Egyéb

Belső vizsgálat, feljelentés, nyomozás a rijádi vízumgyár ügyében

Nyomozás indult a szaud-arábiai magyar konzulátus gyanús vízumügyei miatt – tudta meg az Átlátszó. Rijádban egyik évről a másikra megötszöröződött a kiadott schengeni vízumok száma, nem sokkal ezután Horváth András korábbi konzul távozott posztjáról. Egyelőre a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI), valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium is hallgat a részletekről.

Egy évvel ezelőtt számoltunk be arról, hogy a rijádi konzulátuson kiadott uniós vízumok száma 2012-ben váratlanul megötszöröződött. Míg 2011-ben 436 darab vízumot adtak ki, addig egy évvel később már 2190 darabot.

A növekedés kiemelkedő, ekkora emelkedésre sehol máshol nem volt példa a térségben. Mint a közérdekű adatigénylésünkre adott válaszból kiderült, bár ebben az évben Kuvaitban és Abu Dhabiban is nőtt a kiadott vízumok száma (Kuvaitban 443-ról 714-re, Abu Dhabiban pedig 897-ről 1308 darabra), a különbség közel sem volt akkora, mint a rijádi konzulátuson.

A minisztérium akkor a kirívóan nagy ingadozást a térség állampolgárainak emelkedő utazási kedvével és a fellendült gyógyturizmussal magyarázta. Lapunk ezzel szemben úgy értesült: tömegesen előforduló visszaélésgyanús esetek állhatnak a növekedés mögött.

Mint ismert, a vágyott schengeni vízumért súlyos összegeket hajlandók zsebbe fizetni a világon sok helyen. 2012-ben például Lengyelországban volt botrány abból, hogy az egyik ukrajnai konzulátuson 300-900 euróért árulták az uniós vízumot a lengyel alkalmazottak.

A magyar hatóságokhoz külföldről is érkezett figyelmeztetés a visszaélésekről, és korábbi értesüléseink szerint a minisztérium emiatt belső vizsgálatot rendelt el. A tárca akkor csak annyit erősített meg, hogy a rijádi vízumkiadásokkal összefüggésben hatósági vizsgálat folyik.

Az Átlátszó most újra megkereste a minisztériumot, hogy megtudja, mi lett a végeredmény. Mint kiderült, a belső vizsgálat feljelentéssel zárul, majd az ügy az NNI-hez került.

„Az ön által említett ügyben a Külgazdasági és Külügyminisztérium belső vizsgálatot folytatott, melynek lezárultával a minisztérium feljelentést tett” – közölte a KKM, hozzátéve, hogy az illetékes hatóság az NNI.

Az ORFK kommunikációs szolgálata kérdésünkre megerősítette, hogy a KKM feljelentése alapján folyik nyomozás a szaud-arábiai magyar konzulátuson történt vízumügyben elkövetett bűncselekmények gyanúja miatt. Mint megtudtuk, a nyomozás határideje február 27, mást nem árultak el az ügyről.

A kiadottt vízumok számának meredek emelkedésekor Rijádban Horváth András volt a konzul (aki nem azonos a NAV-os kiszivárogtató Horváth Andrással). Őt 2013 áprilisában hívták vissza úgy, hogy távozásáról nem jelent meg semmilyen hivatalos közlemény vagy hír. Azt nem tudjuk, hogy Horváth visszahívásának van-e köze a belső vizsgálathoz. Az viszont tény, hogy a konzul távozásának évében közel 50 százalékkal esett vissza a kiadot uniós vízumok száma a rijádi konzulátuson.

Oroszi Babett

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás