Egyéb

Kékessyék: dzsentrigondok a tehenészetnél

Két legatyásodott cég döntött az összeolvadásról a minap: az Észak-alföldi és Észak-magyarországi családi cégbirodalmát szorgosan építgető Kékessy Dezső volt párizsi magyar nagykövet kiterjedt rokonságába tartozó Kollányi György két, tejhasznú szarvasmarha tenyésztésével foglalkozó vállalkozása fuzionál. A tervek szerint a tiszaörsi Tóth Mezőgazgatási Kft. olvad bele a szintén Tiszaörsön működő Kollányi Mezőgazdasági Kft.-be.

A beolvadó Tóth Kft. van a jobb bőrben, bár árbevételt – csak úgy mint a Kollányi Kft. – 2013-ban nem termelt, vesztesége azonban csak pár százezer forint volt, míg az átvevő Kollányi Kft.-é 2,3 millió. Ráadásul a friss Cégközlönyben megjelent beolvadási vagyonmérleg szerint a Kollányi Kft. saját tőkéje (voltaképpen cégvagyona) minusz 4 millió forint, míg a Tóth-té 785 ezer, ráadásul a Kollányi Kft. kötelezettségei meghaladják a 40 millió forintot.

Némi reményt adhat, hogy a Kollányi Kft. 2014-ben 82,5 millió forint agrártámogatást kapott (míg a tulajdonos Kollányi magánszemélyként 21,6 milliót). Mindezzel együtt a Kollányi Kft. fog tovább működni, az egyetlen tulajdonos Kollányi marad, az ügyvezető pedig Simonné Lipcsey Zsuzsanna, aki eddig mindkét céget vezette. Simonné szintén távolni Kékessy-rokon, annak a Lipcsey Györgynek a testvére, aki szintén szorgalmasan terjeszkedik a Tisza-parton, s aki – Kékessy Dezső fiával, Georges Sándor Kékessyvel együtt – elévülés miatt úszta meg, hogy a hatóságok elővegyék az egyébként MSZP-SZDSZ-es mutyiként elkönyvelt Hunvald-féle ingatlanügyekben.

A Kékessy-Lipcsey cégügyekről az Átlátszó tényfeltáró cikksorozatának első része itt olvasható.

 

Más Kékessy-cégek esetében is úgy fest, a kormányfővel máig bizalmas viszonyt ápoló exdiplomata – bizalmasainak csak Dezső bátyám – vállalkozásai inkábbb a „fenn az ernyő nincsen kas” képet mutatják. Nem egy esetben előfordult, hogy a vergődő cégeknek kormányközeli nagyvállalkozók dobtak mentőkötelet.

A jelek szerint ez történt a tokaji borász cégcsoporttal, amiben – hogy hogy nem – Töröcskei István, az Államadósság Kezelő Központ élélről nem olyan régen kiutált volt bankár látott fantáziát pár évvel ezelőtt. Töröcskei a Patrícius Invest Zrt. révén üzlettárs az Arany Dűlők Kft.-ben, amely 5 milliós veszteséget produkált 2013-ban. A Patrícius Invest nem is adott be arra az évre mérleget, 2014 óta pedig adóvégrehajtás terheli.

A Kékessyék részéről Arany Dűlők-tulajdonos GSK Holding hozott ugyan 9 millió nyereséget, az üzemi eredménye azonban 34 milliós minusz volt. Jól pörög viszont, 69 milliós osztalékot fialt 2013-ban a szintén a GSK révén követett Kékessy-érdekeltség Tiszaigari Mezőgazdasági Kft. – ebben a cégben a Fidesz-közeli oligarchaváltás egyik nagy nyertese, a Videoton-tulajdonos Garancsi István is érdekelt. Ő egyébként, az idős Kékessyhez hasonlóan Orbánék családi barátja.

Harmadik feketeöves oligarcha neve is felbukkan a cégcsoportban: Kollányi évek óta igazgatósági tag a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt.-ben, amit az első Orbán-kormány végnapjaiban a „piszkos tizenkettő” állami gazdaság között privatizáltak, s amely jelenleg a születésnapját virtigli oligarcha módjára megünneplő Horváth László tiszteletbeli kazah konzul közvetett érdekeltsége.

Rádi Antónia

Tetszett a cikk?

Ha hasznos kezdeményezésnek tartod az Átlátszót, szavazz ránk az Index on Censorship közönségszavazásán, hogy egy újabb nemzetközi díjjal öregbíthessük a hírnevünk.

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás