Egyéb

Lázár, a földesúr, Semjén, a puritán – vizualizáltuk a képviselők vagyonnyilatkozatait

Hódmezővásárhelyen vásárolt be ingatlanokból Lázár János, szinte semmije nincs Semjén Zsoltnak, Szijjártó Péter pedig szépen könyvelte a szülőktől lakásra kapott 45 millió forintot. Megnéztük, hogyan alakult a képviselők vagyona az elmúlt években.

2015. január 31-én éjfélkor a parlament honlapján nyilvánosak lettek a képviselők vagyonnyilatkozatai. Arra nincs helyünk és kapacitásunk, hogy az összes képviselő vagyonának alakulását megnézzük a megjelent dokumentumok alapján, ám egy-két érdekesebb politikus bevallását néhány évre visszamenőleg is megnéztük.

Lázár János

A Miniszterelnökséget vezető miniszter az elmúlt évek során rendszeresen értékpapírokba fektette a pénzét, bár 2014-re kicsit megcsappant az összeg a korábbi időszakhoz képest, jelenleg 46,8 millió forintja pihen így. Lázár János közel ennyi pénzzel, 45 millió forinttal tartozik a banknak, míg magánszemélyeknek 36 millió forinttal. Azért aggódni nem kell: az évi 18,6 millió forintos, foglalkozásból származó jövedelem mellett 19 ingatlan (mező, lakás) is a politikus birtokában van.

 

Semjén Zsolt

A vagyonnyilatkozata alapján, keresztényi párthoz méltón, igen puritán életmódot folytat a miniszterelnök-helyettes. Semjén Zsoltnak csak három ingatlana van, két lakásnak csak félig a tulajdonosa, míg egy balatonfenyvesi üdülőben haszonélvezeti joggal rendelkezik. A hathavi képviselői fizetését meghaladó készpénze mindössze 1 millió forint, autója, tartozása nincs és havi 1,02 millió forintot keres.   

 

Szijjártó Péter

A luxuslakása miatt az utóbbi pár hónapokban a hírekben előkelő szerepet kapott külgazdasági és külügyminiszter éveken keresztül értékpapírokba fektette a pénzét, és ugyan még mindig rendelkezik ilyen megtakarítással, jelentősen megcsappant az összeg. Szijjártónak nincs banki hitele, de 45 millióval tartozik a szüleinek. Gazdasági érdekeltséggel nem rendelkezik, viszont a dunakeszi ház mellett Győrben és Balatonedericsen is rendelkezik több ingatlannal, teljes egészében vagy másokkal.

 

Bánki Erik

A magyar parlamenti képviselői munkáját 2012-ben brüsszeli munkára cserélő Bánki Erik esetében kevesebb vagyonnyilatkozattal dolgoztunk, mint a többiek esetében, de így is jól látható a változás. A baranyai politikus 2012-ben még csak 35,2 millió forintot tartott értékpapírokban, 2014-re ez az összeg megháromszorozódott, a papírok jelentős része euró vagy dollár alapú. Emellett hét darab cégben is érdekeltséggel rendelkezik, ezekből tavaly 27 millió forint adóköteles jövedelme keletkezett, a képviselői fizetése mellett.

 

D. Kovács Ildikó

Tetszett a cikk?

Ha hasznos kezdeményezésnek tartod az Átlátszót, szavazz ránk az Index on Censorship közönségszavazásán, hogy egy újabb nemzetközi díjjal öregbíthessük a hírnevünk.

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás