Egyéb

A NER legnagyobb túlélői II. – Jáksó László

Miként lehet valaki egy szoclib kabaréműsor vezetőjéből a NER TV (alias MTVA) udvari műsorgyártója? Nem árt, ha jóban van Habony Árpáddal. És miként lehetséges, hogy a humor szoclib nagyágyúi – két diktatúra-halálsikoly és MSZP-kampányhakni között – ezután is gondtalanul összeröhögnek az illetővel? Ezt így hogy? Lentebb minden kiderül.

Jáksó Lászlóval folytatjuk az elvtelen pragmatizmus nagykoalíciójának végtelen történetét. Melyben ama posztkomcsi és/vagy szoclib kádereket (vagy örök pragmatikus igazodókat, átigazolókat) mutatjuk be, akik a Nemzeti Együttműködés Rendszerében is kitűnően elboldogulnak.

A NER legnagyobb túlélői I. – Fényi Tibor

Jáksó Lászlóról mindenkinek van története. Indítsuk mi is egy ilyennel a nemrég indult sorozatunk róla szóló epizódját. Volt hajdanán az RTL Klub Kész átverés című produkciója. Melyet Boros Lajos és Bochkor Gábor vezetett. Csakhogy ők átmentek a konkurenciához. Így aztán pótolni kellett őket valakivel. S ekkor jött a nagy ívű ötlet: az eltávozott műsorvezető-párost

„…a létra legalsó fokaként egy majomnak kellett volna felváltania. A majom egy igazi majom volt, akit én műsorvezetőnek akartam megszerezni. Egy csimpánzt, aki csak vágja a hülye pofákat, mi pedig majd utómunkában egy jó színésszel „szinkronizáljuk.” – emlékezett a csatorna akkori producere, Árpa Attila. (Ha én ezt a klubról egyszer elmesélem. Art Noveau, 2003. 68. o.)

A gondolatot pedig tett követte.

„Kettőt is találtunk. Mármint majmot. Az egyik idejekorán megdöglött, a másik meg túl fiatal volt, némileg még neveletlen és csak harapni tudott. Mégis próbafelvételt készítettünk vele. Ez hiba volt! Mindenkit szétharapott, és egyetlen egyszer nem vágott olyan édes pofákat, mint ahogy ezt a reklámokból ismerjük. Bajban voltunk és kevés időnk volt, nem beszélve arról, hogy ezt a műsort már kétszer is meg akarták szüntetni. Én pedig ragaszkodtam az újabb esélyhez. A műsor életben tartására az egyetlen esélyem az volt, hogy találok egy megfelelő műsorvezetőt. Aki nem döglik meg, és nem harap. Ekkor hívtuk be azt a műsorvezetőt, aki bármelyik műsor vezetésére alkalmas volt, amolyan szakmai mentőövként tartottuk számon. Ő volt az akkori Heti Hetes kétállú sztárja, Jáksó László. A majomhoz képest Laci késett a próbafelvételről. Laci viszont nem harapott. Laci oda ült, ahova mondtuk. Úgyhogy Laci lett a műsorvezető.” – foglalja össze a casting nehézségeit Árpa.

Jáksó László múltjának eme szeletére rátekintve beugrik egy olcsó, de kihagyhatatlan poén. Miszerint talán a nézők és a költségvetés is jobban jártak volna, ha a Marslakók című produkció irányítását viszont Jáksó helyett a majomra bízzák. A hazai médiában kevésszer mondható, hogy ennél nincsen lejjebb. A Marslakók volt az a kritikus tömeg, ahol ez megkockáztatható.

Eme produkciónak – amellyel portálunk is nemegyszer foglalkozott – sikerült több ponton alulmúlni a virtuális mélypontot. Nézettségi, szakmai és pénzügyi vonalon egyaránt katasztrófának bizonyult. Mármint az adófizető nézőknek. A gyártó azért nem járt rosszul vele.

2011. július 1-én Jáksó László és Kelemen Janka alapító cégtagokkal, hárommillió forint jegyzett tőkével került nyilvántartásba a Marslakók Kft. (2012. december 7-től: MÁTRIX Produkció Kft.) Melynek többségi tulajdonosa Jáksó, ügyvezetője pedig a sajtóban Jáksó László volt élettársaként is emlegetett Halkó Gabriella Erzsébet a bejegyzéstől máig. Az Opten cégadatai szerint hat főt alkalmazó cégnek már 2011-ben (alig féléves működés után) több mint 100 millió forint nettó árbevétele volt. 2012-ben pedig több mint 685 millió. Ez a bevétel-növekedés az adózott eredményén viszont nemigen látszott. Míg 2011-ben a százmillió fölötti bevételből a cég negyvenmillió körüli adózott eredményt hozott ki, ez a szám 2012-ben (jóval több, mint hatszor annyi bevételnél) alig 3,13 millió forint.

Érdekes, hogy a nagyot kaszáló, tehát jól menő kft. ellen végrehajtás is folyt, amelyet 2014. április 30-án rendelt el a NAV Észak-Budapesti Adóigazgatóságának Hátralékkelezési Osztálya. Az eljárást tavaly július 9-én megszüntették. A cég frissebb pénzügyeiről nem sokat tudni. Ugyanis az utolsó – 2012-es – éves beszámolóját 2014. március 31-én tette közzé. Csakhogy ezt már 2013. május 31-ig meg kellett volna tennie. Ugyanis a beszámolót „az adott üzleti év mérlegfordulónapját követő ötödik hónap utolsó napjáig” kell publikálni. A 2013-as adatok máig nem elérhetőek, holott 2014. május 31-ig azt is fel kellett volna tölteniük.

Önmagában ez nem tenné sorozatunk méltó epizódjává Jáksó László pályafutását. A dolog ott válik relevánssá, hogy Jáksó már a fenti köztévés megbízás előtt is vezetett (és vezet ma is) egy műsort: a Heti Hetest. Mely produkció az állam (és azon belül a köztévé) ügyeire jelenleg döntő befolyással rendelkező Fidesz holdudvara, illetve belső körei szemében éveken át vörös posztónak bizonyult.

A Békemenet-törzstag Bencsik András főszerkesztő egyik 2001-es cikkében még a Heti Hetes szereplőinek kivégzéséről is szó esett. Bencsik később sem kímélte a produkciót. Főleg az verte ki nála a biztosítékot, hogy a műsorban az Alkotmány Asztalával poénkodnak.

A Heti Hetes köztudottan egy dominánsan balliberális kabaré-, és véleményműsor. Amelynek törzsvendégei közül egyik-másik nyíltan kampányolt az MSZP mellett. Ehhez képest mindkét oldalon kelthetett némi meglepődést Jáksó zsíros köztévés biznisze a második Orbán-kabinet idején. Főként, mivel a Heti Hetes olyannyira elfogultnak bizonyult szoclib irányba, hogy a 2002-es MSZP-SZDSZ-győzelem után látványosan behúzták a kéziféket. Mint a Heti Hetes producere, Ónodi György 2002 augusztusában lenyilatkozta:

„A Heti Hetes, amely a választások előtt élesen bírálta a Fidesz-kormányt, sőt Grespik Lászlóval szemben el is vesztett egy becsületsértési pert, ősztől kevesebbet politizál majd, inkább a kabarés vonulatot erősítik. Nem kell haragudnunk a politikusokra – mondta a lapnak Ónodi, aki szerint a műsorban szereplők feladata az, hogy az emberi ostobaságot figurázzák ki.”

A látványos „balkanyar”, az elfogultság Árpa Attilának is feltűnt. Fentebb idézett memoárjában hangot is adott neki.

„A kezdetektől fogva hittem abban, hogy az a hét ember (akármilyen személyi összetételben), aki ott ül csütörtökről csütörtökre a műsoromban, alkalomadtán az új kormányt is ugyanúgy fogja piszkálni, mint a korábbit. Hibásan gondolkodtam. Ki kellett derüljön, hogy ez nem így működik. Megint naiv voltam. Nem lehetett egyik napról a másikra fordítani a hangvételen. És az is világossá vált, hogy szereplőink nagy részének teljesen más a viszonya az új kormány tagjaival. Soha nem fogják őket úgy emlegetni, mint az elődeiket tették.” (I. m. 142. o.)

Ehhez képest Jáksó 2010 után is megtalálta a számítását. Sokan Habony Árpád környezetébe vezetik vissza ama kapcsolatszálakat, amelyek lehetővé tették, hogy a Heti Hetest vezető Jáksó ekkorát számlázhasson az MTVA felé. Itt merül fel a hvg.hu egyik riportjában Orbán Viktor bizalmas háttérembereként említett Kaminski Fanny neve.

„Fanny egy kreatív, tehetséges lány, akinek viszont sokszor gond van az önmérsékletével, és most Árpival együtt nem ismerte fel, hogy Jáksó ötlete bukásra van ítélve. Így aztán nem is faroltak le az ügyről időben. – mondta róla egy forrás, aki korábban a fideszes kommunikációs stábban dolgozott.”

A dolog mindenesetre remekül mutatja, hogy a NER hajlandó beintegrálni a korábbi időszak emblematikus figuráit is. Jáksó tehát a Habony-család másik tagjával is összetalálkozott a cégvilágban. A 2007. július 6-án, hárommilliós jegyzett tőkével, Görgényi Tamás és Habony Mária Ágnes alapító tagokkal nyilvántartásba vett BRAND LAB Kft. 2010. szeptember 15-én került Jáksó László érdekeltségébe.

Görgényi Tamás a 2010 óta Fidesz-vezetésű IV. kerületi önkormányzat tulajdonában lévő Újpesti Média Szolgáltató Közhasznú Társaság felügyelő-bizottsági tagja volt, 2007. március 7-i bejegyzésétől egészen annak 2013. július 23-án történt végelszámolásáig. Ennél viszont lényegesen fontosabb, hogy Görgényi a vezetője a miniszterelnök – Habony Árpád felügyelete alatt működő – szövegíró csapatának.

Jáksó 2010. szeptember 15-én lépett be tulajdonosként: Habony Mária Ágnes és Görgényi Tamás cégből való távozásával azonos napon. (Habony Mária Ágnes a kormányfő tanácsadójaként – valamint Gucci-táskájáról – ismertté vált Habony Árpád testvére.) Jáksóval egy időben lett tag – illetve 2008. február 21-től ügyvezető volt – Halkó Gabriella Erzsébet, (aki másik Jáksó-cégnek is ügyvezetője) Halkó 2010. szeptember 15-ig Habony Mária Erzsébettel együtt vezette a céget. Habony Árpád húga kültag a bátyja egyetlen ismert cégében, a Színes Tinták Kulturális Tanácsadó és Szolgáltató Betéti Társaságban, amelynek üzletvezetésre jogosult beltagja Habony Árpád.

A Marslakók totális bukását, illetve a szerződés körülményeit látva sokan beszéltek mutyiszagú ügyről, valamint következmények nélküli országról. Persze a kormánypárti médiában csak kevesen mertek a Habonnyal jóban lévő Jáksó (a Fidesz-világnézet szempontjából is elvtelen) megbízása ellen szólni. (A ritka kivételek egyike volt Szentesi Zöldi László.)

A következmények nélküliség azonban nem csak a Fidesz-párti nyilvánosság oldaláról áll fenn, hanem a balliberális véleményformálás állapotára is éles fényt vet. Eme szubkultúrában évek óta halljuk a vádakat a Fidesz-lakájmédiáról, amely lassan a pártállami televízió időszakát is túlszárnyalja szervilizmusban. Meg lenyúlásokat, haveri alapon osztogatott műsorpénzeket is gyakran emlegetnek arrafelé. Egyszóval olyan a légkör e közegben, hogy rendes ember ilyen diktatórikus kurzustévében nemhogy nem dolgozik, de még a környékét is messzire elkerüli. S az ilyen jelenségeket szóvá tévő, kigúnyoló műsorban ott ül valaki, akinél több jel mutat arra, hogy a kormányfő embereivel fennálló bizalmas viszonyának köszönheti a zsíros üzletét.

Jáksó viszonya Habonnyal nyílt titok. Bizonyos feltételezések szerint a Class FM rádiónál is ezért mutattak neki ajtót.

„Régóta érett a kirúgásuk, mindketten a Class FM drága emberei közé tartoztak, Jáksót pedig csak azért tartották ott hosszú ideje, mert Habony Árpád barátja” – értesült tavaly nyáron a Bors. „A spórolás mellett dettó emberi problémák vezethetek Jáksó kirúgásáig, mondják iparági mélytorkaink, akik szerint a Habony Árpáddal közismerten jó viszonyt ápoló Jáksót sokáig nem merték kirúgni a rádióból, mert féltek, hogy majd fentről lesújt a kalapács, most viszont a reklámadó kivetése után, ami a Class FM-et is érinti (márminthogy befizető lesz), úgy vannak vele, hogy itt a nagyszerű alkalom a rezsicsökkentésre, és megválnának a 2009 óta a Class FM mellett dolgozó rutinos műsorvezetőtől is.” – tette hozzá az ügyhöz a comment.com.

Kétségtelenül furának látszik, hogy az Orbán-rendszeren szörnyülködő értelmiségieket ez valahogy nemigen zavarja. De sorozatunk folytatódik, így az olvasó látni fogja: Jáksó László esete nem a szabályt próbára tevő kivétel. Tehát nem biztathatjuk a közönséget azzal, hogy az ilyen típusú elvtelenségeknek rövidtávon lesz következménye. Merthogy eddig se nagyon volt.

Papp László Tamás

Tetszett a cikk?

Ha hasznos kezdeményezésnek tartod az Átlátszót, szavazz ránk az Index on Censorship közönségszavazásán, hogy egy újabb nemzetközi díjjal öregbíthessük a hírnevünk.

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás