002-ben alakult, s az első Orbán-kormány hivatali idejének utolsó harmadában jutott több százmilliós keretösszegű pr-megbízáshoz az akkori kancellárián működő Informatikai Kormánybiztosságtól – Fellegi akkor Stumpf István volt kancelláriaminiszter, jelenlegi alkotmánybíró tanácsadójaként tevékenykedett. Később, 2007-2009-ben mások mellett Stumpf is tulajdonos volt a cégben.

Az akkori alapítók közül a román ügynökvádakkal illetett extévés Heltai Péter jelenleg is az Euratlantic-csoport meghatározó alakja (a magyar cégekben Felleginek közvetlenül legfeljebb kistulajdona van). Az Euroatlantic Kft. 2013-ban beolvadt abba az EPPÁ-ba, amely most az Euroatlantic Solutions-sal fuzionál.

Rádi Antónia

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás