Egyéb

Négy év alatt 110 millió forintot költöttek a józsefvárosi adatigénylések megválaszolására

A Kocsis Máté által vezetett józsefvárosi önkormányzat tájékoztatása szerint 4 év alatt a közérdekű adatigénylések megválaszolására 110 millió forintot költött, amiben benne van 17 ember 79,5 milliós munkabére is. Ezzel gyakorlatilag azt állítják, hogy számukra ez a feladat egy évben átlag 9800 munkaórát jelent, ami 5 ember munkája teljes munkaidőben.

Kocsis Máté VIII. kerületi polgármester január végén egy önkormányzati testületi ülésen hosszú percekig ócsárolta a korrupcióellenes civil szervezeteket – az Átlátszót és a K-Monitort nevesítve -, majd durván kifakadt a közérdekűadat-igényléseket benyújtók ellen: szerinte ők rosszindulatból, lustaságból és kiváncsiságból kérnek adatokat, és ezzel az a céljuk, hogy ellehetetlenítsék a fideszes vezetésű önkormányzatok munkáját.

Kocsis azt állította ekkor, hogy a közadatigénylések megválaszolása évente több tízmillió forintos költséget jelent az önkormányzatnak. Mivel közpénzről van szó, adatigénylést adtunk be, hogy megtudjuk a pontos összeget, amit erre költ Józsefváros.

 

 

Az önkormányzat válasza szerint 2010 és 2014 között bruttó 110 millió forintot költöttek közérdekűadat-igénylések megválaszolására. Az összeg állításuk szerint egyrészt 31.470.454 dologi kiadásból áll „munkafeltételek biztosítása”  keretében – ilyen lehet például a fűtés, világítás, internetelérés. Valószínűleg persze ezek akkor is lennének a hivatalban, ha nem „zaklatnák” őket az adatigénylők, ezért a rezsit is az adatigénylések költségéhez számolni finoman szólva is kérdéses, igazán unortodox módszer.

A nagyobb részt a 110 milliós összegből állítólag 17 fő munkája és az ehhez kapcsolódó 79.528.000 személyi kiadás teszi ki.

A józsefvárosi jegyző által írt levélben az szerepel, hogy a kérdéses 4 év alatt az adatigénylések megválaszolásán dolgozó 17 főből 5 fő vezető beosztású volt, akik munkaidejük 50%-át, a többi 12 fő munkaidejének 20%-t töltötte ezzel a feladattal – szerencsére a maradék időben is hibátlanul el tudták látni egyéb kismillió feladatukat.

Matekoztunk kicsit:

– egy évben átlagosan 2000 munkaóra van

– egy vezető beosztású józsefvárosi önkormányzati alkalmazott a hivatal tájékoztatása szerint évi 1000 munkaórát, öten 5000 munkaórát töltenek a feladattal

– egy nem vezető beosztású józsefvárosi önkormányzati alkalmazott évi 400 munkaórát, tizenkettő pedig évi 4800 munkaórát tölt adatigénylések megválaszolásával

– vagyis Kocsis Máté munkatársai a közadatigénylések megválaszolásával összesen évi 9800 munkaórát töltenek

– ez gyakorlatilag 5 ember egy évi teljes munkaideje

– vagyis 5 év alatt 49.000 munkaórát fordítottak adatkérések megválaszolására, ahelyett, hogy minden közérdekű adatot felraktak volna az önkormányzat honlapjára

Az Átlátszó által üzemeltetett KiMitTud közadatigénylő-portálon egyébként több mint 2,5 év alatt 32 db igénylést kapott a VIII.kerületi önkormányzat, vagyis átlagosan havi egyet, ami igazán nem nevezhető megterhelőnek. Biztosan kapnak más úton is igényléseket, hiszen ha csak ennek a 32 db igénylésnek a megválaszolására fordítottak volna 49.000 munkaórát, akkor az azt jelentené, hogy egy válaszra 1.531 munkaóra, vagyis 191 nap jutott volna, ami az Infortövényben megszabott válaszadási határidő több mint tizenkétszerese – esetleg elszámolt valamit az önkormányzat a nekünk küldött válaszban.

Egyébként még soha egyetlen önkormányzat  – sem a fideszes Felcsút, sem a KiMitTud-on eddig 43 igénylést kapott, MSZP-s Kazincbarcika – sem panaszkodott erre, hogy fizikailag és anyagilag megterhelő számára az adatigénylések megválaszolása.

Erdélyi Katalin

Tetszett a cikk?

Ha hasznos kezdeményezésnek tartod az Átlátszót, szavazz ránk az Index on Censorship közönségszavazásán, hogy egy újabb nemzetközi díjjal öregbíthessük a hírnevünk.

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás